Kinderprogramma's en shows 70, 80, 90s

14 Kinderprogramma’s & shows uit de jaren ’70, ’80 en ’90

In de jaren ’70, ’80 en ’90 was de woensdagmiddag een bijzonder moment voor Nederlandse kinderen, want het markeerde de tijd waarop de televisie tot leven kwam met enkele van de meest geliefde kinderprogramma’s en shows ooit. Op deze magische middagen werden de schoolboeken tijdelijk opzij gelegd en de televisies ingeschakeld, terwijl jonge kijkers zich verloren in de avonturen van kleurrijke personages en betoverende verhalen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van deze legendarische programma’s, nemen we een kijkje achter de schermen van de shows en herbeleven we de nostalgie van die gouden tijd van de Nederlandse kindertelevisie op woensdagmiddag.

1. Ren je Rot

Ren je Rot,” dat in de jaren ’70 en ’80 op de Nederlandse televisie te zien was, was een bruisende en grappige spelshow die het publiek vermaakte met zijn humor en uitdagende vragen. Het programma werd gepresenteerd door Martin Brozius en combineerde humor en kennis op een unieke manier en werd al snel een favoriet onder jong en oud.

Ren je rot

Met zijn dynamische presentatie en gevarieerde vraagstelling zette “Ren je Rot” de toon voor andere vermakelijke quizprogramma’s in die tijd en blijft het een herinnering aan plezierige televisiemomenten uit die periode.

2. Stuif es in

Stuif es in,” gepresenteerd door Fred Oster in de jaren ’70 en ’80, was een populaire zaterdagmiddagshow die de harten van kijkers veroverde met zijn energieke mix van muziek, spelletjes en gastoptredens. Met zijn aanstekelijke enthousiasme bracht Fred Oster een feestelijke sfeer naar de Nederlandse televisie, waarin jong en oud zich vermaakten.

Stuif es in

“Stuif es in” was een luchtige en vrolijke show die de toon zette voor andere entertainmentprogramma’s van die tijd en blijft een nostalgische herinnering aan de bruisende televisiecultuur uit die periode.

3. De Film van Ome Willem

De Film van Ome Willem was een geliefd kinderprogramma dat van 1974 tot 1989 werd uitgezonden door de VARA. Het werd gepresenteerd door Edwin Rutten, die de rol van Ome Willem speelde, een vriendelijke en grappige man die liedjes zong, verhalen vertelde en met poppen en marionetten speelde. Het programma introduceerde bekende personages zoals Jan Klaasen, een ondeugende boerenjongen gespeeld door Aart Staartjes, en Teun en August, twee vrolijke kinderen die altijd met Ome Willem speelden.

De Film van Ome Willem

De Film van Ome Willem was niet alleen leuk en grappig, maar ook leerzaam, en bracht belangrijke waarden zoals vriendschap en respect over aan kinderen. Het blijft een nostalgische favoriet die nog steeds met veel plezier wordt herinnerd door generaties Nederlanders.

4. DJ Kat Show

De “DJ Kat Show” was een populaire kindershow uit de jaren ’80 die werd gepresenteerd door niemand minder dan Linda de Mol. Dit programma bracht een levendige mix van muziek en entertainment naar de Nederlandse televisie en werd een favoriet bij jonge kijkers. Met Linda de Mol als charismatische gastvrouw bracht de “DJ de Kat Show” een scala aan muzikale optredens, leuke spelletjes en interactie met het publiek.

DJ Kat Show

Het programma slaagde erin om kinderen te betoveren terwijl ze genoten van de muzikale avonturen van Linda de Mol en haar katachtige sidekick, DJ de Kat. Het blijft een nostalgische klassieker die warme herinneringen oproept bij degenen die opgroeiden met de aanstekelijke deuntjes en de enthousiaste presentatie van Linda de Mol.

5. De Mini Playbackshow


De ‘Mini Playbackshow‘, onder leiding van Henny Huisman in de jaren ’80, bracht een dosis kinderlijke creativiteit en entertainment naar de Nederlandse televisie. Deze unieke show gaf kinderen de kans om in de huid van hun favoriete artiesten te kruipen en hun mimiek en playbackvaardigheden te laten zien. Henny Huisman’s vriendelijke presentatie en de enthousiaste deelname van jonge talenten maakten van de ‘Mini Playbackshow’ een onvergetelijk stukje televisiegeschiedenis.

De Mini Playbackshow

Het programma inspireerde kinderen om hun artistieke kant te verkennen en leverde memorabele optredens op die nog steeds gekoesterd worden door fans van alle leeftijden.

6. Droomshow

Droomshow,” dat in de jaren ’80 en ’90 werd uitgezonden, was een programma dat jonge kijkers meenam op een avontuurlijke reis vol creativiteit en verbeelding. Het heeft wisselende presentatoren gehad zoals Judith de Bruijn en Bart Peeters. “Droomshow” moedigde kinderen aan om de hoofdrol te spelen in hun eigen verhalen en bracht hun ideeën tot leven met behulp van speciale effecten en creatieve uitdagingen.

De Droomshow

Het programma benadrukte het belang van verbeeldingskracht en samenwerking, waarbij kinderen leerden om hun ideeën met anderen te delen en te realiseren.

9. De Grote Meneer Kaktus Show

De Grote Meneer Kaktus Show, een legendarische Nederlandse kindershow uit de jaren ’90, was een ware hit bij jonge kijkers. Het programma werd gepresenteerd door de humoristische Meneer Kaktus, gespeeld door Peter Jan Rens, en zijn komische sidekick Kweetniet. Met hun hilarische sketches, gekke avonturen en interactie met het publiek brachten ze een lach op het gezicht van kinderen in heel Nederland.

De Grote Meneer Kaktus Show

De show bood een kleurrijke mix van muziek, spelletjes en komische chaos, en Peter Jan Rens speelde de rol van Meneer Kaktus met verve. De Grote Meneer Kaktus Show blijft een geliefde herinnering aan de gouden tijd van de Nederlandse kindertelevisie, waarin de lach van Meneer Kaktus een vast onderdeel was van de zaterdagochtendroutine voor vele gezinnen.

10. Samson & Gert

“Samson & Gert,” een Belgische kinderprogramma-serie, wist in de jaren ’90 en ’00 zowel in België als in Nederland de harten van jonge kijkers te veroveren. De serie, gemaakt door Gert Verhulst en geproduceerd door Studio 100, draaide om de vriendschap tussen Gert Verhulst en zijn pratende hond, Samson.

Samson & Gert

De avonturen van dit duo, samen met hun kleurrijke vrienden en grappige liedjes, zorgden voor een ongekende populariteit.

11. Achterwerk in de Kast

“Achterwerk in de Kast,” dat tussen 1984 en 2000 werd uitgezonden door de VPRO, was een uniek en geliefd programma dat kinderen de kans bood om hun creatieve talenten te laten zien aan een breed publiek. Gedurende deze jaren fungeerde het programma als een bijzondere schatkist van kinderlijke verbeelding.

Achterwerk in de Kast (1989)

Het was een plek waar jonge kunstenaars, animators en schrijvers hun zelfgemaakte filmpjes, tekeningen en brieven konden delen met de wereld. “Achterwerk in de Kast” bracht een scala aan originele en vaak ontroerende bijdragen, variërend van creatieve animaties tot grappige verhalen, en gaf daarmee een stem aan de jeugdige creativiteit die bloeide in de jaren ’80 en ’90.

12. Villa Achterwerk

Bij de VPRO, een omroep die altijd bekend stond om zijn eigenzinnige en creatieve benadering van televisie, was de woensdagmiddag een bijzondere tijd voor kinderen en gezinnen in de jaren ’80 en ’90. De presentatoren, waarvan bekende gezichten als Jeroen Kramer, Koos Terpstra en Frank Groothof, door de jaren heen varieerden, maar ze slaagden er allemaal in om de kijkers te betoveren met hun enthousiasme en persoonlijkheid. Op deze memorabele middagen werd een gevarieerde mix van kinderprogramma’s uitgezonden, waaronder het creatieve “Achterwerk in de Kast”, de avonturen van “J.J. de Bom voorheen de Kindervriend”, en de humoristische chaos van “Hakim op Z’n Best”.

Villa Achterwerk

Het was een tijd waarin de VPRO het podium bood voor unieke en grensverleggende kindertelevisie die tot op de dag van vandaag wordt gekoesterd door degenen die er deel van uitmaakten.

13. Klokhuis

Nog steeds uitgezonden door de NTR op NPO3, heeft ‘Het Klokhuis’ een rijke geschiedenis die teruggaat tot de eind jaren ’80. Met diverse getalenteerde presentatoren, waaronder de bekende Bart Peeters, blijft het programma jonge kijkers boeien en informeren. ‘Het Klokhuis’ is een uniek educatief kinderprogramma dat op een toegankelijke en boeiende manier belangrijke onderwerpen behandelt.

Klokhuis (1988)

De afleveringen zijn gewijd aan uiteenlopende disciplines, zoals wetenschap, geschiedenis, technologie en cultuur, waardoor kinderen op een speelse manier kunnen leren en ontdekken. Het programma blijft een waardevolle bron van kennis en inspiratie voor jonge geesten, en toont de voortdurende inzet van de NTR voor hoogwaardige educatieve inhoud voor kinderen.

14. Geef nooit op

Geef nooit op,” gepresenteerd door Peter Jan Rens bij de VARA, was een hartverwarmend kinderprogramma dat zich richtte op het vervullen van kinderwensen. Van 1991 tot 1999 speelde Peter Jan Rens de rol van wensvervuller en bracht stralende glimlachen op het gezicht van jonge kijkers door hun dromen werkelijkheid te maken. Soms vonden deze emotionele momenten plaats in de studio, terwijl andere wensen op locatie werden vervuld.

Geef nooit op (VARA 1991)

Het programma begon als een wekelijkse traktatie op woensdagmiddag en groeide in populariteit. Later werd het ook op zaterdagochtend uitgezonden door RTL4, waar het werd gepresenteerd door het geliefde duo Carlo Boszhard en Irene Moors. ‘Geef nooit op’ bood een betoverende mix van tekenfilms, spelletjes en live-optredens, en het was een bron van onvergetelijke jeugdherinneringen voor velen.

15. Telekids

Last but not least, het legendarische “Telekids” uit de jaren ’80 en ’90, uitgezonden door RTL 4 en gepresenteerd door het dynamische duo Carlo Boszhard en Irene Moors, vormt een onuitwisbaar hoofdstuk in de geschiedenis van de Nederlandse televisie. Dit geliefde kinderprogramma bracht op zaterdagochtenden vreugde en vermaak naar huiskamers in heel Nederland.

Telekids (1995)

Met een bruisende mix van spelletjes, tekenfilms, live-optredens en interactie met het publiek creëerde “Telekids” een betoverende wereld vol verbeelding en plezier voor jonge kijkers. Het programma moedigde kinderen aan om hun creatieve kant te ontwikkelen en blijft een dierbare herinnering voor degenen die zijn opgegroeid met de aanstekelijke energie van Carlo en Irene op de zaterdagochtend.


OK, dat was het dan. Tot slot nog even dit, Wie kan alle personen op de Thumbnail-afbeelding identificeren?

Zo ja, zet het in de reacties hieronder. Hier is de Thumbnail nog een keer:

Kinderprogramma's en shows 70, 80, 90s
Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *