Nederlands-artiesten-internationaal-beroemd

11 Nederlandse bands/artiesten die internationale faam hebben verworven

Sommige bands en zangers zijn te groot voor ons landje en die maken het helemaal. In de jaren 80 stonden zulke bands en zangers op die soms in het buitenland nog populairder waren dan in ons kikkerlandje.

1. Golden Earring

Golden Earring opgericht in 1961 en bestaat tot op heden. De originele bezetting omvatte zanger en gitarist George Kooymans, bassist Rinus Gerritsen, drummer Jaap Eggermont en zanger Frans Krassenburg. De bekendste bezetting ontstond in 1970 met zanger en gitarist Barry Hay.

De grootste hits van Golden Earring omvatten “Radar Love” (1973), “Twilight Zone” (1982) en “When the Lady Smiles” (1984).

Radar Love is inmiddels wereldwijd al door 300 artiesten gecoverd.

2. Shocking Blue

Shocking Blue was actief van 1967 tot 1974. De originele bezetting bestond uit zangeres Mariska Veres, gitarist Robbie van Leeuwen, bassist Klaasje van der Wal en drummer Cor van der Beek. Hun grootste hit was “Venus” uit 1969, dat wereldwijd nummer één werd.

Andere bekende nummers zijn onder meer “Send Me a Postcard” (1968) en “Love Buzz” (1969).

3. George Baker Selection

Hans Bouwens klinkt niet, dus veranderde hij zijn naam naar George Baker. Onder die naam werd de groep in 1969 opgericht en is nog steeds sporadisch actief. George Baker schreef alle nummers en zong ze. Zijn grootste hit is “Una Paloma Blanca” uit 1975, wat wereldwijd een enorm succes werd.

Andere bekende nummers zijn “Little Green Bag” (1969) en “Morning Sky” (1975). The George Baker Selection bereikte internationale erkenning in de jaren 70 en 80.

4. Nits

The Nits is een pop- en new waveband die werd opgericht in 1974 en nog steeds actief is. De kern van de band bestond uit Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips. Ze braken internationaal door in de jaren 80. Hun grootste hits zijn onder meer “In the Dutch Mountains” (1987) en “J.O.S. Days” (1987).

The Nits staan bekend om hun eigenzinnige en experimentele geluid.

5. Anita Meyer

Ze begon midden jaren zeventig als achtergrondzangeres, onder meer voor Patricia Paay. Ze maakte deel uit van de supergroep “Holland”, die in 1971 de single Hans Brinker symphony uitbracht. De doorbraak als soloartieste was in 1976 met The Alternative Way, een samenwerking met Hans Vermeulen. Dit nummer werd in Nederland een nummer 1-hit, en ook haar volgende singles verkochten goed. In datzelfde jaar deed ze als achtergrondzangeres van Sandra Reemer mee aan het Eurovisiesongfestival. Veronica riep haar uit tot de De populairste zangeres van Nederland van 1976. Haar grootste hits zijn onder andere “Why Tell Me, Why” (1981) en “They Don’t Play Our Lovesong Anymore” (1982).

Haar grootste hit, “Why Tell Me Why” uit 1981, was een top 10-hit in België, Oostenrijk, Zwitserland, en Zuid-Afrika. De single behaalde ook de hitlijsten in diverse andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Spanje, en het Verenigd Koninkrijk. De Zweedse Carola Häggkvist en de Franse Julie Pietri hadden in hun eigen land succes met een versie van Why Tell Me Why.

Met een videoclip voor Heart of stone was ze de eerste Nederlandse zangeres die een videoclip maakte. In 1986 was een live opgenomen duet met Lee Towers, een cover van Run to me van de Bee Gees, een hit. Als eerste Nederlandse zangeres bracht ze, geïnspireerd door Lee Towers, een reeks shows in het Rotterdamse Ahoy’, iets wat in die tijd slechts een paar artiesten in Nederland was gegund.

6. Time Bandits

Time Bandits was van 1981 tot 1996. De band bestond uit onder andere zanger Alides Hidding. Hun grootste hits waren “I’m Specialized in You” (1982), “Live It Up” (1983) en “Endless Road” (1985). Time Bandits was bekend om hun aanstekelijke popmuziek met invloeden uit de new wave en de synthpop.

De band genoot internationaal succes en trad op in verschillende landen. Na verschillende bezettingswisselingen en een periode van minder activiteit werd Time Bandits officieel ontbonden in 1996.

7. Gerard Joling

Gerard Joling brak in 1985 door met de Soundmixshow waar hij een nummer van Don Mc Lean vertolkte. Inmiddels is hij al decennialang actief in de muziekwereld en heeft vele hits op zijn naam staan. Gerard Joling brak door in de jaren 80 met hits als “Love Is in Your Eyes” en “Ticket to the Tropics” (1985).

Met het album No more bolero’s, dat in 22 landen werd uitgebracht, overtrof hij zijn eerdere succes. Deze cd stond in Nederland en in Oost-Azië wekenlang op nummer één, terwijl hij daar nog nooit had opgetreden. In 1988 werd Joling gevraagd Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Dublin. Joling eindigde op de negende plaats.

8. DJ Sven & Mc Miker C (1986)

In 1986 scoorden DJ Sven (Sven van Veen) & MC Miker G (Lucien Witteveen), ook bekend als M.C. Miker “G” & DJ Sven, een wereldhit met de vrolijke mash-up van Madonna’s ‘Holiday’ en Cliff Richard’s ‘Summer Holiday’, compleet met simpele, aanstekelijke raps en beatboxing. Ondanks hun ‘un’coole imago veroverden ze de hitlijsten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en andere landen.

De iconische status van ‘Holiday Rap’ is onbetwistbaar, gevolgd door andere hits zoals ‘Celebration Rap’ en ‘Kom van dat dak af’ met Peter Koelewijn. Terwijl Sven succes vond als radio-dj en nog steeds de sidekick is van Rob van Someren bij Somertijd, kende Lucien een moeilijker pad, met problemen zoals drugsgebruik en dakloosheid. Gelukkig lijkt het nu beter te gaan, en maakt Lucien zelfs deel uit van het rapcollectief Lions Den.

9. Candy Dulfer

Candy Dulfer is saxofoniste en artieste die nog steeds actief is. Ze werd geboren op 19 september 1969 en begon haar muzikale carrière op jonge leeftijd. Candy Dulfer brak internationaal door in de late jaren 80 (1989) en heeft sindsdien een succesvolle solocarrière gehad. Haar bekendste album, “Saxuality,” werd uitgebracht in 1990 en bevatte hits zoals “Lily Was Here,” een samenwerking met Dave Stewart van de Eurythmics.

Candy Dulfer stond ook op het podium met Prince, Lional Richie, Pink Floyd, Beyoncé, Aretha Franklin, Van Morrison en vele anderen.

10. 2Unilimited

2 Unlimited was een Nederlandse eurodancegroep die actief was van 1991 tot 1996 en later een comeback maakte in 2009. De groep bestond uit rapper Ray Slijngaard en zangeres Anita Doth. Ze werden wereldwijd bekend met hun energieke en opzwepende nummers. Enkele van hun grootste hits zijn “Get Ready for This” (1991), “Twilight Zone” (1992), “No Limit” (1993), en “Tribal Dance” (1993). 2 Unlimited was een pionier in het eurodancegenre en behaalde commercieel succes met hun aanstekelijke dansmuziek.

Na een onderbreking in 1996 kwamen ze in 2009 weer bij elkaar voor een reünie en hebben sindsdien opnieuw opgetreden.

11. Vengaboys

De Vengaboys hadden één doel: de wereld veroveren met muziek. En dat is ze gelukt. De eurodancegroep werd opgericht in 1996 en is nog steeds actief. De originele bezetting bestond uit Kim Sasabone, Denise Post-Van Rijswijk, Roy den Burger en Robin Pors. Enkele van hun grootste hits zijn “Boom, Boom, Boom, Boom!!” (1999), “We’re Going to Ibiza!” (1999), “Shalala Lala” (2000) en “Up & Down” (1998).

De Vengaboys staan bekend om hun vrolijke en feestelijke muziek, die populair werd in het eurodancegenre van de late jaren 90.

Wie mis jij nog in het lijstje? Deel het in de reacties hieronder.

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *