15 Nederlandstalige meezingers uit de 80s die iedereen kan meebleren, toch?


Ah, de jaren 80, een tijdperk doordrenkt van synthesizers, felle kleuren en onweerstaanbare deuntjes. Nederland bruisde van muzikale creativiteit, waarbij de artiesten de harten van het publiek veroverden met aanstekelijke melodieën en onvergetelijke teksten.

Laten we eens terugreizen naar die tijd van walkmans, schoudervullingen en rollerdisco’s, terwijl we ons laten onderdompelen in de wereld van Nederlandse meezingers uit de jaren 80.

1. Smoorverliefd – Doe Maar (1981)

Ik weet niet welk nummer van Doe Maar het beste is, maar deze komt aardig in de richting met zijn aanstekelijke reggaebeat en pakkende melodie. ‘Smoorverliefd’ is eigenlijk een tijdloze track die nog steeds vaak te horen is op feestjes en evenementen, en het blijft een favoriet onder liefhebbers van Nederlandse muziek uit de jaren 80.

Veel te vrij, wat moet ik met een meisje zoals jij
Veel te vrij, je hebt niemand nodig
Tot over z’n oren smoorverliefd op jou

Woah

Zing je gemoedelijk met ons mee?, vanaf “Veel te vrij…” beluister via YouTube. *

2. Het Goede Doel – België (1982)

Het Goede Doel’s ‘België’ neemt luisteraars mee op een knotsgekke reis door het land van chocolade en friet. Henk Westbroek en Henk Temming combineren synthesizers en speelse teksten om de zoektocht naar betekenis te verkennen – dit alles verpakt in een aanstekelijk deuntje dat even onweerstaanbaar is als een doos Belgische bonbons.

Meebleren?, vanaf “Ik heb getwijfeld over Belgie” beluister via YouTube. *

3. Stiekem Gedanst – Toontje Lager (1983)

Zo herkenbaar is dit nummer. Je wordt gewoon meegetrokken het nummer in. Heerlijk bruisend legt het de essentie van onbezonnen plezier vast. De karakteristieke stem van zanger Erik Mesie voegt een onweerstaanbare charme toe aan het nummer. Een Nederlandstalige meezinger puur sang!

Om mee te zingen vanaf “ik was die jongen met die vage blik” < Klik hier.
[Excuses voor eventuele reclame van YouTube]

4. Over de muur – Klein Orkest (1984)

In 1984 schreef Klein Orkest “Over de muur”, een protestlied dat uitgroeide tot een iconisch nummer in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het lied werd geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts en bracht op indringende wijze de politieke en sociale verdeeldheid tussen Oost- en West-Duitsland, gesymboliseerd door de Berlijnse Muur, onder de aandacht.

Harry Jekkers zei later in een van zijn cabaret-shows: ‘Als je nog iets wilt verbouwen, bel maar. Dan kom ik zingen en valt het zo om.’ In 1989 viel inderdaad de Berlijnse Muur.

Om mee te zingen vanaf “En alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn” < Klik hier.
[Excuses voor eventuele reclame van YouTube]

5. (Denk niet) Zwart Wit – Frank Boeijen Groep (1984)

Bij dit nummer was altijd de eeuwige discussie: zingt Frank Boeijen nu: “Denk aan de kleur van je haar” of “… van je hart”. Het bleek hart te zijn, maar het was niet te verstaan.

Om mee te zingen vanaf “Denk goed na aan welke kant je staat” < Klik hier.
[Excuses voor eventuele reclame van YouTube]

6. Oerend Hard – Normaal (1977)

Eind jaren zeventig uitgegeven, maar in de jaren 80 kreeg het een soort cultstatus. Boerenrock werd een feit. Met hun kenmerkende mix van rock en dialect zette de Achterhoekse band de toon voor een nieuwe muzikale beweging. Het nummer, geschreven door frontman Bennie Jolink, is een ode aan de vrije geest en het ruige plattelandsleven. Een echte Nederlandstalige, Achterhoekse boerenrock meezinger!

Meebrullen? zing vanaf “Ze gingen oeh, oehoe oehoe” < Klik hier.
[Excuses voor eventuele reclame van YouTube]

7. Een beetje verliefd – André Hazes (1981)

Deze deed en doet het nog steeds goed in de kroeg. Met zijn kenmerkende volksmuziekstijl en de emotionele stem van Hazes vertelt het nummer het verhaal van een prille, onzeker bloeiende liefde. Zo herkenbaar en aangrijpend. De koning onder de Nederlandstalige meezingers, toch!?

Om mee te zingen vanaf “Een beetje verliefd, ik dacht een beetje verliefd” < Klik hier.
[Excuses voor eventuele reclame van YouTube]

8. Annabel – Hans de Booij (1983)

Annabel – ‘het wordt niets zonder jou’ – van Hans de Booij is een iconisch Nederlands nummer. Het lied vertelt het ontroerende verhaal van een transseksuele vrouw genaamd Annabel. Hans de Booij gebruikt poëtische en gevoelige teksten om de innerlijke strijd en zoektocht naar identiteit van Annabel te beschrijven. De melodie is melancholisch en pakkend, waardoor het nummer direct herkenbaar is – dus meezingen is verplicht!

Om mee te zingen vanaf “Annabel” beluister via YouTube. *

9. Clouseau – Daar gaat ze (1989)

Ooit zei Koen Wauters in een tv-programma: ‘Als je mensen stomdronken uit de kroeg ziet komen en ze beginnen luidkeels de complete tekst van ‘Daar gaat ze’ te zinnen, dan weet je dat je het gemaakt hebt. Ook wij kennen het nummer nog woord voor woord uit ons hoofd. Dus, beste Nederlanders en Vlamingen verenig u, en allemaal uit volle borst meezingen alsjeblieft…

Om mee te zingen vanaf “En zelfs de hoeders van de wet” beluister via YouTube. *

10. Waarom fluister ik je naam nog – Benny Neyman (1985)

Als het nummer eenmaal in je hoofd zat, kwam het er niet meer uit. Het had een onmiskenbare charme met zijn Hollandse teksten, en het bracht vaak een golf van emotie en melodrama met zich mee. Het was niet alleen muziek; het was een verhaal verteld met passie en diepe gevoelens, dat resoneerde met mensen uit alle hoeken van Nederland en daarbuiten. Het blijft een tijdloze herinnering aan de rijke muzikale tradities die ons kikkerlandje te bieden heeft.

Om mee te zingen vanaf “Maar waarom fluister ik je naam nog” beluister via YouTube. *

11. Het smurfenlied – Vader Abraham (1977)

Hoeveel schunnige parodieën zijn er op dit nummer gemaakt. Maar laten we het nu netjes houden en het origineel in al zijn Hollandse glorie tonen. Op die manier kunnen we allemaal samen genieten en uit volle borst meezingen, met respect voor de muzikale erfenis die het heeft achtergelaten. Het is een stukje van ons cultureel Nederlands erfgoed dat we met trots koesteren.

Om mee te zingen vanaf “Kunnen jullie door een waterkraan?” beluister via YouTube. *

12. Je loog tegen mij – Drukwerk (1981)


Weet je nog? Harry Slinger – de zanger die altijd een rood petje droeg en zo’n snik in zijn stem had. Als je dit nummer niet kunt meezingen, dan ben je waarschijnlijk te jong. Voor iedereen die oud genoeg is, laten we samen teruggaan naar die dagen van onbezorgdheid en plezier, en laten we de nostalgie van Hollandse muziek vieren met dit tijdloze nummer. Zing mee en deel de Hollandse trots!

Om mee te zingen vanaf “Je loog tegen mij, alsof ik een kind was” beluister via YouTube. *

13. Met de vlam in de pijp – Henk Wijngaard (1978)

Met het catchy deuntje en pakkende tekst heeft dit nummer de status van een klassieker bereikt en wordt nog steeds vaak gedraaid, vooral op evenementen die gerelateerd zijn aan truckers en de transportwereld. Dus alle Hollandse truckers, zing luidkeels mee en blijf de vlam brandend houden!

Om mee te zingen vanaf “Met de vlam in de pijp” beluister via YouTube. *

14. Even aan mijn moeder vragen – Bloem (1980)

Geen idee of de band nog meer nummers had, maar dit was een dikke hit. Bij deze nodigen we je uit om gezellig mee te zingen, alsof het 1980 is en de Nederlandse hitlijsten worden geregeerd door deze knaller!

Om mee te zingen vanaf “En dit is wat ze zei…” beluister via YouTube. *

15. Wij zijn twee vrienden (Hoeba Hoeba Hop) – Dennie Christian (1978)

Deze kan niet ontbreken. De schlager die in Nederland alle hitlijsten veroverde. En zelfs als je wat jonger bent, kun je in ieder geval “hoeba hoeba hoeba hop hop hop” luidkeels meezingen!

Om mee te zingen vanaf “Wij zijn twee vrienden” beluister via YouTube. *


Natuurlijk is deze lijst niet compleet. Maar meezingen kunnen we ze allemaal. Welke moet er volgens jou nog bij? Laat een reactie achter hieronder als je het met ons wil delen, en wellicht voegen we jouw suggestie toe in onze volgende update! Jouw input maakt onze lijst completer en leuker voor iedereen.

Lees eventueel ook deze aanverwante artikelen:
> Beste Meidengroepen van vroeger
> Beste Boybands uit de jaren 60
> Beste Boybands uit de jaren 70
> Beste Boybands uit de jaren 80
> Beste Boybands uit de jaren 90
> Beste Nederpopbands uit de jaren 80
> Beste Smartlappen van vroeger

Fotocredits:
Blog thumbnail: Nostagify gemaakt met Dall-E

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *