Beste Amerikaanse SITCOMS

11 Amerikaanse sitcoms uit de jaren ’80

Vroeger heetten sitcoms gewoon komedie series. Maar nu is er een heel nieuw woord voor. Het is de afkorting van ‘situational comedy‘: een sitcom. Het speelde vaak op een zelfde plek af: een bar, een huiskamer. Soms waren ze wel iets te opvoedkundig, maar dat zwakte in de loop der jaren gelukkig wel weer af. Maar wat hebben we genoten van de volgende series.

1. Diff’rent Strokes (1981-1987)

Was te zien bij de TROS. De hoofdrolspelers waren Gary Coleman als Arnold Jackson, Todd Bridges als Willis Jackson, en Conrad Bain als Phillip Drummond. De sitcom volgt de levens van de twee Afro-Amerikaanse broers, Arnold en Willis, die na de dood van hun moeder worden geadopteerd door de rijke zakenman Phillip Drummond.

2. Cheers (1983-1993)

Oorspronkelijk te zien bij de VARA, later bij RTL4. De hoofdrolspelers waren Ted Danson als Sam Malone, Shelley Long als Diane Chambers, en later Kirstie Alley als Rebecca Howe. De sitcom speelt zich af in een bar in Boston genaamd Cheers en volgt het leven van het personeel en de stamgasten. Sam, de eigenaar en ex-honkbalspeler, leidt het gevarieerde gezelschap dat regelmatig bijeenkomt in de bar. “Cheers” wordt vaak beschouwd als een van de beste Amerikaanse sitcoms aller tijden vanwege de humor, scherpe dialogen en sterke personageontwikkeling.

3. Familie Ties (1984-1987)

Michael J. Fox speelde één van de hoofdrollen voordat hij in Back to the Future ging spelen. Hij speelde Alex P. Keaton, Meredith Baxter vertolkte de rol van Elyse Keaton en Michael Gross de rol van Steven Keaton. De sitcom draait om de conservatieve ouders, Elyse en Steven, wiens politiek en sociaal bewuste zoon, Alex, streeft naar een carrière in de financiën, wat botst met hun idealen. Heerlijke dynamiek binnen het gezin en humoristische situaties door een groeiende generatiekloof tussen ouders en kinderen. Werd uitgezonden door de VARA.

4. The Cosby Show (1985-1992)

Deze sitcom, te zien bij de VARA, met hoofdrolspelers Bill Cosby als Dr. Heathcliff Huxtable en Phylicia Rashad als zijn vrouw, Clair Huxtable. De komedieserie volgt het dagelijkse leven van het welvarende Afro-Amerikaanse gezin Huxtable in New York. Dr. Huxtable is een gerespecteerde arts, terwijl Clair advocaat is. Samen voeden ze hun vijf kinderen op met ieder hun eigen karaktertrekken.

5. Who’s the Boss (1985-1992)

Ook deze sitcom was te zien bij de VARA. De hoofdrolspelers waren Tony Danza als Tony Micelli en Judith Light als Angela Bower. De komedieserie draait om Tony, een voormalige honkballer, die als huishoudster gaat werken voor Angela, een succesvolle zakenvrouw en alleenstaande moeder. Vreemdsoortige en hilarische situaties waren verzekerd.

6. Webster (1985-1989)

Sitcom over het schattige jongetje Webster dat geadopteerd wordt door een welgesteld echtpaar. De hoofdrolspelers waren Emmanuel Lewis als Webster Long en Alex Karras en Susan Clark als zijn adoptieouders. De serie werd bij de AVRO uitgezonden.

7. Growing Pains (1986-1992)

In deze sitcom wordt het leven gevolgd van het gezin Seaver in Long Island, New York. Jason is een psycholoog die besluit thuis te werken, waardoor Maggie, zijn vrouw, haar carrière oppakt.De hoofdrolspelers waren Alan Thicke als Dr. Jason Seaver, Joanna Kerns als Maggie Seaver, en Kirk Cameron als Mike Seaver. Ook deze serie werd uitgezonden bij de TROS.

8. ALF (1987-1990)

ALF stond voor Alien Life Form, maar het buitenaardse wezen werd gewoon ALF genoemd. De hoofdrolspeler was Paul Fusco als de stem en poppenspeler . De sitcom volgt het leven van Gordon Shumway, een buitenaards wezen dat op aarde crasht en wordt opgenomen in het huis van de familie Tanner. ALF leidt tot humoristische situaties door zijn ongebruikelijke gewoonten en pogingen om zijn aanwezigheid geheim te houden voor anderen, terwijl hij een hechte band ontwikkelt met de familieleden, met name met de tienerzoon Brian. De serie werd bij de VARA uitgezonden.

9. Full House (1987-1995)

Deze sitcom volgt het verhaal van Danny Tanner, een weduwnaar die zijn drie dochters moet opvoeden met de hulp van zijn zwager Jesse en vriend Joey. De hoofdrolspelers waren onder andere Bob Saget als Danny Tanner, John Stamos als oom Jesse Katsopolis, en Dave Coulier als oom Joey Gladstone. De serie werd uitgezonden bij de VARA. In 2016 werd er een remake gemaakt.

10. Married with Children (1987-1997)

De serie over deze heerlijke foute familie werd uitgezonden bij Veronica. De hoofdrolspelers waren Ed O’Neill als Al Bundy, Katey Sagal als Peggy Bundy, Christina Applegate als Kelly Bundy en David Faustino als Bud Bundy. De sitcom volgt het leven van het disfunctionele gezin Bundy, met Al als ongelukkige schoenenverkoper, Peggy als de verveelde huisvrouw, Kelly als stereotype dom blondje en Bud als puber met weinig succes in de liefde.

11. Night Court (1987-1990)

De komedieserie speelt zich af in een nachtrechtbank in New York en volgt de bizarre en humoristische zaken die voor de rechtbank komen. Rechter Harry Stone, met zijn eigen excentrieke persoonlijkheid, probeert de orde te handhaven temidden van een excentriek team van medewerkers en ongewone verdachten. De serie werd uitgezonden door de TROS. De hoofdrolspelers waren Harry Anderson als rechter Harry Stone, John Larroquette als aanklager Dan Fielding, en Richard Moll als deurwaarder Bull Shannon.

Enkele van deze sitcoms uit de jaren 80 liepen zelfs door tot in de jaren 90, zoals bijvoorbeeld Full House en Married with Children, terwijl sommige andere komedieseries ook in de jaren 90 herhaald werden. Dit was met name het geval in Nederland, waar dit soort Amerikaanse series doorgaans later te zien waren. Toch geloven wij dat dit een goede lijst is die de sitcoms samenvat die zijn gestart en zich hebben afgespeeld in de jaren 80.

De vraag rijst altijd: moet er een remake van komen of niet. Iets is in een bepaald tijdsbeeld leuk. Persoonlijk vond ik aan de remake van Full House niets. Dan zie ik liever de herhalingen van de originele versies.

Aan welke sitcom heb jij de beste herinneringen?

Fotocredits:
Blog miniatuurafbeelding: nostalgify.nl
Videoafbeeldingen: nostalgify.nl

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *