beste-nederlandse-meidengroepen

10 Nederlandse meidengroepen van vroeger


In de jaren 80 stormden Nederlandse meidenbands als kleurrijke muzikale rebellen de scene binnen. Met de Dolly Dots en Luv’ aan het roer brachten ze niet alleen catchy popdeuntjes, maar ook een visuele explosie van extravagantie. Deze groepen, gehuld in opvallende outfits, schudden de muziekwereld wakker. Een nieuw publiek werd aangetrokken: meisjes vanaf een jaar of 8 werd een nieuw businessmodel. Welke tiener stond hierop niet te playbacken?

1. Dolly Dots

In Nederlands de bekendste meidengroep: De Dolly Dots. Ze waren actief van 1979 tot 1988. De originele bezetting bestond uit Angela Groothuizen, Angéla Kramers, Anita Heilker, Esther Oosterbeek, Patty Zomer en Ria Brieffies. Ze braken door met de single “Love Me Just a Little Bit More (Totally Hooked on You)” in 1983, een van hun grootste hits. Andere succesvolle nummers waren onder meer “Radio” (1983) en “She’s a Liar” (1984). De Dolly Dots waren bekend om hun kleurrijke imago en levendige optredens, wat bijdroeg aan hun populariteit in de jaren 80. Na de officiële ontbinding in 1988 waren de leden betrokken bij diverse soloprojecten en reünieoptredens.

2. Luv’

Luv’ was actief van 1976 tot 1981 en heeft later nog verschillende reünies gehad. De originele bezetting bestond uit José Hoebee, Marga Scheide en Patty Brard. Ze braken door met de single “You’re the Greatest Lover” in 1978, dat een internationale hit werd. Andere succesvolle nummers waren onder meer “Trojan Horse” (1978) en “Casanova” (1979). Luv’ stond bekend om hun disco- en popmuziek met pakkende deuntjes en glamourvolle presentatie.

3. Maywood

Maywood was een Nederlandse popgroep bestaande uit de zussen Alice en Caren Wood. De groep werd opgericht in 1979 en verwierf internationale bekendheid in de jaren 80. Ze braken door met de single “Late at Night” in 1980, dat wereldwijd een grote hit werd. Andere succesvolle nummers van Maywood zijn onder meer “Rio” (1981) en “Give Me Back My Love” (1984). Hun kenmerkende harmonieuze geluid en pakkende melodieën zorgden voor een herkenbare stijl binnen de popmuziek. Maywood was actief tot 1995.

4. Doris D & The Pins

Doris D & The Pins was actief in de late jaren 70 en vroege jaren 80. De groep werd opgericht in 1979 en bestond uit zangeressen Doris D, Elly D, Ria D, Suzanne D, en Irene D. Hun bekendste hit was “Shine Up,” uitgebracht in 1980, waarmee ze internationaal succes behaalden. Het nummer bereikte de top van de hitlijsten in verschillende landen. Doris D & The Pins werden geroemd om hun energieke disco- en popmuziek en stonden bekend om hun aanstekelijke dansbare deuntjes. Ondanks het succes van “Shine Up” konden ze dit succes niet evenaren met latere releases.

5. The Star Sisters

The Star Sisters waren actief in de jaren 80. De groep bestond uit de zussen Patricia Paay, Yvonne Keeley en Silvia Swarth. Ze braken door met hun medleys van Andrew Sisters-nummers, waarvan “Hooray for Hollywood” en “Stars on 45 Proudly Presents The Star Sisters” uit 1983 grote hits werden. Het album “Tonight” uit 1984 bevatte enkele van hun succesvolle nummers. The Star Sisters waren bekend om hun nostalgische eerbetoon aan de close-harmonystijl van de Andrew Sisters uit de jaren 40.

6. Babe

Babe was een Nederlandse popgroep die actief was van 1979 tot 1986. De groep bestond uit Gemma van Eck, Monique Hagemeyer en Margot van der Ven. Ze braken door met hun debuutsingle “Indian Habits” in 1980, gevolgd door het album “Dance Me Up” in 1981. Een van hun grootste hits was “The Drunken Sailor,” dat in 1982 in verschillende landen een succes werd. Andere bekende nummers zijn “Please Me, Please Do” en “Boomerang.” Babe was populair vanwege hun mix van pop en disco, en hun catchy melodieën.

7. Frizzle Sizzle

Frizzle Sizzle was van 1985 tot 1997 actief. De originele bezetting bestond uit Laura Vlasblom, Karin Vlasblom, Mandy Huydts, en Marjon Keller. Ze werden bekend door hun deelname aan het Nationaal Songfestival in 1986, waarna ze Nederland vertegenwoordigden op het Eurovisie Songfestival met het nummer “Alles heeft een ritme.” Het nummer zongen ze blootvoets, wat nogal shockerend was. Dit leverde hen een achtste plaats op. Andere bekende hits van Frizzle Sizzle zijn onder meer “Talk It Over” en “Pierre.” De groep stond bekend om hun vrolijke popmuziek en kleurrijke imago.

8. Mai Tai

Mai Tai was een Nederlandse R&B-dancegroep die actief was van 1983 tot het begin van de jaren 90. De originele bezetting bestond uit Jetty Weels, Mildred Douglas en Carolien De Windt. Hun doorbraak kwam met het album “1 Touch 2 Much” uit 1985, waarvan het nummer “History” een grote hit werd. In 1986 volgde het album “Cool Is the Rule” met succesvolle singles als “Female Intuition” en “Am I Losing You Forever”. Hun kenmerkende mix van soul en dance zorgde voor internationale erkenning. Ondanks enkele bezettingswisselingen bleef Mai Tai populair, maar de groep stopte officieel in het begin van de jaren 90.

9. Centerfold


Centerfold was actief van 1983 tot 1985. De groep bestond uit zangeres Laura Fygi, gitariste Rowan Moore, bassiste Thera de Jong en drummer Cecile Morel. Ze braken door met hun debuutsingle “Dictator” in 1983, gevolgd door het album “Man’s Ruin” in hetzelfde jaar. Hun bekendste nummer was “Dictator,” maar ook “Your Truly” en “Radar Love” waren populaire tracks. Centerfold stond bekend om hun nieuwe-golf-sound en opvallende videoclips.

10. Loïs Lane

Loïs Lane werd opgericht in 1984 door de zussen Suzanne en Monique Klemann. De groep werd bekend om hun harmonieuze zang en pakkende popsongs. Ze braken internationaal door met het album “Loïs Lane” in 1987, waarvan “Amsterdamned” en “It’s the First Time” succesvolle singles waren. In Nederland scoorden ze hits met nummers als “Break It Up” en “Tonight.” Loïs Lane staat bekend om de krachtige stemmen van de zussen en hun energieke live-optredens. Na een periode van minder activiteit in de jaren 90, maakte de band in de 21e eeuw een comeback met nieuwe releases en optredens. De zussen Klemann behoren tot de meest succesvolle en langdurige acts in de Nederlandse popmuziek.


Maywood was financieel gezien het meest succesvol onder de genoemde Nederlandse popgroepen, en dit succes was deels te danken aan hun immense populariteit in Azië. Ze wisten een breed internationaal publiek aan te trekken en te entertainen. Echter, naast Maywood waren de Dolly Dots en Luv razend populair in Europa.

Dus alhoewel Maywood de meeste financiële successen boekte, waren de Dolly Dots en Luv’ beide belangrijke en geliefde groepen in Nederland en Europa, en droegen ze bij aan de rijke geschiedenis van Nederlandse popmuziek.

Nederlandse Meidengroepen: geïnspireerd door Internationale Iconen

In Nederland werden groepen zoals Dolly Dots en Luv’ sterk beïnvloed door The Pointer Sisters, Abba en andere internationale vrouwelijke groepen uit die tijd. The Pointer Sisters lieten zien met een vernieuwde energie en veelzijdigheid naar het genre, met hun mix van funk, soul, pop en disco, wat hen onderscheidde van eerdere acts. Dit leidde tot het ontstaan van Nederlandse meidengroepen die zich ook richtten op popmuziek met dansbare deuntjes en aantrekkelijke optredens.

Lees eventueel ook deze aanverwante artikelen:
> Beste Boybands uit de jaren 60
> Beste Boybands uit de jaren 70
> Beste Boybands uit de jaren 80
> Beste Boybands uit de jaren 90
> Beste Nederlandstalige meezingers uit jaren 80
> Beste Nederpopbands uit de jaren 80

Maar goed, welke meidenband deed jij graag na?

Fotocredits:
Blog miniatuurafbeelding: nostalgify.nl
Videoafbeeldingen: nostalgify.nl

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *