wat-we-vroeger-deden

Wat we vroeger deden en nu niet meer

Weet je wel wat we vroeger deden? Ik wil je meenemen naar 20, 30 jaar geleden, zolang is dat niet, wat we toen deden, maar nu niet meer. Of omdat het achterhaald is, of omdat het verboden is. Laten we eens kijken.

1.Gordels achterin

Gordels die waren toch voor de bestuurder en diegene die ernaast zat? In het begin zat er niet eens een gordel achterin. Gewoon met zijn drieën op de achterbank zonder gordel reden we naar Zuid-Frankrijk. Bij kinderfeestjes zaten we zelfs in de achterbak! Wie heeft dat niet gedaan?

2. Sigarenbandjes om je vinger doen

Opa rookte sigaren, daarvoor kocht je bij een gelegenheden een mooie doos sigaren voor hem. Als opa de sigaar aan ging steken , kreeg jij het sigarenbandje als een ring om je vinger. Wat je met sigarenbandjes ook kon doen, was sparen en uiteraard weer exemplaren ruilen met je vriendjes.

Ter illustratie is hier een passage uit Jip en Janneke, deel 4, van Annie M.G. Schmidt, waarin Jip en Janneke ook sigarenbandjes om hun vinger doen:

‘Daar is een winkel met sigaren,’ zegt Jip.
‘Ik ga een kist sigaren kopen.’ Ze gaan samen naar binnen.
‘Een kist sigaren alstublieft,’ zegt Jip. En hij laat zijn geld zien.
‘En nog een kist,’ zegt Janneke. En ze legt ook haar geld neer.

De meneer achter de toonbank moet lachen.
Een kist sigaren kost veel geld,’ zegt hij. ‘Veel meer dan jullie hebben.
Jullie kunnen ieder een sigaar kopen. Een hele mooie. Met een gouden bandje.’

Jip kijkt Janneke aan. ‘Ja,’ knikt Janneke.
Dan kopen ze ieder een sigaar.
En ze krijgen er ieder een heel mooi zakje omheen.
De volgende dag is vader jarig.
En Jip en Janneke komen allebei met hun kado.
Heel vroeg al. Om acht uur.

‘Oo,’ zegt vader. ‘Wat een mooi kado! Wat ben ik daar blij mee.
Die van Janneke rook ik nu meteen op. En die van Jip rook ik vanavond op.’
Jip en Janneke krijgen de sigarenbandjes. Ieder een. En die doen ze om hun vinger.

3. Typen op een typemachine

Het was nog een hele kunst om te typen op een typemachine. Had je een fout gemaakt, dan moest het overnieuw. Later kwam er een correctielint, wat amper werkte of type-ex wat weer een hele witte vlek achterliet. Mooi zagen de typemachines er wel uit.

4. Printen, printen en nog eens printen

Bij het ontstaan van de computer hadden we opeens niets meer in handen. Het zat in dat ding. De angst was groot dat de computer uitviel en we dus niets meer op papier hadden. In het begin deden we dan ook niets anders dan printen, printen en nog eens printen.

5. Brieven schrijven

Voordat de telefoon er was kon je elkaar alleen maar bereiken per brief. Was je op vakantie dan was bellen nog steeds te duur, dus werd er een brief geschreven om elkaar op de hoogte te houden en uiteraard werd het vakantiekaartje gestuurd. Die werden ook allemaal achter in de kast bewaard. Het zag er wel een stuk mooier uit dan hedendaagse appjes en mailtjes.

gewoon lekker ouderwets, een brief schrijven
Brieven schrijven

6. Cassettebandjes terugdraaien

Één keer in de zoveel tijd liep je cassettebandje vast. Als je geluk had was het lint los en kon je het met een potlood weer terugdraaien. Zat het lint te vast in je cassettespeler, dan was je hele bandje stuk en kon je hem weggooien.

7. Muziek luisteren in de winkel

Als je een elpee wilde gaan aanschaffen dan wilde je natuurlijk wel weten wat erop stond. Dat betekende dat je naar de muziekwinkel moest en daar de gewenste plaat kon horen. Meestal had een muziekwinkel 3 of vier plekken om elpees te draaien. Je moest dus nog geluk hebben ook dat er een plekje vrij was.

8. De wereldomroep

Was je weg, dan was je onbereikbaar. Voor diegenen die niet gevonden konden worden, was er de wereldomroep. Via de radio werd dan op een bepaalde frequentie een bericht uitgezonden dat iedereen kon uitkijken naar een bepaald persoon, zodat deze met het thuisfront contact opnam.

9. Filterkoffie in een koffiekan

Om half elf ’s ochtends en om kwart voor acht ’s avonds werd er koffie gezet. Precies zoveel als men van te voren bedacht te willen drinken. Om de koffie daarna warm te houden kon hij óf op het warmhoudplaatje blijven staan óf overgegoten worden in een thermoskan. Wie wil er nog een bakkie?

filterkoffie
ouderwetse filterkoffie / koffiekan

Waar heb jij nog warme herinneringen aan of waarbij lopen juist de rillingen over je rug? We horen het graag.

Fotocredits: Nostalgify.nl

Delen, graag!
Suus van Soomeren
Suus van Soomeren

Ik ben Suus van Soomeren, co-hoofdredacteur van Nostalgify. Ik ben een historische speurneus en liefhebber van oude films en muziek.
Samen met Mark van Soomeren koesteren wij onze liefde voor de jaren '50, '60, '70, '80 en '90 en onze missie is om die nostalgische gevoelens van vroeger te delen.

Vind je onze content leuk, steun ons dan via deze pagina

Daarnaast ben ik schrijfster. Inmiddels heb ik twee boeken geschreven Hemels (On)Geluk: een boek over de jongeman Flynn die denkt dat hij het gelukkigst is als hij alleen is, totdat De Dood per vergissing bij hem aanklopt en zijn leven overhoop gooit.
Mijn eerste boek was Ben ik nou gek? een boek over een jonge vrouw die met een postnatale depressie in een psychiatrisch ziekenhuis beland tussen rare snuiters en nog gekkere doktoren. Meer lezen: www.suusvansoomeren.nl

| Deel, like, abonneer - bedankt! 😊💖🙏

Artikelen: 21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *