Nederlandse-komedieseries-jaren-90

Nederlandse Komedieseries uit de jaren 90

Stap met ons mee terug in de tijd, naar een decennium waarin Nederlandse (sitcom) komedieseries hun hoogtijdagen beleefden: de jaren 90. Een tijdperk waarin de televisie ons trakteerde op een scala aan hilarische en onvergetelijke shows, die ons lieten lachen, meeleven en soms zelfs een traantje wegpinken. Van de huiselijke gezelligheid in ‘Oppassen!!!‘ tot de meer vriendschappelijke en liefdesrelaties in de komedieserie ‘SamSam‘, deze series vormden het hart van vele avondlijke entertainmentsessies voor families door het hele land.


Na het verkennen van de nostalgische Nederlandse komedieseries uit de jaren 60, 70 en 80, duiken we in deze blog dieper in de wereld van komedieseries uit de jaren 90. Hoewel de echte hits al vóór 1990 plaatsvonden, met nostalgische komedieparels zoals “Ja Zuster, Nee Zuster“, “‘t Schaep met de 5 pooten” en “Zeg ‘ns Aaa“, kenmerkten de jaren 90 zich door een nog breder scala aan Nederlandse sitcoms. Deze werden voornamelijk geproduceerd door Joop van den Ende en John de Mol, en aanvankelijk traditioneel uitgezonden op de VARA en RTL4.

1. Vreemde praktijken (1989-1993)

Deze serie speelde zich af op een advocatenkantoor. Bertus de Vries (Gerard Cox) is een rasechte Rotterdammer(t) en een scharrelaar en sjacheraar en is er altijd op uit geld te verdienen. In de eerste aflevering opent hij “Bertus’ Occasionpaleis”. De handel is lang niet altijd even succesvol en gaat ook niet altijd op even eerlijke wijze.

Zijn bovenwoning verhuurt hij aan Lex Tiggelaar (John Kraaykamp jr.) en Laurens-Jan Bolsenbroek jr. (Sjoerd Pleijsier), zoon van advocaat Mr. Bolsenbroek sr. (Peter Aryans). De twee zijn net afgestudeerd en vinden bij Bertus boven woon- en kantoorruimte. Doordat ze juridisch zijn onderlegd, liggen ze regelmatig met Bertus overhoop omdat zij het natuurlijk beter weten.

2. Ha die Pa! (1990-1993)

Ha, die Pa! is een Nederlandse comedyserie met Luc en Joris Lutz als vader Norbert en zoon Matthijs Hoogendijk. Ha, die Pa! liep vijf seizoenen en werd tussen 16 november 1990 en 29 november 1993 uitgezonden door de NCRV.

De serie vindt plaats in Rijswijk en richt zich op de perikelen van Norbert Hogendijk en zijn zoon Matthijs. Nadat Matthijs een tijdje bij zijn moeder heeft gewoond, staat hij plotseling weer op de stoep bij zijn vader Norbert. De twee moeten opnieuw aan elkaar wennen en elkaar weer leren kennen. Later voegt ook dochter Freddy, gespeeld door Bettina Berger, zich bij haar vader. De familie Hogendijk krijgt ondersteuning van huishoudster Suus.

Ha, die Pa! is een bewerking van de Britse comedy Home to Roost die tussen 1985 en 1990 op Channel 4 werd uitgezonden.

3. In de Vlaamsche Pot (1990-1994)

In de Vlaamsche pot is een Nederlandse televisieserie die tussen 1990 en 1994 werd gemaakt. De serie werd uitgezonden door het publieke Veronica. Frans van Deursen en Susan Visser kregen landelijke bekendheid door de serie.

In de Vlaamsche pot” is een Nederlandse komedieserie die zich afspeelt in het gelijknamige restaurant in Amsterdam, eigendom van Karel Visser en zijn Belgische partner en chef-kok Luciën van Damme. Hoofdpersonages zijn onder meer de geldbeluste Frits van Sweelinck-Aerdenhout en zijn liefde Dirkje. In het derde seizoen krijgt het restaurant een nieuwe eigenaar, Gilles, terwijl Luciën aanblijft als kok. Dirkje verdwijnt en wordt vervangen door Patricia. Later krijgen Gilles en Luciën een relatie, terwijl Frits gedwongen wordt om met Patricia te trouwen vanwege de komst van “kleine” Fritsje. Frits richt zijn avances nu op serveerster Suusje.

4. In Voor- en Tegenspoed (1991-2000)

In voor- en tegenspoed was de titel van een Nederlandse komedieserie die werd uitgezonden door de VARA. De hoofdrol in deze serie was weggelegd voor Rijk de Gooyer als de notoire chagrijn Fred Schuit. De serie heeft vier seizoenen gelopen, met telkens een tussenpoos van een jaar (1991, 1993, 1995 en 1997). In totaal zijn er 47 afleveringen uitgezonden.

De serie was gebaseerd op de BBC-reeks In Sickness and in Health, geschreven door Johnny Speight. Dit was het vervolg van Till Death Us Do Part, dat buiten Groot-Brittannië vooral bekend werd dankzij de Amerikaanse versie: All in the Family.

5. Oppassen!!! (1991-2003)

Oppassen!!! is een Nederlandse met Gouden Televizier-Ring bekroonde komedieserie, die van 9 maart 1991 tot 22 februari 2003 door de VARA op zaterdagavond werd uitgezonden. Met 321 afleveringen en één jubileumspecial is het Dan een van de langstlopende komedieseries van de Nederlandse televisie.

De serie, een spin-off van het destijds al tien seizoenen lopende Zeg ‘ns Aaa, is bedacht door Chiem van Houweninge en Alexander Pola. Met o.a. Coen Flink, Ben Hulsman, Annette Barlo en Matijs Jansen.

6. Vrienden voor het Leven (1991-1994)

Vrienden voor het leven” is een Nederlandse sitcom die van 8 april 1991 tot en met 31 december 1993 op RTL 4 werd uitgezonden. De serie, geproduceerd door Joop van den Ende TV-Producties en later Endemol, volgt het leven van het samenwonende stel Eddie Veenstra (Peter Lusse) en Ellen van den Berg (Mary-Lou van Stenis), samen met hun familie en vrienden. Het concept van de serie is gebaseerd op de Britse tv-serie “The Two of Us” van Alex Shearer.

7. Het Zonnetje in Huis (1993-2003)

Het Zonnetje in Huis was een Nederlandse komedieserie rond de familie Bovenkerk. De eerste twee seizoenen werden tussen 1993 en 1995 uitgezonden door de VARA. In 1995 werd de comedy overgenomen door RTL 4. De serie werd uitgezonden tot en met 2003.

Het verhaal begint bij de begrafenis van Agneta Bovenkerk, de echtgenote van Piet Bovenkerk. Na afloop krijgen zijn zoon Erik en schoondochter Catharina onverwacht bezoek van Piet, die bij hen wil komen wonen na het overlijden van zijn vrouw. Cath is hier niet blij mee, aangezien Piet een grote zeur is die haar alleen maar tot last is. Ze probeert hem uit huis te krijgen, maar dat lukt natuurlijk nooit. De serie speelt zich af in de binnenstad van Amsterdam, met als belangrijkste locaties het huis van de familie Bovenkerk in Amsterdam-Zuid en café “Vijfbier”, waar Piet graag tijd doorbrengt.

8. SamSam (1994-2003)

SamSam (ook wel Sam Sam) was een Nederlandse komedieserie die werd uitgezonden van 1994 tot 2003 door RTL 4 (seizoen 1), Veronica (seizoen 2 t/m 8) en Yorin (seizoen 9 en 10). De afleveringen werden van najaar 2008 tot eind 2014 herhaald op Comedy Central Family. SamSam werd opgenomen in de Central Studios in Utrecht.

De komische serie speelt zich af in een huis aan de Leliestraat 6 in Haarlem, waar vier jongeren en twee ouderen hun avonturen beleven. Jimmy is de losbol, Chris de slimme brunette, Jo het onwetende blondje en Lex de platvloerse barkeeper die graag de grenzen van fatsoen opzoekt. De jongeren huren de bovenverdieping, terwijl de zolderkamer is verhuurd aan Lex. Deze kamergenoten delen het huis met het oudere echtpaar Ar(Nol)d en Riet(je) Brouwer. Nol is nors, egoïstisch en manipulatief, terwijl Rietje warmbloedig en goedmoedig is. De Brouwers bemoeien zich regelmatig met hun jeugdige huurders, wat vaak leidt tot conflicten en komische situaties.

De eerste seizoenen van de serie zijn gebaseerd op de Engelse serie Man About the House, die tussen 1973 en 1976 op de Engelse televisie werd uitgezonden.

9. Toen was geluk heel gewoon (1994-2009)

Toen was geluk heel gewoon is een Nederlandse komdedieserie die werd uitgezonden door de KRO vanaf zondagavond 2 januari 1994 tot en met woensdagavond 3 juni 2009. De serie won in 1999 de Gouden Televizier-Ring.

Op 2 januari 1994 startte de KRO met een komische televisieserie gebaseerd op de Amerikaanse sitcom The Honeymooners. De KRO verwierf de rechten van CBS in New York en van de erven Jackie Gleason in Los Angeles. Na twee seizoenen besloot de KRO uit efficiencyoverwegingen de productieopdracht aan De Mol te beëindigen. De eerste afleveringen zijn bewerkingen van de originele scenario’s van Gleason, vertaald door Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier.

In het begin speelde de serie zich af in Rotterdam-Zuid aan het einde van de jaren vijftig. De eerste aflevering vond plaats in 1959, terwijl de laatste zich afspeelde in 1974. In de beginjaren was de serie beduidend rustiger van toon dan in latere jaren, omdat deze afleveringen vertalingen waren van The Honeymooners. Vanaf 1996 begonnen Cox en Pleijsier zelf de afleveringen te schrijven, waardoor het tempo hoger lag en sommige personages excentrieker werden.

De titel van de serie verwijst naar het refrein van het lied “1948”, geschreven en gezongen door Kees van Kooten en Wim de Bie in het VARA-programma Hadimassa, dat later een bescheiden hit werd voor Gerard Cox.

10. Kees & Co (1997-2006)

Kees & Co is een Nederlandse komedieserie over het leven van Kees Heistee (Simone Kleinsma), die van 1997 tot 2006 werd uitgezonden door RTL 4. De serie werd daarna meerdere keren door RTL herhaald. Van 30 juni 2009 tot en met eind 2014 werden de herhalingen uitgezonden op Comedy Central Family.

Kees & Co omvat eigenlijk drie verschillende periodes uit het leven van Kees Heistee. In eerste instantie draaide de serie om haar gezin en haar beste vriendin en tevens overbuurvrouw Sonja. Later werd het scenario twee keer aangepast vanwege het vertrek van enkele hoofdrolspelers. In de laatste twee seizoenen neemt de familie Speijer een belangrijke plaats in het leven van Kees in.

De eerste 5 seizoenen waren gebaseerd op de succesvolle Britse komedieserie 2point4 Children, die tussen 1991 en 1999 door de BBC werd uitgezonden.


En zo naderen we het einde van onze reis door de komische hoogtepunten van de jaren 90. Van de huiselijke gezelligheid van ‘Het Zonnetje in Huis’ tot de hilarische situaties in ‘In de Vlaamsche Pot’, deze Nederlandse komedieseries hebben ons keer op keer laten lachen en genieten. Hoewel de jaren 90 achter ons liggen, blijven deze series levendig in onze herinneringen en kunnen we nog steeds terugkeren naar die tijd van onbezorgd plezier en humor.

Welke van deze jaren 90 komedieseries was jouw favoriet? En zijn er nog andere pareltjes uit die tijd die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten en blijf genieten van de tijdloze humor die deze klassieke series te bieden hebben!

Fotocredits:
Thumbnail afbeelding: DALL-E/Canva

Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *