Nederlandse-Cabaretiers-van-vroeger

17 bekende Nederlandse Cabaretiers van vroeger, ken je ze nog?

Nederland heeft een rijk verleden van goede cabaretiers. Eerst waren ze alleen nog live te zien of te horen op de radio. Later verschenen ze in zwartwit op de tv. Eerst moesten we nog gewoon een kaartje aan de kassa kopen, wat inhield dat je soms urenlang in de rij moest staan als de voorverkoop ging beginnen. Soms tot koukleumen en blauwbekken aan toe.Later werd dat allemaal digitaal, warmer, maar de echte sjeu ging er wel af. Desondanks kan je nog steeds om ze lachen.

In de jaren ’50 van de twintigste eeuw werden Wim Kan, Toon Hermans en Wim Sonneveld gezamenlijk aangeduid als “De Grote Drie“. Het is dan ook niet meer dan passend om dit lijstje met hen af te trappen.

De grote drie van het Nederlandse cabaret

Zelf waren de heren er niet blij mee, omdat de benaming direct de vraag oproept wie van de drie dan de aller grootse is. Echter, ze vertegenwoordigen alle drie een andere wereld en van concurrentie is feitelijk dus geen sprake.

1. Wim Kan

Nederlandse cabaretier: Wim Kan
Wim Kan
Nederlandse cabaretier: Toon Hermans
Toon Hermans

2. Toon Hermans

3. Wim Sonneveld

Nederlandse cabaretier: Wim Sonneveld
Wim Sonneveld

Voor de vele nostalgische fragmenten van deze heren, verwijs ik je graag door naar deze afspeellijst op YouTube van JHV Music-Clips, waar je een mooie verzameling aantreft van het werk van Wim Sonneveld, Toon Hermans en Wim Kan.

Nu we ‘De Grote Drie van het Nederlandse cabaret’ hebben besproken, kunnen we doorgaan met de rest van ons lijstje. Ik wil nogmaals benadrukken dat, net als bij de vorige drie, ook de rest van dit lijstje niet noodzakelijkerwijs gerangschikt is op chronologische volgorde of populariteit.

4. Seth Gaaikema

Cabaretier, tekstschrijver en presentator, bekend om zijn intelligente humor en taalvaardigheid. Zijn hoogtijdagen lagen vooral in de jaren 60 en 70, waarin hij een belangrijke rol speelde in het Nederlandse cabaretlandschap. Gaaikema’s genre omvatte vaak maatschappelijke observaties, woordspelingen en parodieën. Twee bekende uitspraken van Seth Gaaikema zijn: “Er zijn drie dingen die niet lang kunnen worden verborgen: de zon, de maan en de waarheid” en “Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten” (een bekend Nederlands spreekwoord dat hij humoristisch toepaste).

5. Neerlands Hoop in Bange Dagen (Freek de Jonge en Bram Vermeulen)

Cabaretduo dat hun hoogtijdagen voornamelijk in de jaren 70 had, waarin ze bekend stonden om hun vernieuwende en politiek geëngageerde benadering van cabaret. Het genre van Neerlands Hoop omvatte maatschappijkritiek, humor en muziek, waarmee ze een frisse wind brachten in het Nederlandse cabaretlandschap. Twee bekende uitspraken van het duo zijn: “Geen daden maar woorden” en “Waar het op staat, daar komt het op aan”.

6. Freek de Jonge

Hij stond vooral bekend om zijn veelzijdige stijl die politieke en maatschappelijke thema’s combineert met humor en muziek. Zijn hoogtijdagen lagen vooral in de jaren 70, toen hij samen met Bram Vermeulen het cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen vormde. Freek de Jonge staat ook bekend om zijn solocarrière die zich uitstrekte van de jaren 80 tot heden. Twee bekende uitspraken van Freek de Jonge zijn: “Als je tot je nek in de shit zit, laat dan je hoofd niet hangen” en “Ik ben niet bang voor de dood, maar ik wil er niet bij zijn als het gebeurt.”

7. Youp van ’t Hek

Cabaretier die bekend staat om zijn scherpe humor, maatschappijkritiek en persoonlijke verhalen. Zijn hoogtijdagen vielen voornamelijk in de jaren 80 en 90, en hij blijft een prominente figuur in de Nederlandse cabaretscene. Van ’t Hek staat bekend om zijn vermogen om actuele gebeurtenissen op humoristische wijze te belichten. Twee bekende uitspraken van Youp van ’t Hek zijn: “Flappie, mijn kadootje voor jou” (verwijzend naar zijn bekende kerstlied “Flappie”) en “Niemand weet hoe laat het is, maar overal is het dezelfde tijd”.

8. Paul van Vliet

Veelzijdige Nederlandse artiest, bekend om zijn werk als cabaretier, zanger en schrijver. Zijn hoogtijdagen strekten zich uit van de jaren 60 tot de jaren 80, waarin hij grote successen behaalde. Zijn genre omvatte een mix van humor, muziek en poëzie, waarmee hij een breed publiek aansprak. Twee bekende uitspraken van Paul van Vliet zijn: “Ik drink niet meer, maar ook niet minder” en “Dat is alles, dat is alles wat ik u vragen wou”.

9. Herman Finkers

Cabaretier die bekend staat om zijn droge en absurde humor. Zijn hoogtijdagen lagen voornamelijk in de jaren 80 en 90, waarin hij populair werd door zijn unieke en originele benadering van cabaret. Finkers’ genre omvatte vaak taalgrappen, absurdisme en een rustige, bedachtzame stijl van optreden. Twee bekende uitspraken van Herman Finkers zijn: “Ja, en dan nu iets vrolijks” en “Hoeveel kanten kan een cirkel hebben?”

10. Brigitte Kaandorp

Cabaretière en zangeres die bekend staat om haar humoristische en zelfrelativerende stijl. Haar hoogtijdagen strekken zich uit van de jaren 80 tot het heden, waarin ze een prominente rol heeft gespeeld in de Nederlandse cabaretscene. Kaandorps genre omvat persoonlijke anekdotes, ironie en een eigenzinnige kijk op het alledaagse leven. Twee bekende uitspraken van Brigitte Kaandorp zijn: “Ik ken mezelf niet eens” en “Ik heb een heel zwaar leven, echt ontzettend zwaar. Ik ben er zwaar aan onderdoor gegaan, maar niet kapot”.

11. Leen Jongewaard

Naast cabaretier, ook acteur en zanger, bekend om zijn veelzijdige talenten. Zijn hoogtijdagen lagen voornamelijk in de jaren 60 en 70. Jongewaard was bekend om zijn bijdragen aan het Nederlandse theater en televisie, met een voorliefde voor komische rollen. Zijn genre omvatte vaak lichte en humoristische muzikale optredens. Twee bekende uitspraken van Leen Jongewaard zijn: “Mag ik daar even een teiltje voor?” en “In Holland staat een huis, ja ja, dat staat in…”.

12. Harrie Jekkers

Cabaretier en zanger, bekend om zijn ironische en maatschappijkritische stijl. Zijn hoogtijdagen lagen vooral in de jaren 80 en 90, toen hij deel uitmaakte van de cabaretgroep “Kabaret Ivo de Wijs” en later als solocabaretier. Jekkers’ genre omvatte humoristische observaties van het alledaagse leven, vaak met een melancholische ondertoon. Twee bekende uitspraken van Harrie Jekkers zijn: “Ik hou van mij”en “Nooit meer een ander”.

13. Jenny Arean

Zangeres, actrice en comédienne, bekend om haar veelzijdige talenten. Haar hoogtijdagen bevinden zich voornamelijk in de jaren 60 tot het heden. Areans genre omvat kleinkunst, theater en cabaret, waarbij ze vaak het dagelijks leven en menselijke relaties op een humoristische en invoelende wijze benadert.

14. Bert Visscher

Cabaretier en komiek, bekend om zijn energieke en fysieke stijl. Zijn hoogtijdagen waren vooral in de jaren 90 en het begin van de 21e eeuw, waarin hij populair werd met zijn dynamische en humoristische shows. Visschers genre omvat vaak absurdisme, slapstick en improvisatie. Twee bekende uitspraken van Bert Visscher zijn: “Heb het leven lief, want weet, het leven houdt ook van jou” en “Dat is pech, twee mensen met dezelfde peniskoker”.

15. Tineke Schouten

Comédienne, cabaretière en zangeres, bekend om haar veelzijdige talenten. Haar hoogtijdagen strekken zich uit van de jaren 80 tot het heden, waarin ze uitgroeide tot een van de populairste en succesvolste Nederlandse comédiennes. Schoutens genre omvat humoristische typetjes, imitaties en muzikale optredens.

16. Martine Bijl

Zangeres, presentatrice en comédienne, bekend om haar veelzijdigheid. Haar hoogtijdagen bevonden zich voornamelijk in de jaren 70 en 80. Bijl excelleerde in verschillende genres, van cabaret en televisie tot zang. Haar humor was vaak doordrenkt met ironie en zelfspot.

17. Karin Bloemen

Zangeres, cabaretière en actrice, bekend om haar krachtige zangstem en expressieve performances. Haar hoogtijdagen zijn verspreid over de jaren 80 tot het heden, waarin ze uitgroeide tot een veelzijdige en geliefde artiest. Bloemens genre omvat cabaret, muziek en theater, en haar shows bevatten vaak een combinatie van humor en diepgaande emoties.

Bovengenoemden droegen allemaal bij aan het ontwikkelen van de populariteit van cabaret en ieder had een eigen genre en stijl. Altijd was het gezemel wie nu beter was en wie minder. Maar stuk voor stuk hebben ze ons aan het lachen gemaakt. Bij wie heb jij allemaal in de zaal gezeten?


Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *