Nederlandse Komedieseries van vroeger

Nederlandse Komedieseries van vroeger (jaren 60, 70 en 80)

Stap met ons mee in een tijdmachine en laat je meevoeren naar een tijdperk waarin televisie nog zwart-wit was, snorren en grote brillen de trend waren, en lachen met de hele familie voor de buis een geliefd avondritueel was. Welkom bij onze reis door de gouden jaren van de Nederlandse komedieseries!

In deze blog nemen we je mee op een nostalgische reis terug naar de jaren 60, 70 en 80, waarin Nederlandse komedieseries de harten van het publiek veroverden. Herinner je je nog die tijd dat je je verheugde op je favoriete komische personages en hun hilarische avonturen?

1. Swiebertje (1961-1975)

Swiebertje was een Nederlandse televisieserie uitgezonden door de NCRV in de jaren 60 en 70. In de serie heerst een vooroorlogse sfeer in het plattelandsdorpje Ouder-Angstel, waar een ‘baron’ en de aristocratisch sprekende burgemeester de dienst uitmaken. Swiebertje, een zwerver, wordt vaak valselijk beschuldigd en opgesloten door de vriendelijke veldwachter Bromsnor. Hij woont overal in het dorp en werkt hard om geld te verdienen, altijd eerlijk en op zoek naar eigenaren van gevonden geld.

Joop Doderer vertolkte de rol van Swiebertje zó lang dat men op een bepaald moment sprak van het Swiebertje-effect wanneer het publiek een acteur sterk met één bepaalde rol vereenzelvigt.

In zijn rol had hij ook een apart taalgebruik. Hij voegde bijvoorbeeld aan veel woorden een “n” toe, als bij: kopjen, in plaats van kopje en koekjen, in plaats van koekje.

2. Stiefbeen en Zoon (1963-1967)

De oer Nederlandse komedieserie gaat over de conflicten tussen vader en zoon. Stiefbeen senior is een voddenman, een handelaar in lompen en oude metalen, die nogal groezelige manieren heeft. Daarentegen heeft zijn veertig jaar oude zoon Dirk Stiefbeen meer sociale aspiraties en pretenties. Pa Stiefbeen heeft de nodige trucs in huis om ervoor te zorgen dat zoon Dirk toch vooral niet aan een vrouw raakt.

De eerste aflevering werd op 11 oktober 1963 bij de NCRV uitgezonden. De serie kreeg in 1964 de allereerste Gouden Televizier-Ring toegekend, maar hield aanvankelijk in 1967 op te bestaan.

In 1971 beleefde de serie een korte comeback, toen werden er zes nieuwe afleveringen gemaakt. Deze waren, in tegenstelling tot de uitzendingen in de jaren 60, in kleur.

3. Ja Zuster, Nee Zuster (1966-1968)

Ja zuster, nee zuster is een Nederlandse muzikale komische televisieserie geschreven door Annie M.G. Schmidt, met muziek van Harry Bannink. De serie is van 3 september 1966 tot 7 september 1968 uitgezonden door de VARA, in 2 seizoenen van tien afleveringen. De serie was oorspronkelijk gemaakt voor de jeugd, maar was ook bij volwassenen zeer populair.

De serie gaat over de bewoners van Rusthuis Klivia in de Primulastraat, die vaak ruzie hebben met de boze buurman Boordevol. In het rusthuis wonen zuster Klivia, de ingenieur, de pruikenmaakster Jet, de jongens Bobby en Bertus, en later ook Gerrit de inbreker. De ingenieur voert geheime experimenten uit in de kelder die altijd mislukken en voor veel lawaai zorgen. Boordevol probeert hen voortdurend uit het huis te krijgen, maar slaagt nooit, ondanks rechterlijke tussenkomst.

Elke aflevering had enkele populaire liedjes, die snel een Gouden Plaat verdienden. De serie was meteen enorm populair en werd als de meest succesvolle serie in de Nederlandse televisiegeschiedenis beschouwd bij de laatste aflevering op 7 september 1968.

Zonder tekort te doen aan iemand, hier de meest iconische personages/acteurs en actrices uit: Ja Zuster, Nee Zuster.

Leen Jongewaard als Gerrit
Hetty Blok als Zuster Catootje
Pleuni Touw als Zuster Klivia
Martin Brozius als Barend Servet
Riet Henius als Huismuts

4. ’t Schaep met de 5 pooten (1969-1970)

“Het Schaap met de Vijf Poten” is ook een Nederlandse komedieserie uit de jaren 70 en 80. De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1969 en liep door tot 1970. Het was een populaire komedieserie die draaide om de belevenissen van een familie in een hotel.

Hier is een scene te zien met het zelfde liedje als hierboven van de originele versie:

Zonder afbreuk te willen doen aan anderen, zijn hier enkele van de meest iconische personages en de acteurs/actrices uit ’t Schaep met de 5 Pooten:

Piet Römer als Kootje de Beer
Adèle Bloemendaal als Doortje Lefèvre
Leen Jongewaard als Lukas Blijdschap

Eind 2006 was er een remake van de ’t Schaep met de 5 pooten door de KRO uitgezonden, geschreven door Frank Houtappels, met onder andere Loes Luca, Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts, Carry Tefsen en Georgina Verbaan. De remake werd geregisseerd door onder andere Frank Krom , Pieter van Rijn en Norbert ter Hall.

Zonder afbreuk te willen doen aan anderen, hier enkele van de meest iconische personages en de acteurs/actrices uit de remake van ’t Schaep met de 5 Pooten: (2006-2015)

Pierre Bokma als Kootje de Beer
Loes Luca als Doortje Lefèvre
Marc-Marie Huijbregts als Lukas Blijdschap
Georgina Verbaan als Lena Braans
Carry Tefsen
als Opa Withoef

’t Vrije Schaep was een vervolg op de remake en speelt op een camping die werd uitgezonden in acht afleveringen van 2 januari 2009 t/m 20 februari 2009.

’t Spaanse Schaep was een vervolg op de twee eerdere series – het speelt zich af in een Spaans hotel, en werd uitgezonden in acht afleveringen van 5 december 2010 t/m 23 januari 2011.

In t Schaep in Mokum – 2013 – zijn de hoofdrolspelers weer terug zijn op Amsterdamse bodem.

In 2015 waren alle vrienden (op opoe Withof na) weer te aanschouwen voor een vijfde seizoen van de remake, getiteld Schaep Ahoy, dit keer niet op vaste locatie maar op een Hollandse cruise.

5. Citroentje met Suiker (1972-1974)

Citroentje met suiker – opvolger van t Schaep met de 5 pooten – was de titel van een komedieserie die van 1972 tot 1974 maandelijks werd uitgezonden door de KRO, geschreven door Eli Asser met in het eerste seizoen muziek van Joop Stokkermans, en in het tweede seizoen muziek van Joop Stokkermans en Ruud Bos.

Het kon als opvolger van ’t Schaep met de 5 pooten, het succes niet evenaren.

6. Familie Knots (1980-1984)

De Familie Knots (1980-1984) – Een komische serie met een vleugje fantasy, over een excentrieke familie in een wonderbaarlijk huis.

De Familie Knots was een jeugdtelevisieprogramma van de NCRV dat uitgezonden werd van 22 oktober 1980 tot 27 februari 1984. Maar het voldoet aan alle kenmerken van een komedieserie (sitcom), inclusief komische situaties, humoristische personages en een luchtige toon. De serie draaide om de excentrieke familie Knots die in een wonderbaarlijk huis woonde. Net als “Citroentje met Suiker” wordt “De Familie Knots” ook vaak herinnerd als een klassieke Nederlandse sitcom uit die periode.

7. Zeg ‘ns Aaa (1981-1993)

Wie kan het niet nazeggen: “Met de assistente van dokter van de Ploeg” en dan de ‘oe’ lekker lang aanhouden. “Zeg ‘ns Aaa” was een komedieserie die werd uitgezonden op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en speelde zich af rond de huisartsenpraktijk van dokter Lydie van der Ploeg, gespeeld door Sjoukje Hooymaayer. De hoofdrolspelers waren onder andere Manon Alving als zuster Ten Hoeven en Hans Cornelissen als dokter Rossi. De serie draaide om de hilarische gebeurtenissen en misverstanden in de praktijk, evenals de romantische verwikkelingen tussen de personages. Iedere week had het één van de hoogste kijkcijfers.

8. Prettig Geregeld (1980-1983)

Prettig Geregeld is een Nederlandse komedieserie die gaat over echtpaar Joris en Hanna Huisman. Zij is lerares op een middelbare school. Hij doet het huishouden, maar valt soms ook nog in als leraar, en geeft thuis af en toe bijles. In hun huis, genaamd Prettig Geregeld, woont ook fotograaf Hassan, die er een kamer huurt. Buurvrouw Trees komt vaak over de vloer. Joris en Hanna hebben twee grote dochters, die allebei in het buitenland wonen, maar zo nu en dan naar Nederland komen en dan bij hun vader en moeder logeren.

9. Beppie (1989)

is een Nederlandse muzikale komedieserie uit 1989 die werd uitgezonden door de AVRO. De 12-delige serie is een modern sprookje, geschreven door Annie M.G. Schmidt in samenwerking met haar zoon Flip van Duijn en Haye van der Heyden.

10. Steil achterover (1989)

Steil achterover was een twaalfdelige Nederlandse televisieserie van de NCRV dat uitgezonden werd van 25 februari 1989 tot 13 mei 1989. De afleveringen duurden 25 minuten en werden in de vooravond uitgezonden. De serie werd geschreven door Hetty Heyting die zelf de rol speelde van de verlegen kapster Suus.


Van de avonturen van Swiebertje tot de hilarische chaos in ‘Ja Zuster, Nee Zuster’, deze series hebben een speciaal plekje in de harten van velen veroverd. Het was een tijd waarin families samenkwamen voor de televisie, klaar om te lachen en te genieten van de unieke karakters en grappige situaties die hen werden voorgeschoteld.

Hoewel deze series misschien zijn verdwenen uit het televisielandschap, blijven ze levendig in onze herinneringen en kunnen we nog steeds genieten van de tijdloze humor die ze boden. Dus waarom niet eens een nostalgische avond plannen, een paar afleveringen van deze klassiekers bekijken en terugkeren naar die simpele tijd vol plezier en gelach voor de buis?

Welke van deze Nederlandse komedieseries was jouw favoriet? En zijn er nog andere pareltjes uit die tijd die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten en blijf genieten van de magie van deze tijdloze komedieklassiekers!

Fotocredits:
Thumbnail afbeelding: Canva

Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *