poppen-animatieseries-jaren-70

Poppen Animatieseries uit de jaren 70

In de kleurrijke wereld van televisie-entertainment uit de jaren ’70 waren er veel genres die de harten van kijkers veroverden. Een genre dat bijzonder geliefd was en nog steeds warme herinneringen oproept bij jong en oud, is dat van de poppenanimatieseries. Deze opvallende en vaak betoverende programma’s combineerden de kunst van poppenspel met meeslepende verhalen en memorabele personages, waardoor ze een speciale plaats veroverden in de geschiedenis van de televisie.

1. Beertje Colargol (1968-1975)

Franse serie die draaide om het avontuurlijke beertje Colargol, dat unieke talenten had, zoals het zingen van opera. Colargol verlangde ernaar een mens te worden en beleefde samen met zijn vrienden allerlei avonturen op zoek naar een oplossing voor zijn bijzondere situatie. Dure serie was het ook, want animatie was nieuw. Een opname van een kwartier kostte wel 45.000 euro. In Nederland werd het uitgezonden door de KRO.

2. De Fabeltjeskrant (1968-1992)

“De Fabeltjeskrant” was een populaire kinderserie die eerst werd uitgezonden bij de NTS en later de NOS. De serie maakte gebruik van poppen en dierenfiguren. Belangrijke hoofdpersonen waren o.a. Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos, Zaza Zebra en Bor de Wolf. De serie speelde zich af in het Grote Dierenbos, waar de dieren dagelijkse gebeurtenissen bespraken en kleine avonturen beleefden. De Fabeltjeskrant was oorspronkelijk in zwart-wit, maar later werden afleveringen ingekleurd. Elke aflevering duurde ongeveer 10 minuten.

3. Paulus de Boskabouter (1974-1976)

Poppenserie die werd uitgezonden door de VARA en nog in zwartwit. De serie was gebaseerd op de boeken van Jean Dulieu. Het draaide om Paulus, een kabouter die in het grote en mysterieuze Eikenbos leefde. Samen met zijn vrienden, waaronder Oehoeboeroe de uil en Salomo de raaf, beleefde Paulus allerlei avonturen.

4. De Poppenkraam (1975-1977)

“De Poppenkraam” werd uitgezonden door de KRO in kleur. Het programma draaide om een poppenkraam met levende poppen, waaronder Mimi de Muis, Blaaskaak de Aap en Beer Bello. De poppenkraam was eigendom van Tante Pop en Oom Man, gespeeld door Annet Nieuwenhuijzen en Leen Jongewaard. Samen met de levende poppen beleefden ze vrolijke en leerzame avonturen.

5. Bolke de Beer (1976-1977)

Bolke de Beer – Daar is ie weer, daar is ie weer. Nederlandse kinderserie die uitgezonden werd bij de VARA. De serie draaide om Bolke, een vriendelijke beer die samen met zijn vriendjes avonturen beleefde in het Grote Bos. Bolke en zijn vrienden, waaronder Eend, Muis, en Mol, leerden waardevolle lessen over vriendschap en samenwerking. Ook dit was een poppenserie.

6. De Berenboot (1976-1978)

Poppenspel, oorspronkelijk uitgezonden bij de VARA. De serie draaide om een pratende beer genaamd Barend, die met zijn vriendjes op een magische boot genaamd de Berenboot leefde. Samen beleefden ze avonturen en leerden ze waardevolle levenslessen.

7. Sesamstraat (1976-2018)

Sesamstraat“, of het oorspronkelijke Amerikaanse educatieve kindertelevisie programma ‘Sesame Street‘, Waar veel van Jim Henson’s poppencreaties in voorkomen. De Nederlandse versie kwam voor het eerst op de buis in 1973, zonder twijfel een icoon in de wereld van kinderprogramma’s op de Nederlandse televisie. Het bracht niet alleen educatie en entertainment samen, maar introduceerde ook een kleurrijke cast van geliefde personages (Bert & Ernie, Pino, Elmo, Tommie en Ieniemienie) en hun tijdloze lessen. Maar natuurlijk ook Sien (Francine Diels) en Meneer Aart (Aart Staartjes).

Sesamstraat (1978)

Met zijn unieke benadering legde ‘Sesamstraat’ de basis voor talloze andere kinderprogramma’s uit de jaren ’70, ’80 en ’90 en blijft het tot op de dag van vandaag een nostalgische favoriet bij generaties kijkers.

8. The Muppetshow (1977-1983)

Deze mag natuurlijk niet ontbreken. ‘The Muppet Show‘ was een Amerikaanse komische variétéserie die populair was bij jong en oud. Gecreëerd door Jim Henson, draaide de serie om de Muppets, een bonte groep poppen en menselijke gaststerren die samen een wekelijkse variétéshow opvoerden. Kermit de Kikker fungeerde als de gastheer van de show, terwijl andere bekende personages zoals Miss Piggy, Fozzie Bear en The Swedish Chef regelmatig optraden. Uitgezonden bij de KRO.

9. De Freggels (1983-1987)

Tja, als we Dan toch bezig zijn met de creaties van Jim Henson, Dan mogen ook de Freggels (Amerikaans : Fraggle Rock) niet ontbreken. Weliswaar valt deze serie net buiten het kader van de jaren 70, maar naast Sesamstraat en The Muppetshow, kunnen we deze opvolger gewoon niet links laten liggen. Er was in de jaren 80 zelfs een heuse Freggels fanclub in Nederland, en Mark schijnt daar nog lid van geweest te zijn.

Keek jij überhaupt naar poppenseries of gaf je de voorkeur aan tekenfilms of juist gewone series? We horen het graag.

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *