PTT-KPN-pocketline-Swing-telefoon

KPN Pocketline Swing: 10 factoren die het tot een Icoon van de 90s maakte!

We beginnen deze serie van inconsiche klassieke mobiele telefoons uit Nederland, hoe kan het eigenlijk ook anders, met de KPN Pocketline Swing telefoon. Een mobiele telefoon van Nederlandse bodem (want PTT/KPN), alhoewel buiten Nederland vooral bekend als de Alcatel One Touch Easy – want het toestel werd ontwikkeld en officieel uitgebracht door het Franse Alcatel.

In dit blog ga ik terug naar de jaren 90 en ontdekken we waarom deze Swing telefoon zo’n speciale plek in onze harten heeft veroverd. Dit was voor de echte opkomst van mobiele telefonie. Het tijdperk van PTT > KPN Primafoon, Hi PrePay (tegenwoordig Prepaid), KPN Pocketline Swing, om maar met wat termen uit die tijd te strooien. Gaat er al een belletje bij jou rinkelen!? 🙂

In 1998 splitsten PTT Post en PTT Telecom zich van elkaar af. PTT Telecom ging verder onder de naam KPN. Op dat moment was het moeilijk te voorspellen dat we voor een mobiele revolutie stonden: in 1998 waren er slechts 3 miljoen mobiele aansluitingen, maar tien jaar later, in 2008, was dit aantal gestegen tot 20 miljoen. Het filmpje hieronder uit 1999 toont aan dat mensen toen heel anders dachten: velen vonden een mobiele telefoon overbodig en hadden geen behoefte aan constante bereikbaarheid.

De Swing was voor velen de eerste aanraking met een mobiele telefoon. Het was dan ook het eerste model dat enorme populariteit genoot en was aanwezig in de handen van vele jongeren (maar ook ouderen).

De eerste KPN Pocketline Swing

De eerste KPN Swing, kwam uit in 1998. Het was een eenvoudige, basic telefoon met een monochroom scherm en nog geen uitwisselbare covers. De Swing telefoon was gericht op budgetbewuste gebruikers en was een populaire keuze voor mensen die hun eerste mobiele telefoon wilden kopen.

De telefoon was een belangrijke factor in de popularisering van mobiele telefonie in Nederland. De telefoons waren relatief goedkoop en gebruiksvriendelijk, waardoor ze toegankelijk waren voor een breed publiek.

Wat maakte de KPN Pocketline Swing nou echt iconisch?

Deze telefoon, oorspronkelijk vervaardigd door Alcatel, was niet zomaar een telefoon. Het was een symbool van innovatie en connectiviteit in een tijd waarin mobiele communicatie nog in de kinderschoenen stond. Hier zijn 10 redenen waarom de KPN Pocketline Swing een icoon van de jaren ’90 werd:

1. Gebruiksgemak

De Swing was een eenvoudige telefoon die makkelijk te gebruiken was, zelfs voor mensen met weinig technische kennis. Ondanks zijn eenvoud bood het een breed scala aan basisfuncties zoals bellen, sms’en en een adresboek, wat voldeed aan de behoeften van gebruikers.

2. Degelijkheid

Vergelijkbaar met de legendarische Nokia 3310, stond de Pocketline Swing bekend om zijn duurzaamheid. Het kon tegen een stootje en overleefde menig valpartij.

Of je hem nu liet vallen of expres liet stuiteren, deze telefoon overleefde het gewoon. Het enige waar je voor op moest passen was dat je de vloer waarop je hem liet vallen niet stuk ging!? Vooral model 200 was een tank, met rubberen stootrand en al.

3. Goede geluidskwaliteit

Naast zijn draagbaarheid onderscheidde de KPN Pocketline Swing zich ook door zijn prima geluidskwaliteit. Tijdens telefoongesprekken bood de Swing heldere en duidelijke geluidsoverdracht, waardoor gebruikers moeiteloos met anderen konden communiceren zonder hinderlijke ruis of vervorming Bovendien maakte de speakerfunctie van de KPN Pocketline Swing het mogelijk om handsfree te communiceren met een verbeterde geluidskwaliteit.

Oh, en als we het dan toch over geluid hebben, dan zijn hier wat belmelodieën van deze klassieker: ♫♪♬

ringtones Swing telefoon

4. Lange batterijduur

De KPN Swing had een NiMH-batterij met een capaciteit van 700 mAh. Dit was in die tijd een standaard capaciteit voor mobiele telefoons. Hiermee had het toestel een gesprekstijd van ongeveer 1 tot 3 uur en een stand-by tijd van 24 tot 72 uur.

hi-PrePay-Pack-Swing-telefoon+batterij

Op het plaatje hierboven zie je de bijgeleverde oplader.

5. Baanbrekend ontwerp

De KPN Swing was niet alleen compact en lichtgewicht, maar ook ergonomisch vormgegeven. De gebogen vormgeving lag comfortabel in de hand – vooral de Swing 200 – wat een noviteit was in die tijd. De uitwisselbare covers gaven gebruikers de mogelijkheid om hun eigen stijl te uiten, terwijl de geïntegreerde antenne voor een strakke uitstraling zorgde. Transparante elementen en trendy kleurcombinaties maakten de Swing een moderne en futuristische telefoon.

KPN Pocketline Swing 200 design (met uitwisselbare cover)

Verder was het een – voor die tijd – best wel compacte en ook lichtgewicht (150 gram) telefoon die makkelijk in je broekzak paste.

6. KPN-netwerk

De KPN Swing was een van de eerste telefoons die gebruikmaakte van het KPN-netwerk, dat in die tijd al een uitstekende dekking had. Dit betekende dat je met de Swing overal in Nederland kon bellen, zelfs in afgelegen gebieden.

De brede dekking van het KPN-netwerk was een van de grootste voordelen van de Swing. Het gaf gebruikers de zekerheid dat ze altijd en overal bereikbaar waren, ongeacht waar ze zich bevonden. Dit was een belangrijk voordeel voor zakelijke gebruikers, maar ook voor mensen die veel onderweg waren of die in landelijke gebieden woonden.

De betrouwbaarheid van het KPN-netwerk was ook een belangrijke factor. KPN was een bekende en betrouwbare provider, wat gebruikers het vertrouwen gaf dat ze altijd konden bellen wanneer ze dat nodig hadden. Dit was toendertijd vooral belangrijk in noodsituaties! 🙂

7. Prijs-kwaliteitverhouding

Het was een relatief goedkope telefoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De Pocketline-telefoon lijn (die bestaat dus uit meer als alleen de KPN Swing telefoons) van KPN waren over het algemeen bedoeld als vooral betaalbare oplossingen voor mobiele communicatie. Hoewel ze misschien niet dezelfde geavanceerde functies boden als sommige duurdere mobiele telefoons uit die tijd, waren ze zeker betaalbaar en toegankelijk voor veel consumenten.

Er warenook geregeld aanbiedingen in die tijd, hier is een voorbeeld van een vaderdagduo-aanbieding via Primafoon, 2x Pocketline Swing voor ‘slechts’ 199 gulden.

8. KPN (Hi PreyPay) Herkenbaar merk

KPN was een bekende en betrouwbare provider, wat een basisvertrouwen gaf in de kwaliteit.

Als een van de eerste mobiele telefoons die werd aangeboden door KPN, speelde deze telefoon een pioniersrol in het populariseren van mobiele communicatie onder het grote publiek.

Bezit van de Swing werd gezien als een teken van moderniteit en welvaart, waardoor het een gewild modeaccessoire werd in de jaren ’90. Deze kleurrijke telefoon van KPN speelde een belangrijke rol in de opkomst van mobiele communicatie en veranderde de manier waarop mensen met elkaar omgingen en verbonden waren.

9. Trendy kleuren

Of je nu de voorkeur gaf aan een gedurfde rode, een levendige blauwe of een opvallende gele, er was altijd een kleur die bij jouw persoonlijkheid paste. Deze kleurrijke opties voegden een speels en modieus element toe aan de KPN Swing, waardoor het niet alleen een handig communicatiemiddel was, maar ook een stijlvol accessoire dat gezien mocht worden.

KPN Pocketline Swing 200 blauw geel rood
Swing telefoons in trendy kleuren

10. Uitwisselbare covers

Naast de beschikbaarheid in verschillende trendy kleuren, bood de KPN Swing nog een niveau van personalisatie dankzij zijn uitwisselbare covers. Deze innovatieve functie stelde gebruikers in staat om de uitstraling van hun telefoon gemakkelijk aan te passen aan hun stemming, outfit of persoonlijke voorkeuren.

Met de uitwisselbare covers kon je eenvoudig de standaard cover van de telefoon verwijderen en vervangen door een andere cover in een andere kleur of ontwerp.

Evolutie van de PTT / KPN Pocketline Swing

De KPN Swing was een succes vanaf zijn introductie in 1998 en werd later gevolgd door diverse andere modellen, waaronder de KPN Swing 200 (1999), KPN Swing 400 (2000) en de KPN Swing 600 (2002/2003).

Evolutie KPN Swing telefoons

De modellen werden steeds geavanceerder, met features zoals een kleurenscherm, uitwisselbare covers, polyfone ringtones en spelletjes.


Concluderend blijft de Pocketline Swing een symbool van een tijdperk dat voor velen een speciale betekenis heeft. En hoewel hij opgevolgd werd door nieuwe modellen, blijft zijn erfenis voortleven. Het was een van de eerste in zijn soort en legde de basis voor de evolutie van mobiele telefoons zoals we die vandaag kennen.

Deel jouw herinneringen en ervaringen met ons in de reacties hieronder!

Bronnen:
https://www.overons.kpn/nl/het-bedrijf/onze-geschiedenis
https://www.mobieltjes-museum.nl/vintage/Pocketline.pdf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alcatel

Fotocredits:
KPN, Alcatel, samengesteld in Canva

Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *