Duitse-Krime-Series

11 Duitse krimi’s: Wie keek er niet naar?

Duitse krimi’s wie heeft ze niet vroeger gezien. De populariteit kwam vooral door de herkenbaarheid, overeenkomsten met de Duitse cultuur. De acteerprestaties en de verhalen waren over het algemeen van hoog niveau. Ook speelden de meeste verhalen af in bekende veel bekende regio’s , gebieden en steden, waardoor het snel voor iedereen aantrekkelijk werd. Natuurlijk konden we ze zien op de Duitse ZDF, WRF en ORF, maar makkelijker was het gewoon op de Nederlandse zender met ondertiteling.

1. Derrick

Derrick

“Derrick” was een Duitse krimi-televisieserie die liep van 1974 tot 1998. De hoofdrolspeler was Horst Tappert, die de rol van Stephan Derrick vertolkte, een ervaren inspecteur bij de recherche in München. Zijn assistent, Harry Klein, werd gespeeld door Fritz Wepper.

De serie volgde inspecteur Derrick en zijn team terwijl ze verschillende misdaden oplosten. “Derrick” werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, waar het een groot publiek trok vanwege de boeiende verhalen en het succes van hoofdrolspeler Horst Tappert.

2. Tatort

Tatort

“Tatort” is een langlopende Duitse televisieserie die sinds 1970 wordt uitgezonden. De serie heeft wisselende teams van rechercheurs en speelt zich af in verschillende Duitse steden. Elk team heeft zijn eigen stijl en dynamiek. De hoofdrolspelers variëren afhankelijk van het betreffende team. “Tatort” is een belangrijk onderdeel van de Duitse televisiecultuur en behandelt een breed scala aan misdaadgenres. In Nederland werd “Tatort” uitgezonden door diverse omroepen, waaronder de AVRO en de NCRV, en het genoot ook hier een trouwe kijkersschare.

3. Der Alte

Der Alte

“Der Alte” is een langlopende Duitse krimi-televisieserie die sinds 1977 wordt uitgezonden. De serie draait om inspecteur Erwin Köster, gespeeld door Siegfried Lowitz in de beginjaren en later door Rolf Schimpf. Köster leidt een politieteam in München en lost diverse misdaden op, variërend van moorden tot diefstallen.

“Der Alte” geniet vanwege de sterke personages en intrigerende verhalen een blijvende populariteit. In Nederland werd de serie uitgezonden door verschillende omroepen, waaronder de KRO en de TROS.

4. Ein Fall für Zwei

Ein fall fur zwei


“Ein Fall für Zwei” is een Duitse krimi-televisieserie die voor het eerst werd uitgezonden in 1981 en nog steeds loopt. De serie draait om de avonturen van een privédetective en een rechercheur die samenwerken aan verschillende zaken. De hoofdrolspelers zijn de privédetective Matula, gespeeld door Claus Theo Gärtner (tot 2013), en de rechercheur, gespeeld door Paul Frielinghaus. De serie staat bekend om zijn combinatie van humor, spanning en sterke verhaallijnen. In Nederland werd “Ein Fall für Zwei” uitgezonden door diverse omroepen, waaronder de TROS en de VARA.

5. Kommissar Rex

Kommissar Rex


“Kommissar Rex” is een Oostenrijkse politie- en misdaadserie die van 1994 tot 2008 werd geproduceerd. De serie volgt de avonturen van inspecteur Richard Moser en zijn slimme politiehond Rex in Wenen. Na Mosers vertrek werd hij opgevolgd door inspecteur Alexander Brandtner. Hoofdrolspelers waren Gedeon Burkhard als Moser en Tobias Moretti als Brandtner. “Kommissar Rex” was een unieke serie vanwege de centrale rol van een politiehond bij het oplossen van misdaden. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS en later door RTL 4.

6. Der Bulle von Tölz

Der Bulle


“Der Bulle von Tölz” was een Duitse televisieserie die liep van 1996 tot 2009. De serie speelde zich af in Bad Tölz en volgde inspecteur Benno Berghammer, gespeeld door Ottfried Fischer. Berghammer, een onconventionele maar effectieve politie-inspecteur, werkte samen met zijn collega’s om misdaden op te lossen in deze pittoreske Zuid-Duitse stad. De serie combineerde misdaadverhalen met humor en regionale charme. In Nederland werd “Der Bulle von Tölz” uitgezonden door de KRO op de Nederlandse televisie.

7. SOKO 5113

SOKO 5113


“SOKO” is een Duitse televisieserie die zich richt op het werk van speciale commissariaten, in het bijzonder op het gebied van misdaadonderzoek. Er zijn verschillende “SOKO”-series die zich afspelen in verschillende Duitse steden, zoals “SOKO Leipzig,” “SOKO Stuttgart,” enzovoort. De hoofdrolspelers variëren afhankelijk van de specifieke serie en het team dat wordt gevolgd. Over het algemeen draait het om rechercheurs die samenwerken om misdaden op te lossen.

“SOKO” wordt al sinds de jaren 70 uitgezonden, met verschillende spin-offs die in de jaren 2000 en daarna zijn gestart. De serie heeft geen specifieke einddatum, omdat de verschillende “SOKO”-series nog steeds in productie zijn.

In Nederland werden verschillende “SOKO”-series uitgezonden op diverse zenders, waaronder de KRO en RTL 8. De uitzendrechten kunnen variëren tussen de verschillende “SOKO”-spin-offs.

8. Schimanski

Schimanski


“Schimanski” verwijst naar de Duitse televisieserie “Tatort,” die zich concentreerde op het personage Horst Schimanski, een stoere rechercheur gespeeld door Götz George. De reeks begon in 1981 en duurde tot 1991, maar er waren sporadische vervolgafleveringen tot 2016. Schimanski was een onconventionele en ruige inspecteur die opereerde in het Ruhrgebied. De serie stond bekend om zijn realistische weergave van criminaliteit en maatschappelijke kwesties. “Schimanski” werd ook op Nederlandse zenders uitgezonden en genoot populariteit vanwege het karakter van Schimanski en de grimmige, realistische toon van de verhalen.

9. Der Fahnder

Der Fahnder


“Der Fahnder” was een Duitse politieserie die liep van 1984 tot 2005. De serie volgde een team van rechercheurs, onder leiding van de hoofdinspecteur Horst Schickl, gespeeld door Günter Lamprecht. Het team was belast met het oplossen van complexe criminele zaken. “Der Fahnder” werd in Duitsland uitgezonden en genoot populariteit vanwege de realistische benadering van politiewerk en de vaak complexe verhaallijnen. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS.

10. Der Kommissar

Der Kommissar

“Der Kommissar” is een Duitse televisieserie die liep van 1969 tot 1976. Een hele oude dus, die maar 7 jaar gedraaid heeft. De serie draaide om de avonturen van politiecommissaris Herbert Keller, gespeeld door Erik Ode, en later door Günther Schramm. Samen met zijn team loste Keller verschillende misdaden op in München. “Der Kommissar” was een van de eerste Duitse krimi-series en genoot populariteit vanwege zijn realistische aanpak en karakterontwikkeling.

In Nederland werd “Der Kommissar” uitgezonden door de KRO op de Nederlandse televisie. De serie had een aanzienlijk publiek en wordt herinnerd als een pionier in het Duitse krimigenre.

11. Polizei 110

Polizei 110


“Polizeiruf 110” is een langlopende Duitse televisieserie die sinds 1971 wordt uitgezonden. De serie volgt rechercheurs die misdaden oplossen in verschillende regio’s van voornamelijk Oost-Duitsland. Elke aflevering heeft een op zichzelf staand misdaadverhaal en karakteristieke inspecteurs. Hoofdrolspelers variëren per aflevering en per seizoen.

“Polizeiruf 110” is tot op heden in productie, waardoor het een van de langstlopende Duitse krimi-series is. De serie werd niet standaard op Nederlandse zenders uitgezonden en dat is vreemd. Zeker gezien de lange staat van dienst. Gelukkig zijn afleveringen soms beschikbaar zijn via streamingplatforms of specifieke tv-kanalen met internationale programmering.

Van welke Krimi heb jij het meest genoten?

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *