buitenspelen-jaren-70-80

15 x Buitenspelen in de jaren ’70 en ’80

Vroeger speelde je als het kon buiten. Je had geen telefoon, je was gewoon een dik uur of langer onbereikbaar met je vrienden, alhoewel iedereen in de straat wist wel waar je ongeveer uithing. De tamtam ging snel. In deze blogpost vervolgen we onze reis door de wereld van buitenspelen, aansluitend op ons vorige artikel over buitenspelen in de jaren ’50 en ’60. Dit keer duiken we in de karakteristieke spellen en bezigheden die vooral in de jaren ’70 en ’80 populair waren. En sommige van die spelletjes hebben de tand des tijds doorstaan, zoals knikkeren, blaaspijpen en landje veroveren. Anderen waren relatief nieuw voor ons, zoals Walkie-Talkie, Frisbeeën en Pogoën – vaak overgewaaid uit Amerika.

1. Knikkeren

Het mooist was een tegel waar een hoek van afgebroken was, dat was dan het putje. Vervolgens moest je overleggen wat de spelregels waren en met knikkers je tegen elkaar ging spelen. Want een bonk was meer waard dan een kleintje.

2. Stoep krijten

In sommige gemeentes mag je als kind niet meer op straat stoepkrijten. Overigens is er nog nooit één kind voor bekeurd, maar dat terzijde. In onze jeugd kalkten wij de straten vol met kleurrijke tekeningen en zelf bedachte spelletjes.

3. Landje veroveren

Met stoepkrijt een grote cirkel op het schoolplein tekenen en daar vakken in maken met de namen van de medespelers. Vervolgens moest je een aantal keer om het ‘land’ heenhollen en diegene die aan de beurt was, riep dan plots stop. Vervolgens probeerde de stop-roeper dan iemand aan te tikken. Lukte dat, dan kreeg hij een stukje van andermans land.

4. Stelt lopen op blikjes

In de jaren 70 had niemand meer stelten en als je geen geld had in de jaren 60, dan deed je het ook op deze manier. Met twee lege conservenblikjes en wat touw creëerden je jou eigen stelten. Balancerend op deze improvisatiestelten werkte je aan jou evenwicht en coördinatie, terwijl we genoten van de eenvoudige vreugden van onze kindertijd.

5. Walki-talki

In de jaren ’70 waren walkie-talkies een geliefd speelgoed onder Nederlandse kinderen. Deze draagbare communicatieapparaten gaven kinderen de mogelijkheid om op afstand met elkaar te praten, wat destijds een opwindende technologische ervaring was. Met hun kenmerkende antennes en knoppen konden kinderen geheime boodschappen uitwisselen, plannen smeden en avonturen beleven, alles zonder de noodzaak van mobiele telefoons. Walkie-talkies waren niet alleen een bron van plezier, maar stimuleerden ook de verbeelding en samenwerking tussen kinderen, waardoor ze onvergetelijke herinneringen aan hun jeugd creëerden.

6. Walki-talki met blikken

Geïnspireerd door de eenvoudige communicatiemiddelen van de tijd, zoals walkie-talkies, maakten we ook onze eigen versies met behulp van lege blikken en een stuk touw. Door een gat in de bodem van elk blik te maken en er vervolgens een touw doorheen te rijgen, creëerden ze hun eigen rudimentaire communicatieapparaten. Met deze zelfgemaakte walkie-talkies konden kinderen op afstand met elkaar praten, geheimen delen en avonturen beleven, waardoor ze onvergetelijke jeugdherinneringen creëerden in een tijdperk zonder smartphones en digitale gadgets. Dat je elkaar ook zonder die blikken nog gewoon kon verstaan maakte niet uit.

7. Blaaspijpen

Het maken van een blaaspijp is echt te gek! Het is een beetje als de homemade versie van Nerf van vroeger, omdat Nerf toen nog niet bestond. In plaats van te schieten met foam munitie, schoten we met besjes of papieren pijltjes die we lanceerden door krachtig door onze blaaspijp te blazen. En man, ze vlogen ver! Ik heb de oude hype van vroeger nieuw leven ingeblazen door samen met mijn kinderen blaaspijpen te maken, net zoals mijn vader dat vroeger met mij deed. Het is een echte old school revival, want ze vonden – en vinden het nog steeds – geweldig.

8. Fietsratel (brommergeluid)

Het zelf maken van een fietsratel is echt te gek! Het is als het nabootsen van het geluid van een brommer, maar dan op je fiets. In de tijd dat ik opgroeide, hadden we niet allemaal de luxe van een echte brommer, dus creëerden we onze eigen geluiden om die ervaring na te bootsen.

Met een paar simpele materialen zoals een oud voetbalkaartje of een uitgeknipt stuk plastic bekertje en een knijper, konden we een fietsratel maken die het geluid van een ronkende motor imiteerde. Terwijl we fietsten, lieten we het blikje tegen de spaken van het wiel tikken, wat resulteerde in een opwindend en luidruchtig geluid dat ons het gevoel gaf alsof we op een echte brommer reden.

9. Skateboarden

Skateboarden is altijd een enorme kick geweest! In mijn jeugd was het een van die activiteiten waar we als kinderen helemaal door werden gepakt. Het gevoel van vrijheid dat je kreeg terwijl je over het asfalt gleed, was ongeëvenaard.

We brachten uren door op onze skateboards, trucs oefenend en nieuwe spots ontdekkend om te rijden. Het was niet alleen een sport, maar ook een vorm van zelfexpressie. De manier waarop je jezelf kon uiten door middel van je stijl van rijden en de trucs die je kon uitvoeren, maakte het echt uniek.

Ik herinner me nog de opwinding van het landen van mijn eerste ollie of het perfectioneren van een nieuwe trick op de halfpipe. Het waren momenten van pure vreugde en prestatie.

10. Rolschaatsen

In de jaren ’70 waren rolschaatsen een enorme trend, en ik was er helemaal door gegrepen. Het gevoel van de wind in mijn haren terwijl ik soepel over het trottoir gleed, was gewoon onverslaanbaar.

Ik herinner me nog de opwinding van het krijgen van mijn eerste paar rolschaatsen – ze waren mijn ticket naar avontuur en plezier op wielen. Samen met vrienden verkende ik de buurt op mijn rolschaatsen, slingerend tussen stoepen en op zoek naar nieuwe plekken om te rijden.

12. Roller disco

De roller disco, een bruisende combinatie van rolschaatsen en dansen, was in de jaren ’70 en ’80 een ware sensatie en ik was er helemaal door betoverd. Het was niet alleen een sport of een hobby, maar een hele cultuur op zichzelf.

In de roller discotheek werden traditionele dansvloeren vervangen door gladde houten of vinyl oppervlakken, perfect voor rolschaatsen. De sfeer was elektrisch, met felle lichten, opzwepende muziek en een vibe die je meteen meesleepte zodra je binnenkwam.

12. Frisbeeën

Frisbeeën, een tijdloze bezigheid die in de jaren ’70 net zo geliefd was als vandaag de dag. Het gooien van een frisbee was meer dan alleen een spel; het was een manier om buiten te zijn, plezier te hebben en te genieten van het gezelschap van vrienden en familie.

Ik herinner me nog hoe ik als kind op zomeravonden in het park stond, met mijn frisbee in de hand, klaar om te gooien en te vangen. Het was een eenvoudige maar opwindende activiteit die ons urenlang bezig kon houden.

Wat frisbeeën zo speciaal maakte, was de vrijheid en creativiteit die het bood. Er waren geen vaste regels of speelvelden; we konden gewoon naar buiten gaan en onze eigen avonturen beleven. Of we nu speelden op het strand, in het park of gewoon in onze achtertuin, frisbeeën bracht altijd een gevoel van vreugde en opwinding met zich mee.

13. Skippyballen

Skippyballen, een iconisch speelgoed uit de jaren ’70 dat generaties lang kinderen heeft betoverd met zijn eenvoudige maar vreugdevolle karakter. Deze felgekleurde rubberen ballen met handvatten waren een bron van eindeloos plezier en avontuur voor kinderen over de hele wereld.

Of we nu wedstrijdjes hielden op straat, sprongen over obstakels in de tuin of gewoon rondhupten met vrienden, de skippybal was altijd de ster van de show.

14. Pogoën (pogo-stick)

Pogoën, een fenomenaal speelgoed uit de jaren ’70 dat jonge harten sneller deed kloppen en kinderen op een veerkrachtige manier de wereld liet verkennen. De pogo-stick was meer dan alleen een stuk speelgoed; het was een bron van spanning, sensatie en grenzeloos plezier.

Als kind was het een uitdaging om je evenwicht te bewaren terwijl je op en neer veerde op een pogo-stick. Het vergde behendigheid en durf, maar zodra je de slag te pakken had, was er geen stoppen meer aan de opwinding.

15. Stuntvliegeren

Stuntvliegeren, een opwindende activiteit die de lucht doorkliefde en harten deed bonzen met opwinding en avontuur. In de jaren ’70 was het een geliefde bezigheid die jong en oud samenbracht om te genieten van de sensatie van het vliegeren op een hoger niveau.

Als kind was het een waar avontuur om een stuntvlieger de lucht in te laten en te zien hoe hij danste en draaide tegen de achtergrond van de blauwe hemel. Het vergde concentratie en behendigheid om de vlieger onder controle te houden terwijl hij spectaculaire stunts uitvoerde hoog boven ons hoofd.


Het herleven van deze nostalgische herinneringen aan buiten spelen in de jaren ’70 roept een gevoel van warmte en vreugde op. Hoewel de wereld om ons heen is veranderd en technologie een grotere rol speelt in het leven van kinderen, herinnert deze reis door het verleden ons eraan dat de ware schatten van de jeugd te vinden zijn in de eenvoudige geneugten van buiten spelen en het delen van kostbare momenten met vrienden en familie.

Aan welk spelletje heb jij de beste herinneringen?

Fotocredits:
Afbeeldingen Gemaakt met DALL-E/Canva

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *