beste-tekenfilms-jaren-70

Tekenfilms uit de jaren ’70

Sommige tekenfilms kwamen maar af en toe, zoals Tom & Jerry, voornamelijk als er wat tijd tussen de programma’s zat. Dan konden ze het mooi opvullen. Andere tekenfilms hadden een vast tijdstip in de week zoals The Flinstones.

1. Popeye

In november 1932 startte de productie van een reeks animatiefilms met Popeye, uitgebracht door Paramount Pictures. De eerste film verscheen in 1933, en deze Popeye-tekenfilms bleven bijna 25 jaar lang deel uitmaken van Paramount’s uitgaven. Een Amerikaanse tekenfilmserie dus gebaseerd op de stripfiguren van E.C. Segar. De serie draaide voornamelijk om Popeye, een zeeman met bovenmenselijke krachten die toenam wanneer hij spinazie at, en zijn liefde voor Olijfje (Olive Oyl). Popeye nam het vaak op tegen zijn aartsrivaal Bluto om de genegenheid van Olijfje. De serie werd oorspronkelijk geproduceerd in de jaren ’30 en ’40, maar werd heruitgezonden op verschillende momenten op Nederlandse zenders zoals de KRO en later ook via Nickelodeon.

2. The Pink Panther

Amerikaanse tekenfilmserie die draaide om de avonturen van de roze panter, een komische antropomorfe panter zonder spraak, die zich vaak in absurde situaties bevond. De tekenfilms, bekend om zijn karakteristieke roze panterthema, bevatte ook korte tekenfilms met andere personages zoals de Inspecteur en Deux-Deux. The Pink Panther werd oorspronkelijk geproduceerd in de jaren 1960 en 1970 en werd later heruitgezonden op verschillende Nederlandse zenders, waaronder de NCRV en de VARA.

3. Tom & Jerry

Tom & Jerry was een Amerikaanse tekenfilmserie gecreëerd door William Hanna en Joseph Barbera. De serie draaide om de eeuwige rivaliteit tussen de kat Tom en de muis Jerry, die elkaar voortdurend in komische situaties probeerden te slim af te zijn. De tekenfilms, die voor het eerst verscheen in 1940, werd wereldwijd geliefd vanwege de slapstickhumor en inventieve tekenfilmtechnieken. Tom & Jerry werd op verschillende momenten uitgezonden op Nederlandse zenders.

4. The Flinstones (1962-1969)

Amerikaanse tekenfilmserie, gecreëerd door William Hanna en Joseph Barbera. De serie speelde zich af in het fictieve prehistorische stadje Bedrock en volgde het leven van Fred Flintstone, zijn gezin en zijn buren, zoals de Rubbles. De Flintstones gebruikten een combinatie van moderne technologie (in een prehistorische context) en humoristische situaties, waardoor het een satire was op het Amerikaanse leven in de jaren 1960. Oorspronkelijk uitgezonden bij de VARA.

5. Brigadier Dog (1972)

Amerikaanse tekenfilmserie die draaide de serie om Deputy Dawg (Brigadier Dog), een klunzige en vriendelijke hond die als plaatselijke politieagent werkte in het fictieve stadje, Mudville. Deputy Dawg probeerde op zijn eigen manier de orde te handhaven en beleefde allerlei komische situaties met zijn vrienden, waaronder Muskie de mus en Ty Coon de wasbeer. Uitgezonden bij de VARA.

6. Calimero (1972- 2004)

Van dit Italiaanse kuikentje zijn zoveel afleveringen gemaakt en zo vaak over gegaan naar een andere tekenaar dat het inmiddels onduidelijk is wie, wat, wanneer heeft getekend en waar het is uitgezonden. In ieder geval begon het avontuur van Calimero in 1972 op de Nederlandse tv en eindigde het in 2004. Populair was het zeker. De serie draaide om het kleine, zwarte kuikentje Calimero, bekend om zijn eierschaal als hoedje. De serie volgde Calimero’s dagelijkse avonturen en zijn vrienden, waarbij het thema vaak draaide om het overwinnen van vooroordelen en de kracht van vriendschap. In ieder geval uitgezonden bij de KRO en Z@ppelin.

7. Barbapapa (1974-1977)

Franse tekenfilmserie die draaide om de avonturen van de Barbapapa-familie, bestaande uit kleurrijke, vormveranderende wezens met de mogelijkheid om elke gewenste vorm aan te nemen. De serie, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Annette Tison en Talus Taylor, bevorderde milieubewustzijn en acceptatie van verschillen. Oorspronkelijk uitgezonden bij de VARA.

8. Wikkie de Viking (1975-1979)

Dit was een Japans-Duitse-Oostenrijke tekenfilmserie, gebaseerd op de boeken van de Zweedse auteur Runer Jonsson. De serie draaide om Wickie, de zoon van Halvar. Een nogal bange jonge viking die desondanks met moedige ideeën komt en enorm vindingrijk is. Als hij met zijn vingers onder zijn neus wreef, wist je dat hij een oplossing had. Uitgezonden bij de VARA.

9. Maja de Bij (1977-1983, 2012-2013)

Tekenfilmserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Waldemar Bonsels. De serie draaide om Maja, een nieuwsgierige bij, en haar avonturen in de bijenkorf en de natuur. De tekenfilm werd oorspronkelijk geproduceerd in Japan en uitgezonden op de Nederlandse televisie, met name op de VARA en later op Z@ppelin.

10. Doctor Snuggles (1979-1981)

Britse tekenfilmserie gebaseerd op de boeken van Dr. Snuggles, geschreven door de Engelse auteur en illustrator, Theodore Leslie. De serie volgde de avonturen van Doctor Snuggles, een excentrieke uitvinder met een hart van goud, en zijn kleurrijke vrienden. Samen beleefden ze magische en fantasierijke avonturen, waarbij Doctor Snuggles zijn uitvindingen gebruikte om problemen op te lossen en de wereld een betere plek te maken. Uitgezonden bij de VARA.

Welke mis je nog in het rijtje en naar welke keek je graag? Of keek je liever naar gewone kinderseries in de jaren 70?

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *