Beste Amerikaanse SITCOMS 90s

11 Amerikaanse sitcoms uit de jaren 90

Stap in de teletijdmachine, want we gaan terug naar een tijd waarin sitcoms de huiskamers veroverden en lachsalvo’s aan de orde van de dag waren. We duiken nu dieper in de sitcoms van de jaren 90, een decennium dat bekend staat om zijn flitsende mode, catchy muziek en onvergetelijke sitcoms, na ons eerdere avontuur over sitcoms in de jaren 80. Dus trek je oversized truien en flanellen overhemden maar aan, want in deze blog nemen we je mee op een reis langs de meest geliefde en iconische Amerikaanse sitcoms uit de jaren 90. Bereid je voor op een dosis nostalgie en een flinke portie humor, want de jaren 90 hadden het allemaal!

1. Roseanne (1989-1997)

Oorspronkelijk Al in de late jaren 80 begonnen, maar dit is natuurlijk met stip, een echte jaren 90 sitcom. De hilarische serie met Roseanne Barr als Roseanne Conner en John Goodman als Dan Conner. De komedieserie volgt het dagelijks leven van de arbeidersklassefamilie Conner in het fictieve stadje Lanford, Illinois. Roseanne, een sarcastische moeder, probeert haar gezin bij elkaar te houden te midden van financiële en persoonlijke uitdagingen. Eerst uitgezonden bij Veronica, later bij RTL 4.

2. Seinfeld (1989-1998)

Hier nog zo een, een absolute sitcom topper van de jaren 90. De serie werd vaak omschreven als “een show over niets”. Toch verklaarde Seinfeld in 2014: “De pitch voor de show, de echte pitch, toen Larry en ik in 1988 naar NBC gingen, was [dat] we willen laten zien hoe een komiek aan zijn materiaal komt. De hoofdrolspelers waren Jerry Seinfeld als zichzelf, Jason Alexander als George Costanza, Julia Louis-Dreyfus als Elaine Benes en Michael Richards als Cosmo Kramer. Het dagelijks leven werd gevolgd van komiek Jerry Seinfeld en zijn excentrieke vrienden in New York City. Oorspronkelijk in Nederland uitgezonden bij de AVRO.

3. Friends (1994-2004)

Wie keek er niet naar? De serie volgde het leven van zes vrienden in New York City, hun liefdesleven, werk en komische avonturen, met het iconische appartement van Monica als centrale ontmoetingsplek en tegenover haar appartement het appartement van Joey en Chandler. De hoofdrolspelers waren Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer. Menig beroemde gastspeler zoals Charlie Sheen, Tom Selleck en Bruce Willis kwamen ook voorbij. De sitcom werd uitgezonden op Veronica en later Net 5.

Dit is toch wel een van de meest populaire sitcoms, zeker van de jaren 90, maar ook van alle tijden! Hier is het begin van Seizoen 1, aflevering 1, en hoe kan het ook anders, deze serie begint in Central Perk – het iconische café van de vrienden, met zijn gezellige banken en heerlijke koffie!

4. Home improvement (1991-1999)

Uitgezonden door Veronica. De hoofdrolspelers waren Tim Allen als Tim “The Toolman” Taylor, Patricia Richardson als zijn vrouw Jill, en hun drie zonen, gespeeld door Zachery Ty Bryan, Jonathan Taylor Thomas en Taran Noah Smith. De serie volgt het leven van Tim Taylor, een klusjesman met een eigen tv-show, en de komische situaties die ontstaan rond zijn gezin, vrienden en werk. De show was bekend om Tim’s handelsmerkgrunts en humoristische kijk op mannelijkheid en klussen.

Zie hieronder de intro van deze klassieke jaren 90 Sitcom!

5. The Fresh Prince of Bel-Air (1990-1996)

Kijkcijferkanon bij Veronica. De hoofdrolspeler was Will Smith als de fictieve versie van zichzelf, Will Smith. De serie draait om Will, een jongen uit een arbeidersgezin in Philadelphia, die naar zijn rijke oom en tante in Bel-Air wordt gestuurd nadat hij in een paar problemen is beland. De cultuurclash tussen het chique Bel-Air en Will’s ongedwongen houding zorgt voor komische situaties.

Oh – en Wie kent het aanstekelijke liedje van de intro niet, zing je mee? (tekst onder de video)

Now, this is a story all about how
My life got flipped-turned upside down
And I’d like to take a minute
Just sit right there
I’ll tell you how I became the prince of a town called Bel-Air

Heel veel meer ‘jaren 90’ worden de Sitcoms niet!

6. Family Matters (1989-1998)

Hier weer een sitcom die eind jaren 80 begon, maar vooral bekend in de jaren 90. De serie draait om het alledaagse leven van de Winslow-familie in Chicago, met speciale aandacht voor hun excentrieke buurman Steve Urkel. Steve’s onhandigheid en liefde voor Laura Winslow zorgden voor veel komische situaties. De sitcom werd uitgezonden bij Veronica. Hoofdrolspelers waren onder andere Reginald VelJohnson als Carl Winslow, Jo Marie Payton en later Judyann Elder als zijn vrouw Harriette, en Jaleel White als de iconische Steve Urkel.

7. Step by Step (1991-1998)

“Step by Step” werd uitgezonden door Veronica. De hoofdrolspelers waren Patrick Duffy als Frank Lambert en Suzanne Somers als Carol Foster Lambert. Deze Sitcom uit de jaren 90 volgt het leven van twee gescheiden mensen die besluiten om samen te komen en hun gezinnen te combineren. Dit resulteert in een groot en gevarieerd huishouden met zes kinderen. De komedie draait om de uitdagingen en grappige situaties die ontstaan bij het samenvoegen van twee verschillende gezinnen met uiteenlopende achtergronden en persoonlijkheden.

8. The Nanny (1993-1999)

De hoofdrolspeelster was Fran Drescher als Fran Fine, een levendige verkoopster uit Queens, New York. Ze wordt de nanny van de rijke Broadway-producent Maxwell Sheffield, gespeeld door Charles Shaughnessy, en zijn drie kinderen. De serie draait om Fran’s excentrieke persoonlijkheid, haar relatie met de Sheffields, en haar komische interacties met het huishouden. Fran’s opvallende stem en komische timing maakten The Nanny tot een hilarische sitcom. Uitgezonden bij RTL4.

Wie kent de lach van Fran Fine niet, herkenbaar door haar nasale stem en een ietwat “irritante” maar toch aanstekelijke kwaliteit. Haar lach wordt ook wel omschreven als een combinatie van een schrille, hoge toonhoogte en een snelle, ratelende cadans. Het is bijna alsof ze haar lach niet kan tegenhouden, en het komt vaak op een onverwacht moment. Voor mij persoonlijk is dit een van de beste sitcoms van de jaren 90.

8. Boy Meets World (1993-2000)

De sitcom volgde Cory Matthews en zijn vrienden terwijl ze opgroeien van de basisschool tot aan hun universiteitsjaren. De show combineerde komedie, drama en levenslessen en was bekend om de begeleiding van de leraar Feeny die vaak wijze raad gaf aan de personages. De serie werd uitgezonden door Veronica. Hoofdrolspelers waren Ben Savage als Cory Matthews, Danielle Fishel als Topanga Lawrence, Rider Strong als Shawn Hunter, William Daniels als George Feeny.

Met ‘Boy Meets World’ belanden we nu zo’n beetje bij de sitcoms uit de jaren 90, die zich uitstrekken tot in de jaren 2000.

10. 3rd Rock from the Sun (1996-2001)

De serie werd oorspronkelijk uitgezonden in de Verenigde Staten door NBC van 1996 tot en met 2001. In Nederland werd de serie eerst uitgezonden door Net5 vanaf 2000 tot en met 2007. Desalniettemin, feitelijk toch echt een jaren 90 Sitcom. De hoofdrolspelers waren John Lithgow als hoogste alien Dr. Dick Solomon, Kristen Johnston, French Stewart, Joseph Gordon-Levitt en later Simbi Khali. De serie volgt een groep buitenaardse wezens die in menselijke gedaante op aarde leven. Ze observeren en leren over menselijk gedrag terwijl ze proberen hun bizarre missie te voltooien. De humor komt voort uit de onhandigheid van de buitenaardse wezens wanneer ze menselijke sociale normen en relaties proberen te begrijpen.

11. Everybody Loves Raymond (1996-2005)

De sitcom volgt het leven van sportverslaggever Ray Barone en zijn relatie met zijn vrouw Debra, kinderen, ouders, en natuurlijk broer (Everybody Loves Raymond…) Robert. Het staat bekend om zijn humor gebaseerd op familiedynamiek en alledaagse situaties. De hoofdrolspelers waren Ray Romano als Ray Barone, Patricia Heaton als Debra Barone, Brad Garrett als Robert Barone, Doris Roberts als Marie Barone, Peter Boyle als Frank Barone, en Madylin Sweeten, Sawyer Sweeten en Sullivan Sweeten als de kinderen. Oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO.

Oh wat hebben wij thuis genoten van ‘Everybody Loves Raymond’, de laatste van dit lijstje – maar zeker niet de minste Sitcom van de jaren 90, wat mij betreft!


We hopen dat deze nostalgische reis door de Amerikaanse sitcoms uit de jaren 90 je even terug in de tijd heeft gebracht en je hebt laten glimlachen bij het herbeleven van enkele van de meest memorabele momenten uit die periode. Veel van deze sitcoms zijn meermaals herhaald en zijn nu nog steeds te zien op diverse streamingdiensten. Dus als je zin hebt in een dosis nostalgie of als je ze nu pas hebt ontdekt, kun je ze nog steeds bekijken en genieten van de tijdloze humor en de onvergetelijke personages.

We zijn benieuwd naar jouw favoriete sitcom uit de jaren 90. Was het de hilarische chaos van “Friends,” de absurde avonturen van “The Fresh Prince of Bel-Air,” of misschien wel de gezinswaarden van “Full House”? Of heb je een andere favoriet die niet in onze lijst voorkwam? Laat het ons weten in de reacties hieronder, want we zijn altijd benieuwd naar jouw herinneringen en persoonlijke favorieten.

Fotocredits: nostoagify.nl

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *