Buitenlandse Kinderseries uit de jaren 70

Buitenlandse oude kinderseries uit de jaren 70

Jeugdtelevisie komt op. Naast de bekende Nederlandse series volgen er ook series uit het buitenland. Uiteraard Amerikaanse series, maar ook Australische, Britse, Franse, Duits/Zwitserse en Zweedse kinderseries. Bij sommige series gingen de herhalingen tot ver in de jaren 90 door.

In de jaren 70 brachten buitenlandse kinderseries een golf van avontuur en vriendschap naar de televisieschermen. Iconische dieren zoals Lassie en Flipper speelden de hoofdrol, en ze deelden belangrijke lessen over empathie en natuurbescherming.

Deze series benadrukten het belang van samenwerking en loyaliteit, of het nu ging om Belle & Sébastian in de Franse Alpen of Skippy de boskangoeroe in de Australische wildernis. Tegelijkertijd introduceerden ze memorabele personages zoals Catweazle en Pippi Langkous, die nog steeds in onze harten voortleven.

Naast entertainment boden deze series educatieve inzichten. Ze brachten ons naar de natuurlijke wereld met Skippy en lieten ons historische gebeurtenissen herbeleven met Het kleine huis op de prairie.

Deze tijdloze klassiekers blijven ons inspireren en betoveren. In dit blog duiken we dieper in deze gouden era van televisie en herbeleven we de avonturen en lessen die deze series ons hebben gebracht.

1. Lassie (1962-1980)

Wie wilde die hond nou niet? Deze Amerikaanse kinderserie volgde de avonturen van een slimme en trouwe collie genaamd Lassie. De belangrijkste menselijke hoofdrolspelers waren onder andere Tommy Rettig, Jon Provost en June Lockhart. Amerikaanse serie die in Nederland door de KRO werd uitgezonden. Oorspronkelijk uitgezonden in zwart-wit, maar later werden ook kleurenafleveringen geproduceerd.

Amerikaanse kinderserie: Lassie

2. Flipper (1965-1967)

Amerikaanse kinderserie die draaide om een intelligente, vriendelijke dolfijn genaamd Flipper en zijn avonturen met de familie Ricks. De serie volgde de Ricks-familie terwijl ze betrokken raakten bij diverse situaties in en rondom de Coral Key Park & Marine Preserve in Florida, waar ze woonden. Flipper was bekend om zijn vermogen om mensen te helpen en op te treden als een ware held in noodsituaties. In eerste instantie te zien bij de AVRO, maar was door de vele herhalingen ook bij andere zenders te zien.

Amerikaanse kinderserie: Flipper

3. Belle & Sébastian (1965-1972)

Een Franse kinderserie die uitgezonden werd bij de VARA. Het draaide om de bijzondere vriendschap tussen een jongen genaamd Sébastien en zijn grote witte Pyreneese berenhond, Belle, in de Franse Alpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Franse kinderserie: Belle & Sébastian

4. Skippy de boskangoeroe (1966-1968)

Dit was uiteraard een Australische kinderserie. Het draaide om Skippy, een intelligente kangoeroe, en haar menselijke vrienden in het fictieve Waratah National Park. De serie volgde de parkwachter Matt Hammond en zijn zoon Sonny, samen met Skippy, terwijl ze misdaden oplosten en natuurbehoud bevorderden. Oorspronkelijk te zien bij de AVRO.

Australische kinderserie: Skippy de boskangoeroe

5. Daktari (1966-1969)

Daktari is een Amerikaanse kinderserie die van 1966 tot 1969 werd uitgezonden. De serie speelt zich af in Oost-Afrika en volgt de avonturen van dokter Marsh Tracy, een dierenarts die samen met zijn dochter Paula een dierenopvang runt. De serie was populair in veel landen, waaronder Nederland. In Nederland werd Daktari voor het eerst uitgezonden door de AVRO in 1970. De serie werd zeer goed ontvangen door het Nederlandse publiek en werd een van de meest populaire kinderseries van de jaren 70. Daktari werd in Nederland herhaaldelijk uitgezonden en is nog steeds populair bij veel mensen.

Amerikaans kinderserie: DAKTARI

6. Catweazle (1970-1971)

Deze Britse kinderserie in kleur uitgezonden bij de AVRO. De serie volgde Catweazle, een tovenaar uit de 11e eeuw, gespeeld door Geoffrey Bayldon, die per ongeluk naar de 20e eeuw wordt getransporteerd. Hij probeert in deze moderne wereld zijn weg te vinden met behulp van magie en veroorzaakt daarbij vaak komische situaties.

Britse kinderserie: Catweazle

7. De schat van het kasteel zonder naam (1971)

Deze Franse kinderserie werd uitgezonden bij de AVRO. De serie staat ook bekend onder de naam ‘Les Galapiats.’ Het volgt de avonturen van Jean-Loup Grandier. De Parijse jongen moet van zijn ouders op een vakantiekamp in de Belgische Ardennen. Daar gaat hij op zoek naar een schat van de “Orde van de Tempeliers”. Aan de hand van een document, in de vorm van een verborgen boodschap, achtergelaten door een Tempelier in zijn testament, is dit geheim bewaard gebleven.

Franse kinderserie: De schat van het kasteel zonder naam

8. Pipi Langkous (1972)

Wie wilde nou niet zo sterk zijn als Pippi. Serie gebaseerd op de boeken van Astrid Lindgren. Deze Zweedse kinderserie volgt het leven van Pippi Langkous met haar iconische quotes, een eigenzinnig en avontuurlijk meisje met bovennatuurlijke krachten, gespeeld door Inger Nilsson. Haar vrienden Tommy en Annika worden gespeeld door Pär Sundberg en Maria Persson. Door de VARA in kleur uitgezonden.

Zweedse kinderserie: Pipi Langkous

9. Het kleine huis op de prairie (1974-1983)

Tot wanneer de herhalingen van deze Amerikaans kinderserie waren, zou ik niet weten. Het verouderde ook niet, omdat het al zich in de 19e eeuw afspeelde in Amerika. De serie volgde het leven van de pioniersfamilie Ingalls. Geconfronteerd met uitdagingen zoals natuurrampen, economische moeilijkheden en persoonlijke tegenslagen, toonde de serie de kracht van familiebanden, gemeenschapsgeest en doorzettingsvermogen. Oorspronkelijk uitgezonden bij de KRO, maar de vele herhalingen waren ook op andere zenders te zien.

Amerikaans kinderserie: Het kleine huis op de prairie

10. Heidi (1978)

De Duitse-Zwitserse kinderserie “Heidi” werd voor het eerst uitgezonden in 1978. Deze serie is inderdaad gebaseerd op het klassieke boek van Johanna Spyri, en vertelt het verhaal van het jonge meisje Heidi die bij haar grootvader in de Zwitserse Alpen woont. De serie werd zeer populair en is bekend om haar schilderachtige landschappen en hartverwarmende verhaallijn. De vertolking van het leven in de bergen en de avonturen van Heidi en haar vrienden hebben bij veel kijkers een blijvende indruk achtergelaten. De serie werd uitgezonden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in 1978. De Nederlandse uitzending volgde in 1979.

Duitse-Zwitserse kinderserie: Heidi

Aan welke serie hebben jullie goede herinneringen?

Fotocredits: Nostalgify.nl/DALL-E

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *