Pippi Langkous spreuken

Pippi Langkous: 17 onvergetelijke quotes van die fantasierijke heldin uit onze jeugd

De volgende 17 quotes zijn afkomstig uit verschillende boeken van Astrid Lindgren over Pippi Langkous. Pippi Langkous is oorspronkelijk een personage uit boeken, maar haar avonturen zijn later aangepast naar verschillende tv-series en films.

Pippi Langkous werd voor het eerst uitgezonden op de Nederlandse televisie in 1970. De serie werd uitgezonden door de VARA omroep. De Nederlandse versie van de serie, met de originele Zweedse actrice Inger Nilsson in de rol van Pippi Langkous, werd erg populair en is nog steeds geliefd bij het Nederlandse publiek. Pippi Langkous werd daarna nog vele malen herhaald op verschillende Nederlandse televisiezenders en heeft generaties kijkers vermaakt en geïnspireerd.

1. Pippi’s zelfvertrouwen

Pippi staat bekend om haar onverschrokkenheid en zelfvertrouwen. Deze quote benadrukt haar overtuiging dat ze alles kan doen, zelfs als ze er geen ervaring mee heeft.

Deze quote heeft een blijvende culturele impact gehad en wordt vaak aangehaald als een motto voor moed en zelfvertrouwen.

Maar nu komt het – alhoewel dit misschien wel de beroemdste woorden van Pippi Langkous “zouden” zijn, lijkt ze deze uitspraak dus feitelijk nooit te hebben gedaan!? Richard Tiel schreef er op Kjoek.nl al eens meer over.

Toch zegt Pippi in het boek wel degelijk iets over ‘proberen’. Namelijk in het tweede boek, Pippi Langkous gaat aan boord. In het hoofdstuk Pippi gaat boodschappen doen staat:

Tja, als we eens begonnen”, zei Pippi. “Allereerst zou ik een piano willen kopen.
Ja maar Pippi”, zei Tommy, “je kunt toch niet pianospelen?
Hoe kan ik dat nou weten, als ik het nog nooit geprobeerd heb”, antwoordde Pippi. “Ik heb nog nooit een piano gehad om het te proberen. En laat ik je zeggen, Tommy, pianospelen zonder piano, dat kost ontzettend veel moeite om te leren.”

Het komt aardig in de buurt, maar het doet het toch minder goed op een tas, onderzetter, mok of muursticker. 🙂

2. Pippi over tegenslagen

Pippi heeft een unieke kijk op de wereld en neemt tegenslagen vaak met humor. Deze quote laat zien hoe ze met een positieve houding omgaat met moeilijkheden. Deze uitspraak weerspiegelt haar ongewone, maar effectieve manier om met moeilijkheden om te gaan.

In plaats van ontmoedigd of overstuur te raken door tegenslagen, benadert Pippi ze met een soort speelse nuchterheid. Haar positieve houding en het vermogen om licht te vinden in donkere situaties, tonen haar innerlijke kracht en veerkracht.

4. Pippi’s onafhankelijkheid

Met deze woorden benadrukt Pippi haar onafhankelijkheid en het feit dat ze haar eigen leven leidt zonder zich veel aan te trekken van volwassenen. Deze houding weerspiegelt een diep gevoel van zelfvertrouwen en autonomie.

Ze is niet bang om tegen de stroom in te gaan en laat zich niet beïnvloeden door de mening van anderen. Haar onafhankelijkheid is inspirerend, vooral voor kinderen, omdat het hen aanmoedigt om zelfstandig te denken en hun eigen keuzes te maken. Pippi’s vermogen om haar eigen leven te leiden en tegelijkertijd vreugde en avontuur te vinden in elke dag, toont aan dat echte onafhankelijkheid niet alleen gaat over het alleen zijn, maar ook over het omarmen van het leven met een open en vrije geest.

5. Pippi’s leergierigheid

Pippi is leergierig en moedigt anderen aan om te blijven leren en groeien. Haar avontuurlijke aard en onstuitbare nieuwsgierigheid leiden haar vaak naar nieuwe ontdekkingen. Ze ziet leren niet als een plicht, maar als een spannend avontuur. Door haar eigen unieke manier van denken, daagt ze conventionele wijsheid uit en inspireert ze haar vrienden om buiten de gebaande paden te denken.

Pippi’s leergierigheid is niet alleen gericht op boekenkennis; ze leert vooral van de wereld om haar heen, van de mensen die ze ontmoet en de uitdagingen die ze aangaat. Dit maakt haar tot een rolmodel voor zowel kinderen als volwassenen, en benadrukt het belang van levenslang leren en het omarmen van nieuwe ervaringen.

6. Pippi’s vraagteken bij ‘volwassen’ normen en waarden

De wereld is best een gekke plek, is het niet?

Haar uitspraak, “De wereld is best een gekke plek, is het niet?” weerspiegelt haar verbazing en soms ongeloof over de complexiteit en soms de absurditeit van de ‘volwassen’ wereld. Voor Pippi, die leeft in een sfeer van vrijheid, avontuur en onbegrensde creativiteit, lijken de gestructureerde, vaak onbuigzame regels en verwachtingen van volwassenen vreemd en soms zelfs komisch.

Haar ongefilterde observaties leggen vaak de tegenstrijdigheden bloot in wat volwassenen zeggen en doen, waardoor ze onbedoeld de ongeschreven regels van de samenleving uitdaagt.

7. Over Pippi’s verlangen naar avontuur en onafhankelijkheid

Er is geen plek zoals thuis, behalve op zee.

Pippi houdt van haar avonturen, maar ze koestert ook haar gevoel van thuis en veiligheid op haar schip, Villa Kakelbont. In wezen drukt deze uitspraak de dualiteit van Pippi’s karakter uit – haar verlangen naar avontuur en onafhankelijkheid, maar ook haar liefde voor haar thuis en het gevoel van veiligheid dat het haar biedt.

Ze laat zien dat thuiskomen niet altijd betekent dat je stilstaat; het kan ook een bron van kracht en stabiliteit zijn terwijl je de wereld verkent en avonturen beleeft. Dit poëtische concept nodigt lezers uit om na te denken over wat thuis voor hen betekent en hoe het kan worden gevonden in de meest onverwachte plaatsen.

Screenshot YouTube: ‘Pippi Verhuist Naar Villa Kakelbont”

8. Pippi’s ode aan het leven op zee

Het leven aan boord is het beste leven dat er is.

Het leven aan boord van een schip is voor Pippi Langkous niet zomaar een manier van leven, het is een belichaming van vrijheid en avontuur. Voor haar is het dek van haar schip niet slechts een houten vloer omringd door water; het is een podium voor eindeloze avonturen, een canvas waarop haar levendige verbeelding de mooiste verhalen schildert.

Het leven op zee is ook een metafoor voor Pippi’s levensfilosofie: het navigeren door onvoorspelbaarheid met een glimlach, het vinden van schoonheid in de chaos, en het omarmen van de onzekerheid met open armen. Pippi leert ons dat het leven, net als de zee, wild en onvoorspelbaar is, maar dat er in elke golfslag een kans schuilt voor iets wonderbaarlijks.

9. Pippi over regels

Ik eet liever taart dan soep, en ik hou niet van regels.

Pippi heeft een eigenzinnige smaak en een afkeer van beperkingen en regels. Overigens is Pippi Langkous 9 jaar oud in het eerste boek. Haar leeftijd van negen jaar draagt bij aan haar unieke karakter, omdat ze op zo’n jonge leeftijd al zelfstandig en onafhankelijk is en in haar eigen huis, Villa Kakelbont, woont zonder ouders of andere volwassenen.

Dit draagt bij aan de avonturen en het gevoel van onafhankelijkheid dat haar personage kenmerkt.

10. Pippi over spoken

Ik geloof niet in enge dingen, zoals spoken.

Pippi staat bekend om haar sterke, onafhankelijke aard en haar neiging om conventionele angsten en ideeën te trotseren. Haar houding tegenover spoken is een metafoor voor het omgaan met onze eigen persoonlijke ‘spoken’ – de angsten, twijfels en onzekerheden die we allemaal kennen.

Pippi’s filosofie suggereert dat deze spoken, net als de letterlijke spoken in verhalen, vaak producten zijn van onze eigen verbeelding, gevoed door onwetendheid of misverstanden. Door ze te benaderen met kennis, nieuwsgierigheid en een onwrikbaar vertrouwen in zichzelf, ontneemt Pippi hen hun kracht.

11. Pippi over de tijdmachine: een ode aan Fantasie

Een tijdmachine is een geweldige uitvinding!

Voor Pippi is de wereld veel meer dan alleen de dagelijkse realiteit; het is een speelplaats vol mogelijkheden en dromen. Voor Pippi is een tijdmachine geen stuk technologie of wetenschappelijke uitvinding, maar eerder een betoverend venster naar avonturen in het verleden of de toekomst. Het is een prachtig voorbeeld van hoe ze haar eigen unieke kijk op de wereld heeft.

Deze ene zin, “Een tijdmachine is een geweldige uitvinding!”, spreekt boekdelen over Pippi’s vrije geest en haar vermogen om vreugde te halen uit de meest ongewone ideeën. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om onze verbeelding te koesteren, om de grenzen van de realiteit uit te dagen en te geloven in de magie van wat mogelijk is.

12. Pippi over opvoeding

Ik heb geen zin om te worden opgevoed, ik heb al een vader en een moeder.

In de woorden van Pippi Langkous klinkt een diepe en tijdloze waarheid: “Ik heb geen zin om te worden opgevoed, ik heb al een vader en een moeder.” Deze uitspraak getuigt van Pippi’s onwrikbare band met haar overleden ouders en haar sterke gevoel van onafhankelijkheid.

Haar weigering om te worden opgevoed door andere volwassenen benadrukt het verlangen van kinderen naar autonomie en het avontuur van zelfontdekking.

13. Pippi’s individualiteit

Ik heb mijn eigen manieren om dingen te doen.

Pippi’s eigenzinnige karakter en haar neiging om dingen op haar eigen, unieke manier te doen, doen ons met een vleugje nostalgie terugdenken aan een tijd waarin individualiteit en creatieve vrijheid werden gekoesterd als een bron van inspiratie in een wereld die soms te gefocust lijkt te zijn op conformiteit.

Het herinnert ons eraan dat het koesteren van onze eigen unieke persoonlijkheden en ideeën een tijdloze kracht is die we in het moderne leven kunnen blijven omarmen.

14. Pippi over de letter A

Avontuur begint met A, en ik hou van het alfabet!

Pippi’s onstuitbare verlangen naar leren en ontdekken, zelfs als het om eenvoudige dingen zoals het alfabet gaat, doet ons met een vleugje nostalgie denken aan de tijd waarin nieuwsgierigheid en verwondering de drijvende krachten waren achter onze ontdekkingen, zowel klein als groot, in een wereld die soms leek te bestaan uit onuitputtelijke mogelijkheden.

15. Pippi over beslissingen

Je moet altijd heel goed nadenken voordat je beslissingen neemt!

Recht voor zijn raap, en ondanks haar eigenzinnige karakter, onderstreept Pippi het tijdloze belang van zorgvuldig nadenken voordat we in de wereld van vandaag belangrijke beslissingen nemen.

Haar boodschap was, en blijft relevant. Zelfs, of misschien juist wel in deze moderne tijden van snelle verandering en onmiddellijke actie.

16. Pippi’s aanmoediging voor Avontuur

Wie niet avontuurlijk is, wordt dat nooit.

Pippi moedigt anderen aan om avontuurlijk te zijn en het leven met enthousiasme te benaderen. Haar levenshouding is een levendige herinnering aan de onbezorgde vreugde en het onbegrensde potentieel van de kindertijd.

Door haar voorbeeld worden we herinnerd aan de waarde van spontaniteit en het belang van het najagen van onze dromen. Hopelijk roept dit een nostalgische glimlach bij je op, als je terugdenkt aan de tijd waarin alles mogelijk leek en elke dag een nieuw avontuur was.

17. Pippi’s morele paradox

Je moet altijd proberen eerlijk te zijn, behalve als je er beter van wordt om oneerlijk te zijn, dan moet je dat proberen.

Deze uitspraak van Pippi Langkous raakt aan een morele paradox die vaak voorkomt in de complexiteit van het menselijk handelen. Aan de ene kant benadrukt ze het belang van eerlijkheid als een nobele deugd die de basis vormt voor eerlijke relaties en rechtvaardige samenlevingen.

Deze quote roept een gevoel van nostalgie op voor de jeugdige onschuld en de ongecompliceerde levenswijze van Pippi. In de wereld van Pippi Langkous, waar kinderen de vrijheid hadden om hun verbeelding de vrije loop te laten en de grenzen van volwassen logica te tarten, stond eerlijkheid hoog in het vaandel. Het herinnert je aan een tijd waarin de waarden van eerlijkheid en rechtvaardigheid de basis vormden voor de avonturen van een meisje met kleurrijk haar, sproeten en een groot hart.


Al deze quotes van Pippi brengen ons terug naar die nostalgische tijd waarin kinderlijke onbevangenheid en een eenvoudige kijk op moraliteit heersten. Het herinnert ons eraan dat de wereld ooit een plek was waar de grenzen tussen goed en kwaad duidelijker waren getrokken, en waar eerlijkheid en deugdzaamheid werden gekoesterd als de leidende principes van avontuur en vriendschap.

Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *