James Bond - Aston Martin DB5

Tijdloze elegantie van James Bond’s Bolides: een rit door de ’60, ’70 en ’80s

Vandaag nemen we een fascinerende rit door de wereld van James Bond, een icoon dat al decennialang zowel op het witte doek als in onze verbeelding schittert. Maar het is niet alleen de charme van 007 die ons betovert, of de bond-girls die ons hart sneller doen slaan; het zijn ook zijn ongelooflijke auto’s die ons meenemen op avonturen vol snelheid, stijl en sensatie, en die ons een flinke dosis dopamine bezorgen.

Van de strakke lijnen van de Aston Martin tot de innovatieve snufjes van de Lotus Esprit, James Bond’s voertuigen zijn meer dan alleen maar vervoersmiddelen; ze zijn een symbool van stijl, innovatie en de onmiskenbare flair van de spionagewereld. In deze blogpost duiken we in de top 10 van meest memorabele James Bond auto’s uit de jaren ’60,’70 en ’80, en een uitschieter naar de jaren ’90.

Dit zijn niet zomaar auto’s; het zijn iconen die generaties lang de essentie van coolheid hebben gedefinieerd. Dus doe je gordel om en bereid je voor op een nostalgische rit langs de meest legendarische Bond-auto’s die ooit de straten – en in sommige gevallen, de zeeën – hebben gedomineerd.

Ja, ik begrijp het, velen beginnen meteen met de Aston Martin. Maar laten we even een stap terug nemen en beginnen bij het begin.

1. Sunbeam Alpine Series II

Dr. No, 1962
Alpine Series II (1960) | 1,6-liter viercilinder | 80 pk | 160 km/u
Sean Connery als James Bond
Ursula Andress als Honey Ryder (Bond-girl)

De eerste auto die ooit door James Bond in een film werd bestuurd, bescheiden maar belangrijk voor de geschiedenis van Bond-auto’s.

De Sunbeam Alpine Series II in “Dr. No” uit 1962 is een absolute klassieker die symbool staat voor de stijl en flair van die tijd. Met zijn kenmerkende dubbele koplampen en gestroomlijnde carrosserie is de Sunbeam Alpine een visueel genot.

In de film speelt de Sunbeam Alpine een belangrijke rol, want het is de auto waarin James Bond voor het eerst verschijnt. Het voertuig belichaamt perfect Bond’s karakter – verfijnd, zelfverzekerd en altijd in controle. Het is een geweldige introductie van de wereld van Bond en zijn voorliefde voor exquise auto’s.

Ik weet niet precies waarom, maar op een of andere manier hoor ik Frankie Valli van The Four Seasons, “Can’t Take My Eyes Off You“, schalmen vanuit deze Sunbeam Alpine, met zijn opwindende en melodieuze stijl weerspiegelt de spanning en het mysterie van de Bond-films. Over meer van dit soort muzikale klassiekers lees je o.a. in ons lijstje met de beste Boybands uit de jaren 60.

2. Bentley Mark IV

From Russia with Love, 1963
Bentley Mark IV (40/50s) | 4,3-liter zescilinder-in-lijn | 130 pk | 145 km/u
Sean Connery als James Bond
Daniela Bianchi als Tatiana Romanova (Bond-girl)

Geen race monster in deze film, maar de Bentley Mark IV uit “From Russia with Love”, met zijn gracieuze vormen, glanzende carrosserie en verfijnde details straalt deze luxueuze Britse auto pure elegantie uit. Het interieur is bekleed met zacht leder en afgewerkt met kostbare houtaccenten, waardoor het een weelderige en comfortabele reisomgeving biedt.

Het voertuig is een perfecte weerspiegeling van de geheimagent zelf – stijlvol, krachtig en altijd klaar voor actie. Het is een van die zeldzame auto’s die niet alleen een vervoermiddel is, maar een integraal onderdeel van de Bond-mythologie en zijn tijdloze aantrekkingskracht.

Oh, in deze film kwam nog een ander voertuig voor. En dit keer in de vorm van een Chevrolet Apache C30, een vrachtwagen die werd geproduceerd door Chevrolet uit 1960. En jawel, hoe kan het ook anders, in een achtervolgingsscène: Truck vs Helicopter.


Maar goed, over naar de meest fameuze Bond Auto ever. De Aston Martin DB5. Want als er één auto is die James Bond het meest vertegenwoordigt en wereldwijd wordt erkend als zijn iconische voertuig, dan is dat de Aston Martin DB5. Het is de belichaming van Bond’s stijl, klasse en avontuurlijkheid.

3. Aston Martin DB5

Goldfinger, 1964 en Thunderball, 1965
Aston Martin DB5 (1964) | 4,0-liter zescilinder-in-lijn | 282 pk | 232 km/u
Sean Connery als James Bond
Honor Blackman als Pussy Galore (Bond-girl in Goldfinger)
Claudine Auger als Domino Derval (Bond-girl in Thunderball)

De Aston Martin DB5 is een van de meest iconische auto’s in de filmgeschiedenis. Hij maakte zijn debuut in de James Bond-film Goldfinger uit 1964 en verscheen daarna opnieuw in de sequel Thunderball uit 1965. In beide films werd de auto bestuurd door Sean Connery als James Bond.

De DB5 is een luxe grand tourer die werd geproduceerd door Aston Martin van 1963 tot 1965. Hij werd aangedreven door een 4,0-liter zescilinder-in-lijnmotor die 282 pk produceerde en een topsnelheid van 232 kilometer per uur kon bereiken. De auto was verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren, maar de meest iconische kleur is waarschijnlijk Silver Birch, de kleur die werd gebruikt in de James Bond-films.

De Aston Martin DB5 die in de James Bond-films werd gebruikt, was uitgerust met een aantal gadgets die Bond hielpen om zijn missies te volbrengen. Deze gadgets waren onder andere:

  • Verwisselbare nummerplaten
  • Schietstoel
  • Kogelwerend scherm
  • Radartracker
  • Olieverspreider
  • Rokersneeuw

Overigens verscheen de Aston Martin DB5 opnieuw in de films GoldenEye (1995), Tomorrow Never Dies (1997), Casino Royale (2006), Skyfall (2012), Spectre (2015) en No Time to Die (2021), allemaal met verschillende acteurs als James Bond.

De Aston Martin DB5 is dan ook onmiskenbaar een van de meest herkenbare auto’s ter wereld. Hij is een symbool van James Bond en van de luxe en glamour van de jaren 1960.

4. Toyota 2000GT

You Only Live Twice, 1967
Toyota 2000GT (1967) | 2,0-liter zescilinder-in-lijn | 150 pk | 217 km/u
Sean Connery als James Bond
Akiko Wakabayashi als Aki, een Bond-girl in de film
Tetsurō Tamba als Tiger Tanaka, Bond’s Japanse bondgenoot

Deze zeldzame en stijlvolle auto was een van de eerste Japanse superauto’s, en werd opvallend genoeg aangepast tot een cabriolet speciaal voor de film.

5. Aston Martin DBS

On Her Majesty’s Secret Service, 1969
Aston Martin DBS (1969) | 4,0 liter | 282 pk | 225 km/u
George Lazenby als James Bond
Diana Rigg als Tracy Bond (vrouw van James Bond)

In de film wordt deze prachtige bolide gebruikt voor een spannende achtervolgingsscène door de besneeuwde bergen van Zwitserland, waarbij de auto zijn bestuurder Bond op spectaculaire wijze uit hachelijke situaties weet te redden. De Austin Martin in “On Her Majesty’s Secret Service” is een perfecte weergave van Bond’s stijl, kracht en vastberadenheid – een onmisbaar attribuut in zijn avonturen.

De Austin Martin uit “On Her Majesty’s Secret Service” is als een karakter op zich in de wereld van James Bond. Deze glanzende, Britse schoonheid straalt klasse en elegantie uit, net als 007 zelf. Maar vergis je niet, onder de verfijnde buitenkant schuilt een beest van een auto. Met zijn krachtige motor en uitstekende wegligging is deze Austin Martin in staat tot adembenemende snelheden en ongelooflijke manoeuvres.

Hoewel de Aston Martin DBS niet zo beroemd is als de DB5, die in eerdere Bond-films werd gebruikt, is het zeker een opvallende en indrukwekkende auto die perfect past bij de stijl van James Bond in “On Her Majesty’s Secret Service”.

6. Lotus Esprit S1

The Spy Who Loved Me, 1977
Lotus Esprit S1 (1977) | 2,0-liter viercilinder | 160 pk | 217 km/u
Roger Moore als James Bond
Barbara Bach als Anya Amasova (Bond-girl: Agent Triple X)

De bolides van Bond waren niet altijd alleen maar voertuigen; ze waren vaak ook de belichaming van technologische innovatie en creatieve verbeelding. Een opvallend voorbeeld hiervan is de iconische Lotus Esprit uit “The Spy Who Loved Me,” die niet alleen over land razendsnel reed, maar ook de capaciteit had om onder water te transformeren tot een volwaardige onderzeeër. Deze unieke auto, uitgerust met torpedo’s en sonarapparatuur, stelde Bond in staat om zowel op het land als onder de golven geheime missies uit te voeren. Dit soort opvallende combinatie van elegante auto’s en geavanceerde technologie is een handelsmerk geworden van de James Bond-films en blijft de verbeelding van fans wereldwijd prikkelen.

Bekijk die iconische scène, waarin Sean Connery met zijn onvergetelijke Britse charme de vraag stelt: “Can you swim?”

Welke muziek zou James Bond hebben afgespeeld in deze Lotus Esprit S1? Misschien wel een nummer van onze lijst met de beste boybands uit de jaren 70?

7. Lotus Esprit S2 Turbo

For Your Eyes Only, 1981
Lotus Esprit S2 Turbo (1981-1982) | 2,2-liter viercilinder + turbo | 210 pk | 241 km/u
Roger Moore in de rol van James Bond
Carole Bouquet als Melina Havelock (Bond-girl)
Lynn-Holly Johnson als Bibi Dahl (jeugdige schaatstalent)

In de film “For Your Eyes Only” speelde de Lotus Esprit een cruciale rol in een spannende achtervolgingsscène. Bond gebruikt de auto niet alleen om zijn achtervolgers af te schudden, maar ook om onderwater te gaan en te ontsnappen aan een aanval van een helikopter. Dit onverwachte vermogen om in een onderzeeër te transformeren, compleet met torpedo’s, zorgde voor een onvergetelijk moment in de Bond-franchise.

In de film verschijnen zowel een witte als een rode Lotus Esprit S2. De witte Lotus Esprit Turbo maakt zijn debuut aan het begin van de film en ondergaat uiteindelijk vernietiging. Later in de film schakelt Bond over naar een rode Lotus Esprit Turbo, die is uitgerust met het iconische ski-rack aan de achterzijde, essentieel voor de opmerkelijke ski-scène die zich in de film afspeelt.

8. Citroën 2CV

For Your Eyes Only, 1981
Citroën 2CV (70s) | 0,6-liter viercilinder | 29 pk | 115 km/u
Roger Moore in de rol van James Bond
Carole Bouquet als Melina Havelock (Bond-girl)
Lynn-Holly Johnson als Bibi Dahl (jeugdige schaatstalent)

Hoewel niet zo flitsend als andere Bond-auto’s, speelde deze bescheiden auto een memorabele rol in een spannende achtervolgingsscène.

Haha, waarom zie ik helemaal voor me dat Melina een nummer uit onze lijst van de beste boybands uit de jaren 80 afspeelde in deze knalgele lelijke eend? Wat denk jij? 😄

9. Aston Martin V8 Volante

The Living Daylights, 1987
Aston Martin V8 Volante (70s) | 5,3-liter V8-motor | 305 pk | 233 km/u
Timothy Dalton als James Bond
Maryam d’Abo als Kara Milovy (Bond-girl)

De Aston Martin V8 Volante uit “The Living Daylights” is een waar juweeltje op vier wielen dat James Bond opnieuw in stijl en met een flinke dosis technologie de weg opstuurt. Deze Aston Martin is een lust voor het oog, met zijn elegante en tijdloze ontwerp dat synoniem staat voor Britse luxe en klasse. Maar wat deze auto echt bijzonder maakt, zijn de ingenieuze gadgets en wapens die Q voor Bond heeft ingebouwd. Van raketwerpers die uit de koplampen tevoorschijn komen tot een skilift en zelfs een zelfvernietigingsmechanisme, deze Aston Martin is als een Swiss Army Knife op wielen voor 007. Het is niet alleen een voertuig om mee te rijden, maar eerder een onmisbare metgezel voor de avontuurlijke geheimagent die nooit weet wat er om de volgende bocht op hem wacht. De Aston Martin uit “The Living Daylights” is het perfecte voorbeeld van de synergie tussen Britse verfijning en geavanceerde spionage-technologie, en het maakt de film nog spannender en onvergetelijker.

Dit is de film waar ook onze eigen Jeroen Krabbé meespeelt als als Georgi Koskov.

10. BMW 750iL

Tomorrow Never Dies, 1997
BMW 750iL (90s) | 5,4-liter V12-motor | 322 pk | 250 km/u
Pierce Brosnan als James Bond
Michelle Yeoh als Wai Lin, een Chinese geheimagent en Bond’s bondgenoot
Teri Hatcher als Paris Carver, een voormalige geliefde van Bond

Hoewel dit buiten het tijdsbestek van dit blog valt, is het vermeldenswaard vanwege de afstandsbediening via een mobiele telefoon, een primeur in de Bond-serie.

Q: Well, it is surprisingly difficult to drive, but with practice…
Bond: Well,see how she responds to my touch, eh, Q…

Kijk vanaf 2:25


Terwijl deze donkergrijze BMW voorbij scheurt, hoor je het gedempte basgeluid van de Backstreet Boys, de nummer 1 uit ons lijstje van de beste boybands uit de jaren 90, gedempt schallen vanachter gesloten ramen.

Slotwoord

Dit is slechts een selectie van James Bond’s auto’s, en in lijn met deze website hebben we ons voornamelijk gericht op de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90.

Hoe dan ook, deze auto’s waren meer dan alleen maar luxe voertuigen; ze waren de belichaming van Bond’s onverstoorbare coolheid en verfijning, een fysieke manifestatie van de spionagekunst in hoogtijdagen. Van de fameuze Aston Martin DB5 tot de baanbrekende gadgets van de Lotus Esprit, elke auto heeft zijn eigen verhaal en blijft een integraal deel van de Bond-legende.

Voor fans van James Bond, klassieke auto’s, en de glorieuze dagen van vroeger, blijven deze iconische bolides tijdloze symbolen van een tijdperk waarin cinema en realiteit elkaar ontmoetten in een vonk van creatieve genialiteit.

Als je jouw herinneringen aan James Bond’s auto’s wilt delen, aarzel dan niet om dat hieronder te doen. We zijn benieuwd naar ieders persoonlijke kijk op deze iconische voertuigen en hun rol in de wereld van Bond. Wat zijn jouw favoriete herinneringen en ervaringen met deze bolides? Deel ze gerust!

Fotocredits:
Blog miniatuurafbeelding: nostalgify.nl (screenshots)
Videoafbeeldingen: nostalgify.nl

Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *