ijsjes-van-vroeger

De 15 aller lekkerste Hollandse ijsjes van vroeger

Herinner je je nog die vreugdevolle momenten wanneer je vroeger met je ouders op een dagje uit een ijsje mocht kiezen? Er was niets beters dan een raketje of een verrukkelijk perenijsje. Het enige dilemma was dat er altijd zoveel heerlijke ijsjes waren om uit te kiezen.

Stel je voor: een warme zomerdag in Nederland, de zon hoog aan de hemel, en het enige wat je nodig hebt om af te koelen is een heerlijk verfrissend ijsje. Als liefhebbers van nostalgische traktaties kennen we allemaal de magie van die oude Hollandse ijsjes die ons terugvoeren naar onze jeugd en zomers vol plezier. Maar hoe kies je uit die overvloed aan smaken en herinneringen?

Top 3 ijsjes van vroeger!

Hoewel het bijna onmogelijk lijkt, ga ik toch de uitdaging aan om een top 3 samen te stellen van de meest geliefde Hollandse waterijsjes en fruitijsjes aller tijden. We realiseren ons maar al te goed hoe subjectief dit is – elk ijsje heeft zijn eigen unieke charme en betekenis voor verschillende mensen. Maar ik vraag me af welke reacties dit zal oproepen? Ik ben benieuwd wat voor reacties het losmaakt en welke discussies het aanwakkert.

1. Het Raketje / raket-ijsje (sinds 1962)

Ola Raketje
Raket-ijsje
Ola Split-ijsje
De Split

2. Split ijsje (sinds 1965)

3. Festini Peer ijsje (sinds 1979)

Festini Peer ijsje
Festina Peer ijsje

Zo, nu we dat uit de weg hebben, gaan we verder met onze lijst met de lekkerste Hollandse ijsjes van vroeger. Ik wil nogmaals benadrukken hoe subjectief dit is Рelk ijsje heeft zijn eigen unieke charme en betekenis voor verschillende mensen. Dus ongeacht de nummering, inclusief de top 3 hierboven Рis er maar ̩̩n nummer 1-ijsje Рen dat is het jouwe!

Laat ons dan ook vooral weten – in de reacties onder dit artikel – welk ijsje jouw vroeger heeft betovert?

4. Vries-ijsjes (Vrieslollies)

In de wereld van verfrissende zomertreats staat één ijsachtige traktatie hoog bovenaan de lijst van nostalgie: de klassieke vrieslollies, ook wel bekend als vries-ijsjes. Deze kleurrijke, waterige ijsjes, vaak verkocht in plastic zakjes, waren de perfecte bondgenoot voor warme zomerdagen en speelse avonturen. De vrieslollies werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1960. Ze werden al snel een populaire zomertraktatie voor kinderen en volwassenen.

Vrieslollies

Wie herinnert zich niet de opwinding van het kiezen van je favoriete smaak uit het assortiment heldere kleuren en verrassende smaken? Van sappige sinaasappel tot tropische ananas, van zoete aardbei tot verfrissende citroen, de mogelijkheden waren eindeloos en elk ijsje beloofde een heerlijke explosie van smaak.

Wat deze vrieslollies zo bijzonder maakte, was hun eenvoud. Geen franje, geen poespas, alleen puur plezier in de vorm van een kleurrijk ijsje. Ze waren een symbool van zomerse onbezorgdheid en vreugde, en zelfs nu, in een wereld vol geavanceerde ijscreaties, blijven ze een speciale plaats innemen in onze harten en herinneringen.

5. Dubbellikker

Dubbellikkers, ook wel bekend als dubbele lolly’s, zijn een populaire traktatie in de wereld van ijsjes. Deze unieke ijsjes bestaan uit twee afzonderlijke stokjes met ijsjes die aan elkaar zijn bevestigd, soms ook bedekt met een laagje chocolade of glazuur aan beide uiteinden.

Dubbellikkers ijsjes
Dubbellikkers

Dubbellikkers zijn niet alleen geliefd vanwege hun heerlijke smaak, maar ook vanwege hun speelse en nostalgische uitstraling. Het idee van twee ijsjes in één, verbonden door een enkele stok, spreekt tot de verbeelding van mensen van alle leeftijden.

Hoewel de exacte oorsprong van dubbellikkers niet helemaal duidelijk is, zijn ze al vele jaren een favoriete traktatie voor ijsliefhebbers over de hele wereld. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij verschillende ijsverkopers en supermarkten en blijven een populaire keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een verfrissende en lekkere traktatie tijdens warme zomerdagen.

5. Kauwgombal ijsje (gombal of gompie)

Het raketje was meer dan alleen een ijsje; het was een symbool van zorgeloze zomers, eindeloze avonturen en het pure geluk van jeugdige lekkernijen.

Kauwgombal-IJsje_gombal_gompie
Kauwgombal ijsje

Zelfs nu, terwijl we volwassen zijn geworden, kunnen we het niet weerstaan om af en toe terug te keren naar die nostalgische smaak van het raketje, om een moment van onschuldige vreugde en verwondering te herbeleven. Dus laten we een toost uitbrengen op dit legendarische ijsje dat ons nooit in de steek heeft gelaten. Op naar de sterren en daarbuiten, met een raketje in de hand!

6. Cornetto-ijsje

De Cornetto, ook wel bekend als de “Cornetto-ijsco” of simpelweg dus “Cornetto,” is een iconisch ijsje dat bij veel mensen nostalgische herinneringen oproept. Dit heerlijke ijsje bestaat uit een knapperige, met chocolade bedekte punt aan de bovenkant, gevolgd door romig vanille-ijs en een verrukkelijke kern van chocoladesaus. Het heeft zijn oorsprong in Italië, waar het voor het eerst werd geproduceerd in de jaren 1950, maar het werd pas echt wereldberoemd in de jaren 1980 en 1990.

Ola Cornetto ijsje
Cornetto-ijsje

Een van de meest nostalgische aspecten van de Cornetto is de herkenbare rode en gouden verpakking met het kenmerkende logo. Het is het soort ijsje dat je vaak in de zomer op de hoek van de straat kon vinden of in de pauze van een bioscoopfilm kon genieten. Het was een traktatie die je deed denken aan zonnige dagen en zorgeloze jeugdherinneringen.

7. Twister ijsje

Twister, gelanceerd door het iconische ijsmerk Ola in 1982, was een ware traktatie die menig kind – en volwassene – deed watertanden tijdens warme zomerdagen. Met zijn kleurrijke draai van smaken was Twister een verfrissende draai aan het traditionele ijsje.

Ola Twister ijsje
De Twister (Tangle Twister)

Het bestaat uit ananasijs en limoensmaak fruitijs aan de buitenkant, met aardbei fruitijs aan de binnenkant, en heeft de vorm van een spiraal.

Hoewel de jaren zijn verstreken sinds de hoogtijdagen van Twister in de jaren 80 en 90, blijft het een geliefd symbool van jeugdige zomervreugde en nostalgie. Voor velen roept het herinneringen op aan lange dagen buitenspelen, verfrissende zwempartijen en genieten van een heerlijk ijsje onder de warme zon.

8. Magnum ijs

Magnum ijs, dus geen ijsje. Want een ijsje van dit formaat is gewoon een IJS! 🙂

Magnum, een van ’s werelds meest iconische ijsjes, werd gelanceerd in de late jaren 1980 en betoverde ijsliefhebbers over de hele wereld met zijn luxueuze uitstraling en heerlijke smaken. Het werd al snel een symbool van verfijning en genot, en zijn beginperiode was doordrenkt van innovatie en creativiteit.

Ola Magnum ijsje
Magnum Almond (sinds 1992)

Het ijsje is in Denemarken ontwikkeld in de jaren 1980 door Mogens Vigh-Larsen voor het bedrijf Friska in Arhus. Het ijsje is in België door Unilever in samenwerking met Callebaut in 1993 verder verbeterd.

Het onderscheidde zich direct van andere ijsjes door zijn kenmerkende dikke laag chocolade die het romige vanille-ijs omhulde. Deze combinatie van rijke Belgische chocolade en zacht roomijs was een echte traktatie voor de zintuigen en bood een ongeëvenaarde smaakervaring.

9. Yoghurtijsje


Het yoghurtijsje op een stokje is een verfrissende lekkernij die al geruime tijd bestaat, hoewel de exacte oorsprong ervan niet gemakkelijk te traceren is naar één specifieke maker of tijdperk. Yoghurtijsjes op een stokje worden vaak geassocieerd met de opkomst van gezondere ijsalternatieven en de groeiende populariteit van yoghurt als voedingsmiddel.

Yoghurt-ijsje
Yoghurtijsje

Veel verschillende ijsfabrikanten over de hele wereld hebben yoghurtijsjes geproduceerd, vaak als een variant op traditioneel roomijs. Het concept van yoghurtijs op een stokje biedt een verfrissende en lichtere optie voor ijsliefhebbers die op zoek zijn naar een gezonder alternatief.

10. Schatkist-ijsje

De Schatkist is een ijsje in de vorm van een schatkist, geproduceerd door Unilever en verkocht onder de merknaam Ola in Nederland en België. Dit ijsje bevat twee verschillende smaken: vanille aan de linkerhelft en chocolade aan de rechterhelft.

Ola Schatkist-ijsje met verassing
Schatkist-ijsje

Het ijsje werd voor het eerst gelanceerd in 1997, oorspronkelijk met de smaken vanille en aardbei. De oorspronkelijke versie van het ijsje had een dubbele bodem met daarin een verrassingsspeeltje. Deze extra bodem kon worden verwijderd nadat het ijsje was opgegeten. Bij een latere generatie van het ijsje is deze uitneembare bodem niet meer aanwezig, en bevindt het speeltje zich bovenop het ijs.

11. Het Stoplicht ijsje (Fruit Joy)

Het iconisch ijsje van de jaren ’90, Fruit-joy maar in Nederland waarschijnlijk beter bekend als het “stoplichtijsje” vanwege de drie kleuren: rood, oranje en groen. De smaken waren aardbei, sinaasappel en citroen. Het was een heerlijk en verkoelend ijsje, perfect voor warme zomerdagen.

Nestle-Motta_Fruitjoy (stoplicht) ijse
Het Stoplicht ijsje

En wie herinnert zich deze legendarische reclame niet!? (Hé, tis groen!…., Hé nou is ie weer rood!?)

Helaas is Fruitjoy in 2002 van de markt gehaald. Er zijn in de loop der jaren wel een paar pogingen gedaan om het ijsje terug te brengen, maar die waren helaas niet succesvol.

Veel mensen missen Fruitjoy nog steeds. Het is een ijsje met veel nostalgische waarde voor velen. Wie weet komt het ooit nog eens terug?

12. Calippo ijsjes

Calippo werd oorspronkelijk geproduceerd door Ezaki Glico in 1982, maar kreeg vooral in Nederland populariteit in de jaren 90. Het werd uitgebracht door niemand minder dan Ola, onderdeel van Unilever.

Calippo ijsjes

In tegenstelling tot traditionele waterijsjes die meestal in plastic of kartonnen verpakkingen worden verkocht, wordt een Calippo-ijsje gepresenteerd in een langwerpig papieren hoorntje. Dit hoorntje is ontworpen met een speciale functie: nadat de bovenkant van het hoorntje is verwijderd, moet het ijsje naar boven worden geduwd om te kunnen worden geconsumeerd.

Dit unieke mechanisme maakt het eten van een Calippo-ijsje een interactieve en vermakelijke ervaring. Om het ijsje te kunnen eten, duwt men eenvoudigweg de bodem van het papieren hoorntje omhoog, waardoor het bevroren ijs geleidelijk naar boven wordt geduwd en kan worden opgegeten. Dit zorgt niet alleen voor een handige en praktische manier om het ijsje te consumeren, maar het voegt ook een element van speelsheid toe aan de eetervaring.

13. Nogger Choc ijsje

Nogger is een merk van ijslolly’s gemaakt door Langnese. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in West-Duitsland in 1964, waardoor het een van de oudste ijsmerken van Unilever is.

In 1986 werd Nogger Choc geïntroduceerd, een ijsje dat al snel geliefd werd onder ijsliefhebbers. Dit unieke ijsje heeft een kern van noot-nougatcrème omhuld door donker chocolade-ijs, waardoor het een heerlijk romige en rijke smaakbeleving biedt.

Unilever_Langnese_Nogger ijsje
Nogger Choc

Een opvallend kenmerk van het originele Nogger Choc-ijsje was de zachte kern van noot-nougatcrème. Deze zachte vulling zorgde voor een smeuïge textuur die perfect samenging met het koele donkere chocolade-ijs eromheen. Het ijsje werd al snel een favoriet vanwege de combinatie van romigheid en chocolade die het bood.


TOP 3 van de ‘van de aardbodem verdwenen ijsjes!”

De laatste drie ijsjes in deze lijst zijn voor mij als de dag van gisteren, maar online is er praktisch niets meer over te vinden. Gelukkig ben ik niet de enige, gezien verschillende Reddit- en Facebook-groepen waar mensen terugverlangen naar deze ijzige traktaties uit vervlogen tijden.

Ik vermoed dat dit soort ijsjes misschien slechts één of twee zomerseizoenen op de markt zijn geweest, maar ze hebben ongetwijfeld een onuitwisbare indruk achtergelaten in onze jeugdige jaren. Of deze ijsjes een groot succes waren, blijft echter de vraag. Maar hoe dan ook, hier zijn ze…

14. (#3) Speedy-ijsje

War is dit ijsje gebleven? Ik herinner me hem alsof het gisteren was. We kochten hem op onze camping in Brabant voor 50 cent in de kantine, voordat we gingen zwemmen. Een heerlijk frambozenijsje dat onweerstaanbaar was.

Speedy

En ik ben niet de enige die er zo over denkt, gezien onder andere deze Speedy-ijs Facebook-pagina, gewijd aan het Speedy ijsje, compleet met een petitie voor de herintroductie ervan! Het is dus serieus bedrijf, zoals je zult begrijpen. 🙂 Ondanks dat heeft deze Facebook-pagina bijna 8.000 volgers en likes.

Er is nauwelijks informatie te vinden over deze Speedy, volgens mijn ooit Gemaakt door Nestle, getuige een van de weinige afbeeldingen die er zijn:

15. (#2) Hulk-ijsje (Champagnebrus?)

Nog een van die mysterieuze verdwenen traktaties, spoorloos verdwenen uit het collectieve geheugen. Maar toch staat hij helder in mijn herinnering gegrift, als een levendige verschijning uit een andere tijd – bijna als de Hulk zelf, die altijd een onuitwisbare indruk achterlaat.

Blijkbaar (be)staat hij ook (nog steeds) bekend als de Champagnebrus? Volgens deze website van Frisko (de Deense tak van Ola dus) hebben de Denen sinds de jaren 1950 genoten van dit populaire limonade-ijs met een sportieve smaak en een cacaolaagje.

Hulk IJsje
De Hulk (Champagnebrus)

16. (#1) Meneer Kaktus ijsje

Tja, dit is dus zo’n ijsje waar gewoon niets meer van terug te vinden is. Maar vooral Suus kan zich dit ijsje nog herinneren als de dag van gisteren. Ze ging gedurende de zomer (ergens in de jaren 80) met haar vriendin geregeld naar de benzinepomp-winkel om zo’n heerlijk blauw (ref. de blauwe pyjama van Meneer Kaktus) ijsje te halen.


Slotwoord

Terwijl we genieten van deze heerlijke reis langs de smakelijke herinneringen aan ijsjes van vroeger, worden we herinnerd aan de tijdloze magie van deze verfrissende traktaties. Of het nu gaat om de klassieke smaken van onze jeugd, de verrassende variaties die we zijn tegengekomen of de nostalgische herinneringen die ermee gepaard gaan, één ding is zeker: ijsjes hebben de kracht om ons terug te voeren naar de vrolijke dagen van zomerplezier en onbezorgdheid. Laten we dus blijven genieten van elk heerlijk moment dat ze ons brengen, en wie weet, misschien kunnen we zelfs een paar van die geliefde smaken van weleer herontdekken en opnieuw tot leven brengen. Want net zoals ijsjes van vroeger nooit uit de mode raken, zo ook de glimlach op ons gezicht als we genieten van een verfrissend ijsje op een warme dag. Blijf koel en geniet van elke smeltende hap!

IJsjes van vroeger

Eind 2020 stopte o.a. ook Unilever met het maken van reclames voor kinderijsjes, waaronder de Schatkist. Producenten streven ernaar ijsjes minder ongezond te maken, met het doel van niet meer dan 110 calorieën en maximaal 12 gram suiker per ijsje. Voor context bevat het Schatkistijsje ongeveer 75 calorieën.

Fotocredits:
Thumbnail afbeelding is gemaakt met DALL-E
Overige illustraties zijn gemaakt met Canva

Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *