vroeger-was-alles-beter-tijdreis

10 x Vroeger was alles beter!

Vroeger, ofwel ‘die goede oude tijd‘, een uitdrukking die vaak in de mond wordt genomen naarmate mensen ouder worden. Gerard Cox schreef er in 1974 al een liedje over, ‘Die goeie oude tijd‘. later in 1994 begon de KRO met een komische televisieserie: ‘Toen was geluk heel gewoon‘, ook met Gerard Cox in de hoofdrol en aanvankelijk speelde de serie zich af in het Rotterdam-Zuid van eind jaren vijftig.

Ook vandaag de dag is het dan ook niet ongebruikelijk om te horen dat mensen zeggen: ‘In mijn tijd (vroeger) was alles beter‘. Een oude collega van mij zei altijd met de nodige Haagse ironie, ‘Vroegah, toen je ‘poep’ nog met lange ‘oe’ schreef, waren de zorgen een stuk eenvoudiger.’

Het woord “vroeger” wordt voornamelijk ingezet om naar een eerdere periode te verwijzen, maar op zichzelf geeft het weinig concrete informatie. Het dient als een tijdsaanduiding die aangeeft dat iets in het verleden heeft plaatsgevonden in relatie tot het heden. Niettemin is “vroeger” een relatieve term, die verschillende tijdsperioden kan betreffen, afhankelijk van de context.

Vroeger verschillende tijdsperiodes
vroeger kan verschillende tijdsperiodes aanduiden

Wat als “vroeger” wordt beschouwd, varieert van persoon tot persoon en kan afhangen van hun leeftijd, ervaring en de specifieke situatie waarover ze spreken.

Nostalgie wordt vaak verbonden met de kindertijd of schooljaren. Jeugdsentiment vertaalt zich bijvoorbeeld in bepaalde plaatsen die men als kind heeft gekend, speelgoed dat men had, mode, kinderprogramma’s of films waar men naar keek of de relatief onbezorgde en veilige sfeer waarin men opgroeide.

Nostalgie naar twee decennia eerder is ook sinds de 20ste eeuw meer wijdverspreid geworden. Zo blikte men in de jaren 70 terug op de jaren 50, wat zich vertaalde in nostalgische tv-series en films zoals Happy Days en Grease die een geromantiseerd beeld van deze periode schetsten. Tijdens de jaren 20 blikte men terug op de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 80 keek The Wonder Years terug op de jaren 60 en in de jaren 90 blikte That ’70s Show op de jaren 70.

Maar ook films die niet doelbewust op nostalgie mikken kunnen bij het publiek een nostalgisch gevoel opwekken, zoals Trainspotting (1996) die zich in de jaren 80 afspeelt, en O Brother, Where Art Thou? (2000) die een sfeerrijk beeld van het Amerikaanse zuiden in de jaren 30 biedt. De soundtrack, vol met traditionele blues en countrymuziek werd erg populair.

Er is ook een algemene tendens op het verleden terug te blikken alsof “het vroeger beter was”. Deze nostalgie is meestal enkel gericht op een geromantiseerd beeld van het verleden en focust doorgaans slechts op enkele details of bepaalde dingen die tegenwoordig anders zijn in vergelijking met toen. De persoon grijpt hiermee terug naar een tijd die voor hem overzichtelijker en beter te begrijpen was, meestal zijn jeugdjaren, toen hij zich nog geen zorgen hoefde te maken over werk, belastingen, rekeningen… De negatieve herinneringen zijn vervaagd en enkel de positieve herinneringen blijven over.

vroeger toen je poep nog met een lange 'oe' schreef
vroeger toen de lucht nog schoon was en de seks nog vies
vroeger toen je poep nog met een lange 'oe' schreef
vroeger toen de lucht nog schoon was en de seks nog vies

Toen de Batavieren nog met zijn vijven waren.

Kracht van Nostalgie

Nostalgie, een woord met wortels in het Grieks, waar ‘nostos’ staat voor terugkeer en ‘algos’ voor droefheid of lijden, verwijst naar het sentiment waarbij men iets waardevols of dierbaars mist. Dit gevoel is vergelijkbaar met heimwee en draagt een diepe, melancholische ondertoon.

Nostalgie geeft dat sommige mensen lichamelijke symptomen ervaren, zoals een knoop in de maag, een brok in de keel of zelfs emotionele pijn als ze eraan denken.

Herinneringen aan vroeger / heimwee

Deze oorspronkelijk betekenis is praktisch verdwenen nu het een meer alledaags woord is geworden. Nostalgie wordt nu meer geassocieerd met herinneringen uit vervlogen tijden, de “goede oude tijd”.

Het laat zien hoe krachtig en diepgaand de invloed van het verleden op ons kan zijn. Maar nostalgie kan juist ook hele sterke positieve gevoelens oproepen. Wanneer mensen terugdenken aan vroegere tijden, kunnen ze zich veelal ook warme gevoelens van geluk, liefde en voldoening herinneren. Deze herinneringen kunnen troost bieden en een gevoel van betekenis en continuïteit in ons leven versterken.

“De Wonderfoon”, een project van uitvinder Leo Willems – gestart in 2019, illustreert op indrukwekkende wijze de positieve kracht van herinneringen aan vroeger en nostalgische gevoelens.

De Wonderfoon is een Nederlands initiatief waarbij oude, gerecyclede (T65) PTT-telefoons worden omgebouwd tot mini jukebox om muziek af te spelen voor ouderen in verzorgingstehuizen, met name voor degenen die lijden aan dementie. Elke kiesschijfknop is geprogrammeerd om een specifiek nummer of liedje af te spelen wanneer deze wordt ingedrukt. Dit kan helpen bij het stimuleren van herinneringen en het bieden van comfort en plezier aan ouderen.


Ongeacht de omstandigheden kan iedereen, zowel jong als oud, ongeacht hun cognitieve gezondheid, de troost en vreugde ervaren die nostalgische gevoelens met zich meebrengen. Iedereen kan zich koesteren in de warme herinneringen aan vroeger, oude foto’s bekijken, naar muziek van vroeger luisteren of oude films kijken om een gevoel van verbondenheid met het verleden te ervaren en te genieten van de rijke geschiedenis die ons heeft gevormd.

Nostalgie is een universele emotie die ons allemaal kan raken, ongeacht onze leeftijd of gezondheidstoestand. Het kan een bron van vreugde en inspiratie zijn voor iedereen die de waarde van het verleden erkent. Wij hopen dan ook dat je nog veel plezier zult beleven aan Nostalgify.nl, een website waar het verleden tot leven komt en nieuwe herinneringen worden gewekt.

Of het nu gaat over flippo’s, rubis kubis, klassieke koffiemerken, of de iconische auto’s waar James Bond in de goede oude tijd mee rondreed, Nostagify is dé plek om te zijn.

Nostalgische groet,
Mark en Suus van Soomeren

Fotocredits: nostalgify.nl/DALL-E

Bronnen:
https://nl.wiktionary.org/wiki/vroeger
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nostalgie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Die_goeie_ouwe_tijd
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toen_was_geluk_heel_gewoon_(televisieserie)
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14593769/vroeger-was-alles-beter-maar-hoe-komt-dat-eigenlijk
https://wonderfoon.jimdosite.com/
https://www.wonderfoon.eu/
https://www.vtvw.nl/Delen, graag!
Mark van Soomeren
Mark van Soomeren

Ik ben Mark van Soomeren, oprichter, beeldredacteur en blogger bij Nostalgify. Ik ben een Storyteller, Nostalgist, Erfgoed- en Vintage-liefhebber. Samen met Suus van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💥🚀

Artikelen: 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *