Boybands 80s

10 beeldbepalende Boybands uit de jaren 80

Boybands in de jaren 80 combineerden een goed uiterlijk, harmonieuze zang, choreografie en hitgevoelige muziek om een fenomeen te creëren dat niet alleen muzikaal maar ook visueel en cultureel aantrekkelijk was voor een breed publiek. De meeste bands waren nog niet samengesteld; de jongens waren gewoon vrienden die muziek wilden maken, maar vaak wel met het oogpunt om volle zalen met gillende meiden te hebben. En wie is er niet voor gevallen?

1. Duran Duran

Duran Duran is een Britse new wave en synthpop band die sinds 1978 actief is. De oorspronkelijke leden waren Simon Le Bon (zang), Nick Rhodes (toetsen), John Taylor (basgitaar), Roger Taylor (drums) en Andy Taylor (gitaar). De band komt uit Birmingham en staat bekend om hun modieuze imago, innovatieve videoclips en diverse muzikale invloeden, variërend van new wave tot disco. Hun hoogtijdagen waren in de jaren 80, en ze hebben wereldwijd hits zoals “Hungry Like the Wolf” en “Rio” voortgebracht. Hoewel de bezetting door de jaren heen veranderde, blijft Duran Duran een invloedrijke en actieve band.

2. Wham!

Technisch gezien strikt niet een boyband, want ze bestonden maar uit twee leden. Het Britse popduo was actief van 1981 tot 1986. De leden waren George Michael en Andrew Ridgeley. Ze kwamen uit Londen en waren bekend om hun vrolijke popmuziek met invloeden van dance en soul. Wham! had hits als “Wake Me Up Before You Go-Go”, “Careless Whisper” en “Freedom”, en was een belangrijk onderdeel van de popcultuur in de jaren 80.

Oh, en wat een succes hadden zij o.a. ook met “Last Christmas“, dit ‘kerstliedje’ is inmiddels een klassieker en wordt elk jaar weer gedraaid tijdens de kerstperiode, alsmede Top 2000 in Nederland.

3. New Kids on the Block

New Kids on the Block (NKOTB) is een Amerikaanse boyband die actief is sinds 1984. De oorspronkelijke leden waren Donnie Wahlberg, Jordan Knight, Jonathan Knight, Joey McIntyre en Danny Wood. Ze kwamen uit Boston en stonden bekend om hun pop- en R&B-muziek. NKOTB bereikte grote populariteit in de late jaren 80 en vroege jaren 90 met hits als “Hangin’ Tough”, “Step by Step” en “Please don’t go”. De band heeft in verschillende periodes samengewerkt en is bekend om hun invloed op het boybandgenre.

4. New Edition

New Edition is een Amerikaanse R&B-groep die actief is sinds 1978. De oorspronkelijke leden waren Bobby Brown, Ricky Bell, Michael Bivins, Ronnie DeVoe, Ralph Tresvant en later Johnny Gill. De groep kwam uit Boston en staat bekend om hun bijdrage aan het new jack swing-genre. Hun hits, waaronder “Candy Girl” en “Cool It Now”, maakten hen pioniers in de boyband en hedendaagse R&B-muziek. Ze hebben in verschillende formaties opgetreden en hebben individueel succes behaald.

5. Spandau Ballet

Spandau Ballet is een Britse new wave en blue-eyed soulband die actief was van 1979 tot 1990 en zich later herenigde in 2009. De oorspronkelijke leden waren Tony Hadley, Gary Kemp, Martin Kemp, Steve Norman en John Keeble. De band kwam uit Londen en werd bekend om hun stijlvolle imago en hits als “True” en “Gold”. Spandau Ballet combineerde invloeden uit verschillende genres en was een prominente vertegenwoordiger van de new romantic-beweging in de jaren 80.

6. Bros

Bros was een Britse popband actief van 1986 tot 1992. De oorspronkelijke leden waren de tweelingbroers Matt en Luke Goss, samen met bassist Craig Logan. Ze kwamen uit Londen en werden bekend om hun aanstekelijke popmuziek en hits als “When Will I Be Famous?” en “I Owe You Nothing”. Bros was een van de opvallende boybands van de late jaren 80 en wordt herinnerd om hun jeugdige uitstraling en succes in die periode.

7. A-Ha

A-ha is een Noorse synthpopband die werd opgericht in 1982 en nog steeds actief is. De oorspronkelijke leden waren Morten Harket, Magne Furuholmen en Paul Waaktaar-Savoy. Ze kwamen uit Noorwegen en zijn bekend om hun kenmerkende synthpopgeluid. A-ha brak wereldwijd door met de hit “Take On Me” in 1985 met de legendarische videoclip!. Sindsdien sindsdien heeft de boyband een consistente muzikale carrière gehad met albums als “Hunting High and Low” en “Scoundrel Days”.

8. Culture Club

Culture Club is een Britse new wave- en popband die actief was van 1981 tot 1986, en later in verschillende herenigingen. De oorspronkelijke leden waren Boy George, Roy Hay, Mikey Craig en Jon Moss. Ze kwamen uit Londen en waren bekend om hun eclectische mix van stijlen, inclusief soul, reggae en pop. Culture Club brak internationaal door met hits als “Do You Really Want to Hurt Me” en “Karma Chameleon”, en Boy George werd beroemd om zijn flamboyante en unieke uitstraling.

9. Mili Vanilli

De niet-zingers! Milli Vanilli was een Duits-Frans duo dat actief was van 1988 tot 1990. De oorspronkelijke leden waren Fab Morvan uit Frankrijk en Rob Pilatus uit Duitsland. Ze kwamen uit München. Milli Vanilli staat bekend om hun dancepop en R&B-muziek, maar werden berucht vanwege het gebruik van playback tijdens live-optredens, wat leidde tot een controverse en het in diskrediet brengen van hun Grammy-winnende status. De groep viel uit elkaar toen de waarheid over het gebruik van niet-gezongen vocalen aan het licht kwam.

10. Menudo

Menudo was een Puerto Ricaanse boyband die actief was van 1977 tot 2009, met verschillende formatiewisselingen. De groep begon als een kinderband en stond bekend om het roteren van leden vanwege de leeftijdsgrens. Menudo was een pionier in het boybandgenre en had invloed op latere bands. Ze kwamen uit Puerto Rico en waren populair in Latijns-Amerika en andere delen van de wereld. De oorspronkelijke leden van de vroege jaren waren onder andere Ricky Martin en Draco Rosa.Boybands uit de jaren 80 onderscheidden zich door een meer gepolijst en visueel aantrekkelijk imago, innovatieve videoclips, en een breder scala aan muzikale invloeden vergeleken met de meer eenvoudige en harmonie-gerichte benadering van de jaren 70, terwijl die uit de jaren 90 vaak experimenteerden met verschillende genres en een meer volwassen imago omarmden.

Wat was jouw favoriete band?

Lees eventueel ook deze aanverwante artikelen:
> Beste Meidengroepen van vroeger
> Beste Boybands uit de jaren 60
Beste Boybands uit de jaren 70
Beste Boybands uit de jaren 90
Beste Nederlandstalige meezingers uit jaren 80
Beste Nederpopbands uit de jaren 80
> Beste Smartlappen van vroeger

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *