Boy Bands 90s

11 Iconische Boybands uit de jaren 90

Boybands hebben hun oorsprong in de jaren 60, waarbij invloedrijke acts zoals ‘The Beatles’ en ‘The Monkees’ een rol speelden. Ook Motown-groepen zoals ‘The Temptations’ en ‘The Four Tops’ droegen bij aan het ontstaan van mannelijke zanggroepen. De ‘Jackson 5’, met een jonge Michael Jackson als frontman, braken door in de late jaren 60 en vroege jaren 70 en worden vaak beschouwd als een vroege vorm van een boyband vanwege hun jeugdige leden en populaire hits.

Dit concept van mannelijke zanggroepen werd verder ontwikkeld, en zo ontstonden in de jaren 80 en 90 de iconische boybands. Deze boybands bestonden doorgaans uit knappe jonge mannen in hun vroege twintig, die niet alleen harten sneller lieten kloppen en meisjes in vervoering brachten, maar ook bekend stonden om hun harmonieuze zang en vloeiende dansbewegingen. Hun impact op de muziekindustrie was aanzienlijk en heeft een blijvende invloed gehad.

1. Backstreet Boys

USA 1993 – heden. Een van de meest succesvolle boybands aller tijden, bekend om hits als “I Want It That Way” en “Quit Playing Games (With My Heart). De band bestond uit leden AJ McLean, Howie Dorough, Nick Carter, Kevin Richardson en Brian Littrell, en hun imago werd gekenmerkt door jeugdige charme en massale aanhang van fans.

Backstreet Boys interview 1993

2. NSYNC

USA 1995-2002. NSYNC, een invloedrijke boyband uit de jaren 90, stond bekend om hun uitzonderlijke harmonieën, geavanceerde choreografie en de aanwezigheid van toekomstige solo-superster Justin Timberlake. Met hits als “Bye Bye Bye” en “It’s Gonna Be Me,” bereikten ze wereldwijd succes en werden ze herkend vanwege hun energieke podiumoptredens en jeugdige uitstraling. NSYNC bestond uit leden Justin Timberlake, JC Chasez, Chris Kirkpatrick, Joey Fatone en Lance Bass.

NSYNC – I Want You Back 1996

3. New Kids on the Block (NKOTB)

USA 1984-1994 en 2008 – heden. New Kids on the Block (NKOTB) waren een invloedrijke boyband uit de late jaren 80 en vroege jaren 90. Ze stonden bekend om hun aanstekelijke popmuziek, choreografie, en waren pioniers in het moderne boybandconcept. Met hits als “Step by Step” en “Hangin’ Tough” waren ze een van de eerste boybands die wereldwijd enorme commerciële successen boekten. NKOTB bestond uit leden Jordan Knight, Jonathan Knight, Joey McIntyre, Donnie Wahlberg en Danny Wood. Hun muzikale en visuele aantrekkingskracht maakte hen tot tieneridolen in die tijd.

New Kids on the Block 1989 interview (Countdown)

4. Take That

UK 1990 -1996 en 2005 – heden. Take That, een Britse boyband die in 1990 werd opgericht, stond bekend om hun aanhoudende populariteit, succesvolle hits en dynamische liveoptredens. Oorspronkelijk bestaande uit Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen en Robbie Williams (die later vertrok), brachten ze nummers als “Back for Good” en “Never Forget” uit. Take That werd geroemd om hun evoluerende muzikale stijl en bleef relevant in de popmuziekscene, zelfs na enkele veranderingen in de bezetting. Ze waren een van de best verkopende Britse bands aller tijden.

Take That TV Debut 1991

5. 98 Degrees

USA 1990-1996 en 2012 – heden. 98 Degrees, of kortweg 98º, zijn bekend om nummers als “I Do (Cherish You)” en “Because of You.” De bandleden zijnnNick Lachey, Drew Lachey, Justin Jeffre, en Jeff Timmons. De groep werd gewaardeerd om hun vocale talent en bijdragen aan het romantische popgenre van die tijd.

98º – The Hardest Thing

6.Hanson

USA 1993 – heden. Hanson, een Amerikaanse band bestaande uit de broers Isaac, Taylor en Zac Hanson, werd in de jaren 90 wereldwijd bekend vanwege hun aanstekelijke hit “MMMBop.” Ze stonden bekend om hun jeugdige uitstraling, opvallende blonde haren en hun vermogen om popmuziek te combineren met rock- en soulinvloeden.

Hanson (1993)

7.Westlife

Ierland 1998-2012 en 2018-heden. Gevormd in 1998, scoorden ze talloze hits zoals “Swear It Again,” “Flying Without Wings,” en “My Love.” Westlife onderscheidde zich door hun romantische en emotionele nummers, evenals door hun vlekkeloze vocale prestaties. De band bestond uit leden Shane Filan, Mark Feehily, Kian Egan, Nicky Byrne en voormalig lid Brian McFadden. Ze waren een van de best verkopende boybands van hun tijd.

Westlife – Swear It Again | Live at TMF Awards 1998

8. Boyzone

Ierland 1993-2000 en 2007-2019. Boyzone, een Ierse boyband, stond bekend om hun succesvolle popballads, charmante uitstraling en wereldwijde populariteit in de jaren 90. Met hits als “No Matter What,” “Love Me for a Reason,” en “Words,” vestigde de groep zich als een van de toonaangevende boybands van die tijd. De bandleden waren Ronan Keating, Stephen Gately, Keith Duffy, Shane Lynch, en Mikey Graham.

Boyzone’s eerste optreden in The Late Late Show (1993)

9. 5ive (Five)

UK 1997-2001, 2006-2007 en 2012-heden. 5ive, een Britse boyband, stond bekend om hun energieke en stoere imago, evenals hun uptempo pop- en dansnummers. Gevormd in de late jaren 90, scoorden ze hits zoals “When the Lights Go Out” en “Slam Dunk (Da Funk).” De groep bestond uit leden J Brown, Sean Conlon, Ritchie Neville, Abz Love en Scott Robinson. 5ive viel op vanwege hun dynamische podiumoptredens en hun bijdrage aan het populaire muziekgeluid van die periode.

5ive(five)-When The Lights Go Out (1997)

10. a1

UK/Noorwegen 1998-2002 en 2009 – heden. Een Noorse-Britse boyband met hits als “Like a Rose” en “Take On Me.” De groep bestond uit leden Ben Adams, Mark Read, Christian Ingebrigtsen en Paul Marazzi. Ze waren een opvallende aanwezigheid in het boybandlandschap van die tijd.

a1 on The Big Breakfast 1998

11. Boyz II Man

USA 1985 – heden. Boyz II Men, een Amerikaanse R&B-groep, stond bekend om hun ongeëvenaarde vocale harmonieën, romantische ballads en hun significante bijdrage aan de jaren 90 R&B-scene. Met tijdloze hits als “End of the Road” en “I’ll Make Love to You,” waren ze pioniers in het genre en vestigden ze zich als een van de best verkopende mannelijke R&B-groepen aller tijden. Boyz II Men staat ook bekend om hun duurzaamheid en invloed, en ze hebben talloze prestigieuze muziekprijzen gewonnen.

Voor welk band ging jouw hart sneller kloppen? En welke band moet in dit lijstje worden opgenomen? Laat het weten!

Boyz II Men at WMA (1993)

Dit waren enkele van de meest populaire boybands die opkwamen en hun hoogtepunt bereikten in de jaren 90. Sommige zijn goed bekend, terwijl anderen dat wat minder zijn. Desondanks hebben deze groepen hun stempel gedrukt in de muziekgeschiedenis.

Ondanks de afname van populariteit in de jaren 2000, is het onbetwistbaar dat zonder de invloed van de boybands uit de jaren 90 de muziek anders had kunnen zijn dan wat we nu kennen. Het is dan ook goed om hier even bij stil te staan en het werk te waarderen dat deze jongens in de fameuze jaren 90 hebben neergezet.

Lees eventueel ook deze aanverwante artikelen:
> Beste Meidengroepen van vroeger
> Beste Boybands uit de jaren 60
Beste Boybands uit de jaren 70
Beste Boybands uit de jaren 80
Beste Nederlandstalige meezingers uit jaren 80
Beste Nederpopbands uit de jaren 80
> Beste Smartlappen van vroeger

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *