Nederpop bands jaren 80

14 Nederlandstalige Nederpopbands die Nederpopulair waren in de jaren 80

De opkomst van de Nederlandstalige Nederpop was vooral een fenomeen van de jaren 80. Een bruisende golf van Nederlandstalige popmuziek van verschillende stijlen overspoelde ons land. Wie kan de teksten niet mee zingen? Ze lagen goed in het gehoor.

De populariteit van Nederlandse teksten was enorm. Eindelijk werd er afgerekend met gezapige muziek, er klonk nu vooral meer pop, new wave, reggae en rock met Nederlandse teksten. Iconische bands als Doe Maar en Het Goede Doel stonden op. Hier volgt een selectie van de bekendste Nederlandstalige Nederpopbands uit de jaren 80.

1. Doe Maar

Doe Maar, een Nederlandse popband, was actief van 1978 tot 1984 en maakte een comeback in 2000. De originele bandleden waren Henny Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg. Ze beleefden grote successen in de jaren 80 met hits als “Doris Day” en “Is Dit Alles”. Hoogtepunten waren uitverkochte concerten en een uitzinnige populariteit vooral bij jonge tienermeisjes. In 1984, op het hoogtepunt van hun roem, kondigde de band hun afscheid aan, wat leidde tot fan-teleurstelling. In 2000 kwam de band weer samen voor de reünie, wat resulteerde in nieuwe albums en tournees.

Doe Maar – Doris Day (1982)

2. Het Goede Doel

Het Goede Doel, een Nederlandse popband, was actief van 1979 tot 1991 en maakte later een comeback in 2001. De belangrijkste leden waren Henk Temming en Henk Westbroek. Hoogtepunten waren hits als “België” en “Vriendschap“, waarmee ze grote successen behaalden in de jaren 80. Toen de band in 1991 uit elkaar ging, gingen beide Henks gingen solo verder, maar herenigden zich voor een tour in 2001.

Het Goede Doel – Vriendschap (1983)

3. Toontje Lager

Toontje Lager, een Nederlandse new wave/popband, was actief van 1978 tot 1985. Belangrijke bandleden waren Erik Mesie, Bert Hermelink, Lex Schaarsberg, Tonnie Plas, en Carel Copier. Hoogtepunten waren hits als “Stiekem Gedanst” en “Net Als In De Film“, waarmee ze succes hadden in de vroege jaren 80. Geen noemenswaardige schandalen, maar in 1985 besloot de band uit elkaar te gaan. Erik Mesie ging solo en had nog enkele hits. De band kwam in 2008 kortstondig weer bij elkaar voor een reünieconcert en een album.

Toontje Lager – Stiekem gedanst (1983)

4. Frank Boeijen Groep

De Frank Boeijen Groep, een Nederlandse popband, was actief van 1980 tot 1991. De belangrijkste leden waren Frank Boeijen, Henk Wanders, Jos Haagmans, Nels Busch, en Ger Hoeijmakers. Hoogtepunten van de band waren nummers als “Zwart Wit” en “Kronenburg Park,” waarmee ze in de jaren 80 successen boekten. Frank Boeijen’s poëtische teksten en kenmerkende stem waren bepalend voor de groep. Na het uiteenvallen in 1991 ging Frank Boeijen solo verder.

Frank Boeijen Groep – Kontakt (1984)

5. De Dijk

De Dijk, een Nederlandse band, werd opgericht in 1981 en stopte in 2022. Belangrijke leden zijn Huub van der Lubbe, Pim Kops, Antonie Broek, Nico Arzbach, Roland Brunt, en Hans van der Lubbe. Hoogtepunten van de band zijn talloze albums en hits zoals “Bloedend Hart” en “Als Ze Er Niet Is”. Met hun mix van rock, soul, en blues hebben ze een unieke positie in de Nederlandse muziekscene veroverd. De band ontving diverse prijzen, waaronder Edisons en de Popprijs. De Dijk bracht meer dan 20 albums uit en stond bekend om hun intense live-optredens.

De Dijk – Binnen zonder kloppen (1985)

6. Klein Orkest

Klein Orkest, een Nederlandse band, was actief van 1978 tot 1985. Belangrijke leden waren Harrie Jekkers, Koos Meinderts, Niek Nieuwenhuijsen, Chris Prins, en Jan de Bas. Hoogtepunten waren hits als “Over de Muur” en “Koos Werkeloos,” die maatschappelijke thema’s aansneden. Na het uiteenvallen ging Harrie Jekkers solo verder en heeft hij zich naast zijn muzikale carrière ook ontplooid als cabaretier en schrijver.

Klein Orkest – Over de muur (1984)

7. Normaal

Normaal, de Nederlandse boerenrockband, werd opgericht in 1975 en was actief tot 2015. Belangrijke leden waren Bennie Jolink, Ferdi Jolij, Willem Terhorst, Jan Manschot, en Alan Gascoigne, onder anderen. Hoogtepunten omvatten hits zoals “Oerend Hard” en “De Boer Is Troef,” waarmee ze een unieke plek in de Nederlandse muziekscene veroverden. Normaal stond bekend om hun energieke live-optredens en het creëren van een eigen muziekstijl. In 2015 kondigde de band hun afscheid aan met een grootschalig concert, “Ajuu, de Mazzel.” Bennie Jolink ging solo verder.

Normaal – Heidi (1983)

8. Kadanz

Kadanz was een Nederlandse band uit de jaren 80 die bekend stond om hun Nederlandstalige muziek. Ze brachten verschillende hits uit, waaronder “In het donker” en “Intimiteit.” De band had een herkenbaar geluid en werd gewaardeerd om hun melodieuze nummers en teksten. Kadanz maakte deel uit van de Nederpopscene van de jaren 80 en droeg bij aan de populariteit van Nederlandstalige muziek in die tijd.

Kadanz – In het donker (1983)

9. VOF de Kunst

VOF de Kunst was een Nederlandse band uit de jaren 80 die bekend stond om hun Nederlandstalige muziek. Ze brachten verschillende albums en hits uit, waaronder het zeer populaire nummer “Suzanne.” Het nummer “Suzanne” was gebaseerd op het gedicht “Suzanne” van Leonard Cohen en werd een van de meest iconische Nederlandstalige nummers van die tijd. VOF de Kunst had een herkenbare stijl en maakte deel uit van de Nederlandse muziekscene van de jaren 80, waarin Nederlandstalige muziek steeds populairder werd.

V.O.F. de Kunst – Een kopje koffie (80s)

10. The Scene

The Scene was een Nederlandse band uit de jaren 80, geleid door zanger en tekstschrijver Thé Lau. Ze waren bekend om hun Nederlandstalige rockmuziek met pakkende teksten. Een van hun meest iconische nummers is “Blauw,” dat een grote hit werd en een klassieker in de Nederlandse popgeschiedenis is geworden. Ook “Iedereen Is van de Wereld” is een bekend nummer van de band. The Scene staat bekend om hun karakteristieke geluid en hun bijdrage aan de Nederpopscene van de jaren 80, waarin Nederlandstalige muziek een belangrijke rol begon te spelen.

The Scene – Blauw (1990)

11. Tröckener Kecks

Tröckener Kecks was een Nederlandse rockband die actief was van 1980 tot 2001. De bandleden waren onder andere Rick de Leeuw (zang), Theo Vogelaars (gitaar), Phil Tilli (gitaar), Leo Kenter (bas), en Joost Spierenburg (toetsen). Ze stonden bekend om hun energieke optredens en mix van rock en poëtische teksten. Hoogtepunten van Tröckener Kecks omvatten nummers als “Nu of Nooit” en albums als “Schliessbaum”. Na hun afscheid in 2001 ging Rick de Leeuw solo verder en waren andere bandleden betrokken bij verschillende projecten. In 2018 kwamen ze voor een reünieconcert weer bij elkaar.

Tröckener Kecks – Met hart en ziel (1990)

12. Bloem

Bloem was een Nederlandse popband die actief was van 1980 tot 1983. De belangrijkste leden waren Joost Timp (zang), Hans Eijkenaar (drums), Bas Krumperman (toetsen), en Juus Piek (bas). Hoogtepunten van Bloem omvatten de hit “Even Aan mijn Moeder Vragen” uit 1980, waarmee ze doorbraken. Na het succes van hun debuutalbum “Vuur”, ging de band uit elkaar in 1983. Joost Timp ging later solo verder met een solocarrière.

Natuurlijk werd er voor de jaren 80 ook al in het Nederlands gezongen, bijvoorbeeld door Boudewijn de Groot. Maar bovengenoemde bands lieten de Nederlandse taal in hun liederen tot ongekende hoogte stijgen. Welke band of zanger was jouw favoriet?

Bloem – Even aan m’n moeder vragen (1980)

13. Hans de Booij

Hans de Booij is een Nederlandse zanger en songwriter. Hij werd geboren op 2 november 1958. De Booij brak door als soloartiest in de jaren 80 en was actief gedurende die periode en daarna. Enkele van zijn hoogtepunten zijn het album “Hans de Booij” uit 1983 met de hit “Annabel”. Hij stond bekend om zijn poëtische teksten en unieke stemgeluid. Hans de Booij blijft actief in de muziekindustrie en heeft door de jaren heen verschillende albums uitgebracht. In 2023 verscheen hij in het programma ‘First Dates.’

Hans De Booij – Thuis Ben (1983)


14. Het Simplisties Verbond

Even nog op het satirische randje van de Nederpop dan, Het Simplisties Verbond. Bedacht door de briljante komieken Kees van Kooten en Wim de Bie, bracht het een vrolijke draai aan de Nederlandstalige muziekscene. Hun satirische en humoristische benadering van muziek zorgde voor lachsalvo’s met nummers zoals “Zoek Jezelf,” “Stoont als een garnaal,” “De Nee Reggae,” en “Rozen, rumbonen en rode wijn.” Het duo was meesterlijk in het parodiëren van populaire hits en het vertalen van alledaagse situaties naar komische meesterwerken. Hoewel ze misschien niet tot de traditionele Nederpop behoorden, hebben ze met hun unieke en absurde stijl een onvergetelijke plek veroverd in de harten van liefhebbers van humor en muziek, en daarmee bewezen dat muziek ook de lachspieren kan aanspreken.

Het Simplisties Verbond – Zoek jezelf (1978)

15. Clouseau

En nog steeds aan de rand van de Nederpop, want hoewel Clouseau technisch gezien een Belgische band is, kunnen we niet negeren welke belangrijke en grote rol ze speelden in de opkomst van de Nederpop in de jaren 80. De kern van de band bestaat uit de broers Koen en Kris Wauters. Enkele van hun hoogtepunten omvatten hits als “Daar Gaat Ze” en “Anne.” Ze zijn zonder twijfel een van de best verkopende en meest succesvolle Belgische bands aller tijden. Clouseau brak door in de jaren 80 en bleef actief door de jaren 90 en 2000. Ze hebben talloze albums uitgebracht en hebben vele prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze ZAMU Music Awards. Hun muzikale bijdrage aan zowel België als Nederland verdient zeker een vermelding in de geschiedenis van de Nederpop.

Clouseau – Daar gaat ze (1990)

In dit blog hebben we een reis gemaakt door de muzikale hoogtepunten van de Nederlandstalige Nederpop in de jaren 80. Het was een tijd waarin Nederlandse bands en artiesten schijnbaar moeiteloos de harten van het publiek veroverden met hun eigenzinnige en aanstekelijke muziek. De opkomst van de Nederpop in de jaren 80 markeerde een periode van creativiteit en vernieuwing in de Nederlandse muziekscene, en veel van de hits uit die tijd blijven iconisch en geliefd bij generaties luisteraars.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de Nederlandstalige Nederpop zijn oorsprong al eerder had. Peter Koelewijn en zijn Rockets waren bijvoorbeeld al actief in de jaren 60 en speelden een cruciale rol bij het leggen van het fundament voor de Nederlandstalige muziekscene. “Kom van dat dak af” was slechts een van de vele hits die de weg vrijmaakte voor latere generaties Nederlandstalige muzikanten. De Nederlandse muziekgeschiedenis is rijk aan diversiteit en innovatie, en de Nederpop uit de jaren 80 heeft daar ongetwijfeld een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het was een tijd waarin Nederlandse teksten de radio domineerden en de Nederlandse cultuur en samenleving weerspiegelden.

Terwijl we dus terugblikken op deze muzikale periode, kunnen we niet anders dan diepe waardering hebben voor de creativiteit en het talent van de Nederlandstalige Nederpopbands die Nederpopulair waren in de jaren 80. Deze muziek blijft een geliefd en tijdloos onderdeel van de Nederlandse muziekgeschiedenis, en we zullen altijd blijven genieten van deze hits!

Lees eventueel ook deze aanverwante artikelen:
> Beste Meidengroepen van vroeger
> Beste Boybands uit de jaren 60
> Beste Boybands uit de jaren 70
> Beste Boybands uit de jaren 80
> Beste Boybands uit de jaren 90
> Beste Meezingers uit de jaren 80
> Beste Smartlappen van vroeger

Fotocredits:
Blog thumbnail: Nostalgify.nl/Canva

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *